Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

SARGI SEVI! 37% krūts vēža gadījumu atklāj vēlīnā stadijā

© F64

Pagājušajā gadā krūts vēzis Latvijā konstatēts 1152 sievietēm, no kurām 37% tas atklāts vien trešajā vai ceturtajā stadijā, preses konferencē sacīja Veselības ministrijas (VM) galvenā speciāliste onkoloģijā Dace Baltiņa.

Lai gan vēlīnā stadijā atklāta krūts vēža īpatsvars ir ļoti liels, šis procentuālais rādītājs lēnām samazinās, norādīja Baltiņa.

Statistikas dati arī liecina, ka Latvijā uz 100 000 sievietēm novērojami vidēji 22 dzemdes kakla vēža saslimstības gadījumi. Baltiņa uzsvēra, ka šis rādītājs ir viens no augstākajiem Eiropā, jo, piemēram, Lielbritānijā, tas ir četras reizes zemāks. Likumsakarīgi arī mirstība no dzemdes kakla vēža ir viena no augstākajām Eiropā.

"To ietekmē dzīves kvalitāte, stress. Parasti tas skar arī mātes ar maziem bērniem. Ietekmēt var arī dzimumdzīve, ja rēķinām, ka vidēji Eiropā meitenes to uzsāk 16 gadu vecumā, tad dzemdes kakla vēzis viņas var skart jau agrākā vecumā,'' sacīja medicīnas centra ''ARS'' ginekoloģe Jana Žodžika.

F64

Viņa skaidroja, ka vēlīnās stadijās šis vēzis ir ārstējams, taču veiksmīgu atveseļošanos panākt ir ļoti grūti.

Pašlaik vēža diagnosticēšanai valsts nodrošina divas valsts programmas - skrīningu jeb pārbaudes, kuras veic cilvēki bez iepriekšējām veselības sūdzībām, un ''zaļo koridoru'', kas vērsts uz cilvēkiem, kuri pie ārsta jau iepriekš pie ārsta vērsušies ar sūdzībām vai simptomiem.

Skrīninga programmā iespējams pārbaudīties pret krūts vēzi, dzemdes kakla vēži un zarnu vēzi.

Lai aktualizētu vēža saslimstības jautājumu sabiedrībā, VM ir sākusi informatīvo kampaņu "Ģimenes laime". Tās mērķis ir paaugstināt iedzīvotāju atsaucību vēža skrīninga programmai. Kampaņa norisināsies līdz septembrim.

Tās laikā sabiedrība tiks informēta ne vien ar radio, televīzijas vai sociālo tīklu starpniecību, bet gan notiks arī dažāda veida lekcijas darba vietās, kā arī atbilžu un jautājumu sesijas interneta tiešraidēs.