Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

Ģimenes ārsti: streika laikā palīdzēsim, ja būs veselības problēmas, kas apdraud dzīvību

© Aigars Eglīte, F64 Photo Agency

Ģimenes ārstu streika laikā pacientiem, kuru situācija būs kritiska, tiks sniegta palīdzība, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Sarmīte Veide.

Viņa uzsvēra, ja pacientam būs veselības problēmas, kas apdraudēs dzīvību, ārsti sniegs palīdzību.

Veide informēja, ka šīs nedēļas laikā tiks apzināts, cik ģimenes ārstu iesaistīsies streikos.

Jau ziņots, ka Veselības ministrijas (VM) un LĢĀA streika sarunās vienošanās nav panākta, tāpēc 3.jūlijā sāksies ģimenes ārstu streiks.

"Diemžēl vienošanās ar VM šodien nav panākta, jo VM piedāvājums bija tāds pats kā iepriekš un nekāda pretimnākšana nav bijusi. Palikām katrs savās pozīcijās, līdz ar to vairs sarunu nebūs un 3.jūlijā plkst.12 Latvijā sāksies ģimenes ārstu streiks," iepriekš sacīja Veide.

3.jūlijā sāksies beztermiņa streiks, kas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Ministrijas un ģimenes ārstu domas visvairāk atšķiras divos jautājumos - kapitācijas maksājuma palielināšanā, kā arī veselības aprūpes sistēmas reformā ietvertajā kopprakšu izveidē.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt ministrija piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda, uzvēra Veide.

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. Veide skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.

Asociācija lūgusi VM pārskatīt veselības aprūpes reformā iekļautās sadaļas par primāro aprūpi, tās izstrādājot no jauna. Pēc asociācijas domām, šajās sadaļās ir daudz labu piedāvājumu, tomēr nepieciešami dažādi uzlabojumi un precizējumi.