Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

KRŪTS VĒZIS: Gadā saslimst vairāk nekā 1000 sieviešu

© Ekrānšāviņš no avīzes

Kampaņā Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! šogad īpašu uzmanību pievērsīsim ne tikai nepieciešamībai regulāri veikt krūšu pārbaudes, bet arī tam, cik pieejama ir katram pacientam piemērotākā efektīva ārstēšana, uzsver krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības Vita vadītāja Irina Januma.

Sievietēm vecumā no 35 līdz 64 gadiem galvenais nāves cēlonis ir krūts vēzis - gadā saslimst vairāk nekā 1000 sieviešu, taču apmēram trešdaļai krūts vēzis tiek atklāts novēloti.

Saslimstība uz vietas, diemžēl mirstība arī

Jaunākie dati par saslimstību ar krūts vēzi vēl nav apkopoti, taču, pēc Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītāja Jāņa Eglīša teiktā, saslimstība ar krūts vēzi nepieaug. Tomēr ārsts vērš uzmanību uz faktu, ka, pat neraugoties uz savlaicīgas vēža atklāšanas programmu, tas ir, skrīningu, krūts vēzi joprojām 30% gadījumu atklāj trešajā un ceturtajā saslimšanas stadijā.

Pētījums, kurā piedalījās arī Rīgas Austrumu slimnīca, parādīja, ka 70% gadījumu sievietes pašas atklājušas veidojumu krūtī vai to sataustījis kāds cits. Tas apliecina, cik svarīgi sievietēm veikt krūšu pašizmeklējumus, īpaši tām, kuras vēl nav vai vairāk nav vecumā, kad valsts apmaksā mamogrāfijas izmeklējumus valsts organizētā skrīningā. Pēcāk ļaundabīgs audzējs apstiprināts ar kādu no izmeklējumu metodēm. Pārējām pacientēm krūts vēzis atklāts mamogrāfijā, kā arī nejauši, tas ir, kāda cita izmeklējuma laikā.

Skrīningā piedalās mazāk

2015. gadā mamogrāfijā audzējs krūtī atklāts 228 sievietēm. Pētījumi arī apliecina, ka 71 procents no nāves gadījumiem ar krūts vēzi ir sievietes, kuras nekad nav piedalījušās skrīningā. Diemžēl pagājušajā gadā samazinājās sieviešu īpatsvars, kuras veikušas valsts apmaksātu mamogrāfiju, saņemot uzaicinājumu uz skrīningu. 2015. gadā piedalījās 35 procenti sieviešu, pērn - tikai 27 procenti. Tas nozīmē, ka, visticamāk, arī agrīni atklāto krūts vēža saslimšanas gadījumu skaits būs mazāks. J. Eglītis stāsta, ka ne tikai krūts vēzis, bet arī citas vēža lokalizācijas ir būtiski savlaicīgi atklāt, īpaši tādas, kur pat nav vajadzīgi sarežģīti izmeklējumi, bet ārsts - ginekologs apskatē var konstatēt veselības traucējumus. Tomēr atklājas, ka sievietes ar vēzi pēdējās stadijās pie ginekologa nav bijušas piecus, desmit gadus.

Jāiet pa gudrāku ceļu

Kampaņa Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! norit sarežģītā laikā. No vienas puses, pacientu biedrība Vita, kurai arī šogad Latvijas novados darbosies sieviešu veselības vēstneses, aicinot sievietes pārbaudīt veselību, savukārt, no otras puses, ir veselības aprūpes budžets. Tāpēc Vita vadītāja Irina Januma saka paldies Veselības ministrijai par zaļo koridoru, kas parādījis pirmos rezultātus, bet tas nerisina efektīvas ārstēšanas problēmas vēža pacientiem un tas netiek piemērots pacientiem, kuriem nepieciešama uzraudzība pēc vēža ārstēšanas. Latvijā ir nopietni jādomā par jaunu terapiju pieejamību krūts vēža pacientiem, kas dod daudz labākus rezultātus. «Tas būtu tikai pareizi, ja mēs Latvijā ietu pa gudrāku ceļu un izvēlētos saviem cilvēkiem gudrākus medikamentus,» saka I. Januma. Latvijā ir pieejami tikai seši no 30 biežāk izmantojamiem jaunajiem vēža medikamentiem, un vissmagākajā situācijā ir metastātiska vēža pacienti, kam Latvijā jaunākās paaudzes zāles valsts kompensē ļoti, ļoti ierobežoti. Tāpēc šā gada kampaņas mērķis ir arī apelēt pie politiķu, ministru godaprāta un piešķirt onkoloģijas jomai papildu līdzekļus, par ko ir parakstījušies vairāk nekā 10 000 cilvēku un šo iniciatīvu iesnieguši Saeimā.

***

Saslimstība un mirstība ar vēzi sievietēm

2015. gadā

17,8% no uzskaitē esošajiem 74 540 vēža pacientiem ir krūts vēža pacientes

ar vēzi nomira 2832 sievietes, no viņām 445 ar krūts vēzi

ļaundabīgs audzējs diagnosticēts 5766 sievietēm, no viņām 1163 jeb 20,2% krūts vēzis

***

Aicinājums

Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!

• Šogad kampaņu Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! iecerēts noslēgt ar Krūšu veselības dienu, kas notiks 3. jūnijā, kad ikviens tiek aicināts pulcēties pie Brīvības pieminekļa, lai kopā dotos draudzības gājienā līdz Arēnai Rīga, kur visi interesenti varēs vērot rozā lentītes labdarības basketbola spēli starp Latvijas un Baltkrievijas sieviešu izlasēm. Ieeja spēlē, kā ierasts, būs bez maksas.

• Tradicionāli aprīlī un maijā sievietes tiek mudinātas rūpēties par veselību, veicot krūšu pārbaudes.

Avots: parbaudikrutis.lv