Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

IETEIKUMI, kā pārvarēt nelabumu ceļojumu laikā

© depositphotos.com

Vasarā pošoties tuvākā vai tālākā ceļojumā, līdzi jāņem labs noskaņojums. Gan no savas, gan no citu cilvēku pieredzes zinām, ka viss nekad nenotiek precīzi tā, kā iecerēts.

Ne viss ir atkarīgs no mums pašiem, tomēr šo to varam darīt, lai neļautu dažādām ķibelēm sabojāt ilgi gaidīto braucienu. Nav jāpiebāž ceļasoma ar neskaitāmām lietām, kuras varbūt varētu noderēt, bet visdrīzāk tomēr nenoderēs, toties jābūt plānam, ko darīt, ja atgadās kāda no tipiskām ceļotāju problēmām. Viena no tādām ir slikta dūša, braucot ar kuģi vai jahtu, lidojot ar lidmašīnu, ceļojot autobusā vai vieglajā mašīnā, retāk - vilcienā. Šo problēmu sauc arī par jūras slimību jeb kinetozi.

Kinetozes izpausmes:

• vispārēja slikta pašsajūta

• nelabums

• vemšana

• galvassāpes

• reiboņi

• bālums

• svīšana

• smagākos gadījumos - ģībonis

Kādēļ tā notiek

Slikto dūšu transportlīdzekļa kustības laikā var izskaidrot ar pretrunu starp to, ko uztver acis un ausis: iekšējā auss jūt transportlīdzekļa kustību, bet acs to neuztver. Iekšējā ausī esošais līdzsvara aparāts ir pārmērīgi uzbudināts. Tas saistīts ar auss šķidruma - endolimfas - svārstībām, kas, iedarbinot kustību centrus, palīdz ķermenim turēties vertikāli.

Ja cilvēkam ceļošanas laikā regulāri ir minētie simptomi, viņam ieteicams apmeklēt neirologu un LOR speciālistu, kā arī uzzināt, kādus vingrinājumus varētu veikt vestibulārā aparāta treniņam.

***

Kā sev palīdzēt:

Pirms ceļa ieturiet vieglu maltīti, jo tukšā dūšā nelabums ir grūtāk paciešams. Ēdienam jābūt viegli sagremojamam, nav ieteicams nekas trekns, ass, ar spēcīgu aromātu.

Īsāka brauciena laikā centieties neēst nemaz. Garākā ceļā malkojiet kādu vieglu dzērienu un, ja māc izsalkums, iztieciet ar nelielu uzkodu, piemēram, uzēdiet ne pārāk sāļus un ne pārāk treknus krekerus vai arī sausiņus.

Pēc iespējas lūkojieties laukā pa logu, nevis uz lietām, kas atrodas transportlīdzekļa iekšienē. Reizēm palīdz skatiena fokusēšana uz kādu nekustīgu objektu tālumā.

Nekādā gadījumā transportlīdzekļa kustības laikā nerakstiet īsziņas, nelietojiet internetu telefonā, neskatieties video un arī nelasiet.

Braucot automašīnā, sēdiet priekšējā sēdeklī un ceļā bieži apstājieties, pastaigājieties un paelpojiet svaigu gaisu.

Galvu centieties pēc iespējas turēt mierā. Lietojiet pakavveida spilventiņu, lai galvai būtu stingrs balsts.

Mēģiniet sekot, lai paša elpošanas ritms nesakristu ar transportlīdzekļa šūpošanās ritmu. Eksperimentos noskaidrots, ka visvairāk no šūpošanās cieš cilvēki, kuri savu elpošanu pieskaņo šūpošanās ritmam, turklāt ieelpu instinktīvi izdara brīdī, kad notiek sasvēršanās atpakaļ, bet izelpu - kad uz priekšu. Vismazāk kinetoze skar tos, kuriem izdodas savu elpošanas ritmu padarīt pilnīgi neatkarīgu no transporta šūpošanās ritma.

Lai sevi psiholoģiski nenoskaņotu sliktākajam variantam, centieties neuzturēties to cilvēku sabiedrībā, kuriem arī ir tāda pati problēma un kuri par to nepārtraukti nervozē.

***

Dabisks līdzeklis - ingvera produkts

Augstvērtīgs un Latvijā atzīts dabas produkts, kas palīdz organismam cīnīties ar nelabumu brauciena laikā, ir FUTURA AVIA - tabletes, kuru sastāvā ir ļoti rūpīgi atlasītu ingvera sakneņu pulveris. Tas tiek ražots stingrā farmaceitiskā kontrolē, kas nodrošina un garantē augstu kvalitāti. Ingvers ir viens no visvairāk izmantotiem augiem Austrumu medicīnā. Ķīniešu jūrnieki ar ingvera palīdzību cīnījās pret cingu un jūras slimību. Arī Karību jūrnieki lietoja ingveru pirms došanās kuģojumā, lai izvairītos no nelabuma, ko izraisa kuģa šūpošanās. Ingvera efektivitāti apstiprina ne tikai gadu tūkstošos uzkrātā empīriskā pieredze, bet arī mūsdienu pētījumi. Ingvers palīdz saglabāt labu pašsajūtu, novērst nelabumu un vemšanu, kas saistīta ar pārvietošanos dažādos transportlīdzekļos. Piedevām tas veicina gremošanu un uztur veselīgu gremošanas sistēmu. Ieteicams lietot 20 minūšu pirms brauciena un vienu līdz divas tabletes ik pa divām stundām tā laikā.

Futura ir Dānijā radīts zīmols. Tā produkti radīti, balstoties uz jaunām un senākām zināšanām par dabas veltēm.

***

Mazliet par ingveru

Ingvera dzimtene ir Centrālāzija un Dienvidāzija. To audzē tropu un subtropu klimatā. Lielākās ražotājvalstis ir Indija, Ķīna, Indonēzija, Nepāla, Malaizija, Bangladeša, Japāna, Taizeme, Filipīnas, Šrilanka. Ingvers iekarojis arī Latvijas patērētāju simpātijas. Citur Eiropā to pazīst jau kopš devītā gadsimta, ingvers allaž ir viena no visvairāk pieprasītajām un ievestajām garšvielām. Pievienots ēdienam, ingvers palīdz to ilgāk saglabāt svaigu, jo satur arī vielas, kas iznīcina baktērijas. Senos laikos tam tika piedēvēta pat spēja aizkavēt mēri. Ķīniešu tautas medicīna ingveru lieto jau daudzus gadsimtus. Par savu savdabīgo smaržu ingvers var pateikties ēteriskajām eļļām, bet aso garšu piešķir viela, ko sauc par gingerolu. Kā jau tas ievērības cienīgam produktam piedienas, ingveram dažādās valodās ir daudz nosaukumu un apzīmējumu, viens no tiem - ragainā sakne. Sanskritā ingvers nozīmē «universālas zāles». Romiešu aristokrāti lietojuši ingveru pārēšanās un sliktas dūšas gadījumā. Senatnē šo sakni saistīja arī ar potences palielināšanas spēju.

Mēs lielākoties izmantojam svaigus, jaunus ingvera sakneņus, kas ir salīdzinoši maigi un sulīgi. Citviet lieto arī vecākas saknes, kas ir tumšākā krāsā un krietni sausākas, šķiedrainākas. No tām var izspiest sulu ar īpaši intensīvu garšu. Ingvers iekļauts arī visdažādākajos garšvielu maisījumos.