Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

SVARĪGĀKAIS, kas tev jāzina par ši­zo­frē­ni­ju

© http://cornerstonerecoverycenter.com/

Dzī­vo­jam ie­spē­ju pil­nā pa­sau­lē, un lie­kas, ka šo­dien ik­viens no mums var īs­te­not jeb­ku­ru sa­vu kvē­lā­ko sap­ni, jo mūs­die­nās ie­spē­jams pil­nī­gi viss. Ta­ču ir cil­vē­ki, ku­riem dau­dzas no ie­spē­jām un sa­vu sap­ņu pie­pil­dī­ju­mi ir lieg­ti pār­sva­rā sa­bied­rī­bas aizs­prie­du­mu dēļ.

Šo­reiz ru­na ir par ši­zo­frē­ni­jas slim­nie­kiem. Lie­lā­kā da­ļa pa­tie­sī­bā ne­maz ne­zi­na, ko no­zī­mē ši­zo­frē­ni­ja un kā tā iz­pau­žas, ta­ču šie slim­nie­ki tiek iz­stum­ti no sa­bied­rī­bas, jo tos uz­ska­ta par ne­pa­re­dza­miem un bīs­ta­miem. Bet, vai tas ir pa­ma­to­ti, par to lie­lā­kā sa­bied­rī­bas da­ļa ne­do­mā. Lai pro­blē­mu ri­si­nā­tu, par to jā­ru­nā, un, jo vai­rāk ru­nās un stās­tīs, kas ir ši­zo­frē­ni­ja, kā tā iz­pau­žas un kā ir ār­stē­ja­ma, jo ma­zā­ki kļūs sa­bied­rī­bas aizs­prie­du­mi.

Ši­zo­frē­ni­ja ir psi­his­ka sli­mī­ba, ku­rai rak­stu­rī­gas psi­his­ko fun­kci­ju iz­mai­ņas un trau­cē­ta re­ali­tā­tes uz­tve­re. Šīs sli­mī­bas cē­lo­ņi jo­pro­jām nav pil­nī­bā no­skaid­ro­ti, ta­ču ir zi­nāms, ka tā ie­tver vai­rā­kus do­mā­ša­nas, uz­ve­dī­bas un uz­tve­res trau­cē­ju­mus. Sli­ma­jiem rak­stu­rī­gā psi­hes sa­šķel­ša­nās, tā ir di­vē­jā­di orien­tē­ta, pie­mē­ram, cil­vēks uz­ska­ta, ka viņš at­ro­das cie­tu­mā, un ta­jā pa­šā lai­kā la­bi ap­zi­nās, ka ir slim­nī­cā. Slim­nī­cas per­so­nā­lu uz­tver kā sa­vu ģi­me­ni, bet vien­lai­kus iz­tu­ras pret vi­ņiem kā pret slim­nī­cas dar­bi­nie­kiem.

Ra­ša­nās ie­mes­li

Sa­mē­rā mīk­lai­ni jo­pro­jām ir ši­zo­frē­ni­jas ra­ša­nās ie­mes­li. Ir veik­ti da­žā­di pē­tī­ju­mi, ku­ros no­skaid­rots, ka sli­mī­bas cē­lo­ņi var būt bi­olo­ģis­kie fak­to­ri - ie­dzim­tī­ba un gal­vas sma­dze­ņu ķī­mis­kās dar­bī­bas iz­mai­ņas, kā arī psiho­lo­ģis­kie fak­to­ri, pie­mē­ram, pār­dzī­vo­ju­mi, kas sais­tī­ti ar ne­veik­smī­gu at­tie­cī­bu pie­re­dzi. Ie­spē­ju sa­slimt ar šo sli­mī­bu no­sa­ka vai­rā­kas lie­tas, tā var būt gan pār­man­to­ja­mī­ba, kā­da no­teik­ta gē­nu kom­bi­nā­ci­ja, kas ra­da ne­pa­rei­zu sma­dze­ņu fun­kci­onē­ša­nu, gan arī ap­kār­tē­jās vi­des ie­tek­me. Ta­ču ik­die­niš­ķas pa­rā­dī­bas kā stress un da­žā­das sa­dzī­vis­kas pro­blē­mas vei­ci­na sli­mī­bas iz­paus­mes, ne­vis ra­da sa­slim­ša­nu.

