Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Daudzpusīgs un sabalansēts uzturs - veselīga dzīvesveida atslēga

© f64

Nav noslēpums, ka viens no veselīga dzīvesveida stūrakmeņiem ir pilnvērtīgs uzturs, kas nodrošina mūsu organismu ar tam nepieciešamajām uzturvielām un vitamīniem. Diemžēl liela daļa sabiedrības arvien neievēro pareizus uztura pamatprincipus, kā rezultātā cieš veselība, un nereti rodas arī aptaukošanās. Lai uzzinātu vairāk par uztura nozīmi cilvēka dzīvē un citiem ar ēšanas paradumiem saistītiem jautājumiem, labi zināmais gaļas zīmols "Rakvere" uz sarunu aicināja pieredzes bagāto gastroenterologu - profesoru Anatoliju Danilānu.

Atslēga - balanss un mērenība

Diemžēl arvien vairāk cilvēku Latvijā aptaukojas - jo īpaši arī bērni un jaunieši, un šīs tendences cēlonis visbiežāk meklējams nesabalansētā un nekvalitatīvā uzturā. Lai mūsu organismam dotu labāko, attiecībā uz uzturu svarīgākie atslēgvārdi ir balanss un mērenība. Proti, maltītēm ir jābūt dažādām (jāvariē ar dažādām produktu grupām), samērīgām (labāk uzlikt uz šķīvja maltīti atkārtoti, nevis vienu reizi un pārēsties) un regulārām (labāk biežākas un mazākas maltītes, nevis retas un tad apēst visu „dienas normu"). Ēdienkartē ik dienu jāiekļauj graudaugu produkti (vēlams - pilngraudu), dārzeņi, augļi un ogas. Tāpat arī piens un piena produkti ar pazeminātu tauku saturu, kā arī pākšaugi, zivis vai liesa gaļa.

Profesors Danilāns iesaka neļauties arī dažādu "superproduktu" reklāmām, kuriem piedēvētās teju brīnumainās īpašības sola uzlabot veselību, izskatu utt. Diemžēl cilvēki bieži vien neaizdomājas, ka viens produkts pats par sevi brīnumus nedarīs - svarīgi, lai viss uzturs kopumā būtu augstvērtīgs un kvalitatīvs un šis "superprodukts" kalpotu tikai kā papildinājums veselīgai diētai.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā