Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Spēka nometnēm aicina pieteikties vēža pacientus

© dzivibaskoks.lv

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība Dzīvības koks aicina vēža pacientus pieteikties psihosociālās rehabilitācijas programmā Spēka avots. Šogad rehabilitācija būs pieejama vairāk nekā 500 cilvēkiem, pateicoties plašai ziedojumu kampaņai.

Šogad rehabilitācijā varēs piedalīties daudz vairāk cilvēku, jo iepriekšējos gados ierobežoto finanšu resursu dēļ tas nebija iespējams. «Pagājušajā gadā bijām spiesti atteikt cilvēkiem, jo līdzekļus varējām atvēlēt tikai divām programmām. Līdzekļi, kas tika vākti labdarības maratonā, tiek novirzīti tieši psihosociālās rehabilitācijas programmu īstenošanai, un līdz šim bez īpašas izziņošanas programmā jau pieteikušies vairāk nekā 80 cilvēku no visas Latvijas,» stāsta Dzīvības koka vadītāja Gunita Berķe. Viņa skaidro, ka programma ir pasākumu kopums, kas sniedz profesionālu informāciju par onkoloģiju, dod iespēju tikt galā ar emocionālo pārdzīvojumu, kas radies slimības dēļ, kā arī ļauj uzzināt, kā iespējams turpināt dzīvot pilnvērtīgi - gan psihoemocionāli, gan praktiski. Programma jeb nometne notiek piecas dienas, tā ir ļoti intensīva, kurā kā grupu vadītāji un lektori piedalās psihoterapeiti, psihologi, mākslas terapeiti, onkologi, imunologi, fizioterapeiti un citi ar onkoloģijas nozari saistīti speciālisti. Šogad pirmoreiz tiks īstenota īpaša programma vecākiem, kuru bērni saslimuši ar onkoloģisku slimību, kā arī viena programma, kurā kopā ar cilvēku, kurš slimojis ar vēzi, varēs piedalīties dzīvesbiedrs. «Vēzis ir slimība, kas skar visu ģimeni, bieži vien tieši tuvie cilvēki ir lielākā neziņā, kā palīdzēt dzīvot tālāk. Katrā nometnē maksimālais dalībnieku skaits ir 24, tāpēc aicinām visus interesentus pieteikties laikus. Šis skaits izvēlēts, lai nodrošinātu kvalitatīvu rehabilitācijas procesu un pēc iespējas lielāku individuālo pieeju,» saka G. Berķe.

Kopumā šogad paredzēts īstenot 21 psihosociālās rehabilitācijas programmu. Līdzekļi programmai saziedoti labdarības maratonā Dod pieci, kuru īstenoja Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un Ziedot.lv. Dzīvības koks saka paldies arī visiem ziedotājiem. G. Berķe piebilst, ka biedrībai joprojām ir svarīgs mērķis - psihosociālās rehabilitācijas centra izveide, kur rehabilitāciju varētu nodrošināt mērķtiecīgi un visa gada garumā.

Psihosociālās rehabilitācijas programmā var pieteikties ikviens, kas vēlas pārvarēt neziņu, kas nāk līdz ar slimību. Lai to izdarītu, norādītajā adresē jāizvēlas vēlamais rehabilitācijas programmas laiks, jāizpilda pieteikuma forma, kā arī jāuzraksta motivācijas vēstule, kurā aprakstīts, kāpēc ir nepieciešama šāda rehabilitācija un ko vēlaties iegūt no dalības šajā programmā. Gada laikā onkoloģiska diagnoze Latvijā tiek noteikta ap 11 000 cilvēku, visbiežāk krūts, zarnu vēzis, ādas vēzis, kā arī prostatas vēzis.

***

UZZIŅA

Psihosociālā rehabilitācija vēža pacientiem

• Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība Dzīvības koks psihosociālās rehabilitācijas programmas onkoloģiskajiem pacientiem sāka organizēt 2009. gadā.

• 2016. gadā ar Saeimas un Labklājības ministrijas atbalstu panāktas izmaiņas Sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu likumā, kur pirmo reizi minēts, ka psihosociālās rehabilitācijas pakalpojumu var saņemt onkoloģiskie pacienti un viņu tuvinieki.

• Šis pakalpojums būs valsts apmaksāts, un no 2018. gada to varēs saņemt pēc ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta rekomendācijas.

Avots: Dzīvības koks