Ši­zo­frē­ni­ja var sāk­ties gan pēk­šņi, gan pa­kā­pe­nis­ki. Sli­mī­bai sā­ko­ties pēk­šņi, cil­vēks sāk re­dzēt ha­lu­ci­nā­ci­jas, dzir­dēt bal­sis un jū­tas slik­ti, ta­ču sli­mī­bas pa­zī­mes var ras­ties arī pa­kā­pe­nis­ki. Ir vai­rā­ki sim­pto­mi, kas rak­stu­rī­gi ši­zo­frē­ni­jai, pie­mē­ram, ha­lu­ci­nā­ci­jas, kad cil­vēks redz, dzird vai sa­jūt ko tā­du, kas pa­tie­sī­bā ne­ek­sis­tē. Slim­nie­kam var ras­ties mal­dī­gi uz­ska­ti, ku­rus nav ie­spē­jams pa­ma­tot ar lo­ģis­kiem iz­skaid­ro­ju­miem, pie­mē­ram, ka viņš ir kā­da po­pu­lā­ra per­so­na. Ši­zo­frē­ni­jas pa­cien­ti ne­re­ti kļūst apā­tis­ki, iz­vai­rās no līdz­cil­vē­kiem, vi­ņos ro­das vēl­me pa­likt vie­nat­nē. Šai sli­mī­bai rak­stu­rīgs arī emo­ci­ju zu­dums un iz­teik­ša­nās trau­cē­ju­mi, kā arī ener­ģi­jas zu­dums, vēl­me būt prom no vi­sa ap­kārt no­tie­ko­šā, cil­vēks no­ro­be­žo­jas sa­vu iek­šē­jo pie­dzī­vo­ju­mu pa­sau­lē.

Pa­likt vie­nat­nē

Tā kā lie­la da­ļa ši­zo­frē­ni­jas sim­pto­mu mu­di­na slim­nie­ku no­ro­be­žo­ties no ap­kār­tē­jās vi­des un pa­likt vie­nat­nē, šiem cil­vē­kiem ne­pie­cie­ša­ma pa­lī­dzī­ba, lai pa­nāk­tu pre­tē­jo, pro­ti, ie­sais­tī­ša­nos ap­kārt no­tie­ko­ša­jos pro­ce­sos, kas ma­zi­na ši­zo­frē­ni­jai rak­stu­rī­gos sim­pto­mus. Ta­ču ie­kļau­ša­nās sa­bied­rī­bā nav tik vien­kār­ša, jo lie­lai da­ļai sa­bied­rī­bas iz­vei­do­ju­šies ne­pa­ma­to­ti aizs­prie­du­mi par šīs sli­mī­bas slim­nie­kiem. Gal­ve­nā pro­blē­ma ša­jā ie­kļau­ša­nās pro­ce­sā ir tā, ka abas pus­es, gan slim­nie­ki, gan sa­bied­rī­ba vie­na par ot­ru do­mā slik­tu. Sa­bied­rī­ba ne­jū­tas dro­ši, jo do­mā, ka ši­zo­frē­ni­jas slim­nie­ki ir bīs­ta­mi un var vi­ņus ap­drau­dēt, un šā ie­mes­la dēļ vi­ņi ne­spēj ie­kļau­ties sa­bied­rī­bā.

Ša­jā si­tu­āci­jā vai­no­ja­ma arī sa­bied­rī­bas, ta­jā skai­tā slim­nie­ku tu­vi­nie­ku ne­iz­glī­to­tī­ba. Lie­lā­ko­ties ap­kār­tē­jie un tu­vi­nie­ki ne­zi­na, kā iz­tu­rē­ties un kā pa­lī­dzēt ši­zo­frē­ni­jas slim­nie­kiem. Psiho­lo­ģe Il­ze Dam­ber­ga stās­ta, ka šie cil­vē­ki ir daudz vieg­lāk ie­vai­no­ja­mi, tā­pēc vi­ņiem ne­pie­cie­ša­ma pro­fe­si­onā­ļu pa­lī­dzī­ba, un, ja šāds cil­vēks sa­ska­ras ar psiho­lo­ģis­kām pro­blē­mām, pār­dzī­vo­ju­miem, tas ra­da sli­mī­bas sa­asi­nā­ju­mus. Psiho­lo­ģe arī at­zīst, ka Lat­vi­jā par ši­zo­frē­ni­jas slim­nie­ku tu­vi­nie­kiem do­mā maz.

