Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Iepazīsimies: Chyavanprash

Tas ir ļoti interesants produkts, kurš tapis Indijā - džems, kurš gatavots no augiem, augļiem un garšvielām. Tas tomēr nelīdzinās parastam džemam - vienkārši našķim, ko gatavojam ziemai, jo balstīts senās ājurvēdas tradīcijās, kas praktizētas un pilnveidotas jau vairākus gadu tūkstošus, un katra sastāvdaļa tur pievienota ar noteiktu mērķi, lai no tās būtu labums veselībai. Šodien tā ražošanai izmantotas senas receptes, stingri ievērojot visas tehnoloģijas prasības. Ājurvēdā tas arī šodien ir viens no vislabāk pazīstamajiem veselību veicinošiem produktiem, kas izturējis pamatīgu laika pārbaudi.

Mūsu ausīm neierastais nosaukums Chyavanprash nāk no sanskrita valodas, kurā ar vārdu prash apzīmē īpaši sagatavotu ēdienu. Leģenda vēsta, ka senos laikos divi ājurvēdas prātnieki radījuši šo sastāvu, lai palīdzētu Čiavanam, savam vecākajam kolēģim, atgūt jaunību, tātad sākotnēji tas bijis ēdiens īpaši Čiavanam, taču vēlāk izrādījās, ka tas lieliski noder arī citiem cilvēkiem, jo palīdz uzturēt labu veselību un atgūt enerģiju. Par enerģijas trūkumu šodien sūdzas ne tikai veci ļaudis, šī situācija labi pazīstama arī aktīvi strādājošiem cilvēkiem, kuriem diendienā jārūpējas arī par bērniem, vecākiem, regulāri jārisina neskaitāmas sadzīves problēmas.

Dabisks risinājums

Arvien vairāk cilvēku saprot: lai nenovestu sevi līdz spēku izsīkumam, ļoti svarīgs ir veselīgs dzīvesveids un to neaizstās nekādi enerģijas dzērieni, kafija vai sevis «stimulēšana» ar alkoholu. Vajadzīgs gan pareizs dienas režīms, gan fiziskās aktivitātes, gan sabalansēts uzturs, bet, izvēloties uztura bagātinātājus, priekšroka produktiem no dabiskām izejvielām. Tieši tāds ir Chyavanprash. Tas lietojams 15-20 minūtes pirms ēšanas, uzdzerot zaļo tēju, pienu vai ūdeni. Šo īpašo džemu vispirms ieteicams paturēt mutē 2-3 minūtes. Tātad pie viena tas ir arī brīdis, ko dienas steigā veltīt sev, tas rosina mirkli apstāties un ieklausīties savā organismā.

Uztura bagātinātājs
Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu

Pieaugušiem cilvēkiem deva ir viena tējkarote dienā, bērniem var dot pa pustējkarotei produkta no rīta un vakarā, kad vēlams uzdzert siltu pienu. Vecākiem cilvēkiem ieteicami divi Chyavanprash kursi gadā.

Papētot Chyavanprash sastāvu, atrodam gan mums pazīstamus, gan pavisam nepazīstamus komponentus. Līdzās tādām dzirdētām lietām kā lakricas sakne, sparģeļu saknes, kurkumas sakne, krustnagliņas, safrāns vai kardamons ir arī daudzas sastāvdaļas, kas mūsu skatījumā šķiet eksotiskas. Chyavanprash ir bagātināts ar dabisku medu, kā arī satur kausētu sviestu, kas iegūts no govs piena. Īpaša sastāvdaļa šajā produktā ir amla.

Produktu var iegādāties interneta veikalā www.unifarma-herbals.lv

Amla - «Indijas ērkšķoga»

Šis Indijā parastais, bet pie mums mazāk zināmais auglis ir ļoti bagāts ar askorbīnskābi - C vitamīnu - līdz 445 miligramiem simt gramos. Kā jau mums labi zināms, C vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību un tam piemīt arī daudz citu labu īpašību, turklāt no dabiskiem avotiem nākušam C vitamīnam piemīt augstāka biopieejamība nekā mākslīgi sintezētajam. Par amlu (amaliku, Malakas koku) sauc arī pašu koku, kurā ienākas šie augļi. Tas var sasniegt astoņu metru augstumu, zied ar zaļdzelteniem ziediem, bet augļu forma ir gandrīz pilnīgi apaļa, tie ir gaiši zaļgani dzelteni. Pēc garšas tie ir skābi, savelkoši, kā arī diezgan šķiedraini. Hinduismā šis koks tiek uzskatīts par svētu, jo pastāv ticējums, ka tajā dzīvojis dievs Višnu. Ar to saistīti daudzi dažādi ticējumi gan hinduismā, gan budismā.