Aiz­bēgt no pro­blē­mas

So­ci­ālan­tro­po­lo­ģe Agi­ta Lū­se no­rā­da, ka sva­rīgs ir ie­mesls, kā­pēc cil­vēks tiek iz­stumts no vi­des, ku­rā dzī­vo. Bie­ži vien viss sā­kas ar kon­flik­tu, gan ar tu­vi­nie­kiem, gan pa­šam ar se­vi. Ro­das vēl­me aiz­bēgt no pro­blē­mas, tā­pēc tiek mek­lē­ta pro­fe­si­onā­ļu pa­lī­dzī­ba, ce­rī­bā, kā tā vi­su at­ri­si­nās. Ta­ču, kad cil­vēks at­grie­žas ie­priek­šē­jā vi­dē, ap­kār­tē­jie izo­lē­jas vēl vai­rāk, jo uz­ska­ta, ja cil­vēks ir mek­lē­jis pro­fe­si­onā­ļu pa­lī­dzī­bu un ār­stē­jies, viņš ir traks.

Sli­mī­bas sa­asi­nā­ju­mi vis­bie­žāk sā­kas zie­mā un ru­de­nī, ša­jā lai­kā past­ip­ri­nās dep­re­si­ja un pa­ras­ti ir ne­pie­cie­ša­ma pro­fe­si­onā­ļu pa­lī­dzī­ba, cil­vēks no­nāk slim­nī­cā. Pēc iz­nāk­ša­nas no slim­nī­cas cil­vē­kam ir ne­pie­cie­šams pa­lī­dzēt, no­dro­ši­nāt spē­ju pie­lā­go­ties ap­kār­tē­jai vi­dei. Ar to arī no­dar­bo­jas bied­rī­ba Gais­mas stars, rū­pē­jo­ties par to, lai cil­vē­kiem vairs ne­bū­tu jā­at­grie­žas slim­nī­cā.

Tu­vi­nie­ku lo­ma

Ta­ču ne jau vi­siem ir pie­eja­ma speciālistu pa­lī­dzī­ba, jo ap­rū­pes cen­tru Lat­vi­jā ir ļo­ti maz. Un tie­ši ša­jā mir­klī mil­zī­ga lo­ma ir tu­vi­nie­kiem un ci­tiem ap­kār­tē­jiem. Agi­ta Lū­se no­rā­da, ka šiem cil­vē­kiem ne­pie­cie­ša­ma pa­vi­sam nor­mā­la at­tiek­sme, vi­ņi vē­las, lai pret vi­ņiem iz­tu­ras kā pret līdz­īgiem, ar cie­ņu. Ne­pie­cie­ša­ma lie­tiš­ķu at­tie­cī­bu di­bi­nā­ša­na un ko­mu­ni­kā­ci­ja, lai ne­vei­do­tos klu­sums starp slim­nie­ku un sa­bied­rī­bu, kas var no­vest at­pa­kaļ pie sim­pto­mu sa­asi­nā­ša­nās.

Darbs ir viens no vei­diem, kā pa­lī­dzēt ši­zo­frē­ni­jas slim­nie­kiem at­kal ie­kļau­ties sa­bied­rī­bā. Ta­ču past­āv aizs­prie­dums, ka šie cil­vē­ki ir ne­va­rī­gi. Šis aiz­spie­dums ir lau­žams, do­dot vi­ņiem dar­bu, kaut vai ma­zā­kas stun­das die­nā, tā ir ie­spē­ja at­tīs­tī­ties.

Veik­smīgs pie­mērs ir Vil­nis G, kurš pats se­vi sauc par psi­hi­at­ri­jas pa­kal­po­ju­mu lie­to­tā­ju. Viņš ar at­bal­sta gru­pas pa­lī­dzī­bu at­ra­da dar­bu un jau piekt­o ga­du strā­dā par kur­je­ru. Vil­nim ir pa­vei­cies ar pre­tim­nā­ko­šu dar­ba de­vē­ju, jo viņš ne­zau­dē­ja dar­bu pat tad, kad mē­ne­si pa­va­dī­ja slēg­ta ti­pa ie­stā­dē. Vil­nis stās­ta, ka dar­bā ar šā­diem slim­nie­kiem ne­pie­cie­ša­ma lie­la pa­cie­tī­ba un mī­les­tī­ba. Viņš arī uz­sver, ka ir sva­rī­gi, lai vien­mēr bla­kus bū­tu kāds, ar ko pa­ru­nāt, jo pēc iz­ru­nā­ša­nās pa­ras­ti kļūst vieg­lāk.

.