Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Kuņģa un zarnu trakta problēmas sākas galvā

© f64

Visas mūsu problēmas sākas galvā – jo vairāk problēmu ir galvā, jo vairāk ir sūdzību par veselības stāvokli. Tāpēc ticiet man: ja mēģināsim dzīvot un domāt pozitīvāk, arī kuņģa un zarnu traktam būs mierīgāka dzīve," saka gastroenterologs Dr. Hosams Abu Meri.

Viņš stāsta, kas rada problēmas kuņģa un zarnu traktā, skaidro, ko nozīmē funkcionālas zarnu trakta slimības, kā arī iesaka, kādi produkti ir saudzīgi kuņģa un zarnu trakta veselībai.

Stress nogalina imūnšūnas

«Stresa reakcijai izšķir trīs stadijas. Pirmās - trauksmes - stadijas laikā cilvēka organismā notiek straujas reakcijas, palielinās adrenalīna līmenis asinīs. Otrajā jeb pretošanās stadijā organisms ir jau pielāgojies dzīvot jaunajos apstākļos. Bet trešo stadiju sauc par izsīkuma stadiju. Tā iestājas, ja stresu rada ļoti spēcīgs stresors un tā iedarbība ir ilgstoša,» savu stāstījumu iesāk Dr. Hosams Abu Meri, norādot, ka šajā gadījumā mazinās organisma aizsardzības spējas jeb imunitāte, un tas veicina dažādu slimību attīstību. Tajā skaitā kuņģa un zarnu trakta problēmas.

«Protams, stress var būt arī pozitīvs. Es, piemēram, stresoju pirms katras publiskas uzstāšanās, bet tas ir īslaicīgs stress, kas liek sevi kontrolēt. Tāds stress ražo pozitīvu adrenalīnu, un tas nav slikti,» apgalvo gastroenterologs. Viņaprāt, tas pat ir nepieciešams, lai dzīve būtu interesantāka. «Bet stress var būt arī negatīvs - ja tas ir ilgstošs, pastāvīgs, katru dienu no rīta līdz vakaram. Piemēram, tāds varētu būt mātei, kuras dēls ir pirmās grupas invalīds, vai cilvēkam, kuram tuvinieks sirgst ar ļaunu un neārstējamu slimību. Šāds stress pamazām pāriet distresā jeb sliktajā stresā, kas nomāc imūnšūnu aktivitāti. Tā rezultātā organisms novājinās un sākas dažādas problēmas: sirdsdarbības traucējumi, svīšana, ceļas asinsspiediens, ir slikts miegs, sāk pūsties vēders un tā tālāk,» skaidro Dr. Hosams Abu Meri, piebilstot, ka, slikto stresu noņemot, cilvēks atkal var būt vesels. Kāpēc dakteris par to runā? Tāpēc, ka cilvēki pie katrām sūdzībām par kuņģa un zarnu trakta stāvokli domā visļaunāko. Jo internetā izlasījuši: ja ir caureja, var būt resnās zarnas vai aizkuņģa dziedzera vēzis, ja ir sāpes kuņģī vai dedzināšana, var būt kuņģa vēzis, ja vēl ādas krāsa kļūst dzeltenīgāka, var būt aknu vēzis un tā tālāk. Katru dienu meklējot sevī problēmas un domājot negatīvas domas, rodas distress un cieš imunitāte. «Bet, ja cilvēkam patiešām ir diagnosticēts vēzis, bet viņš ir apņēmības pilns ļauno slimību uzvarēt un pats arī tic, ka viņam tas izdosies, arī ārstēšana noteikti ir veiksmīgāka. Jo atveseļošanos veicina arī pozitīva domāšana,» apgalvo gastroenterologs.

Ēst vajag ar baudu

«Ja dienas laikā pie manis uz konsultāciju atnāk, piemēram, sešpadsmit cilvēku, vismaz divpadsmit no viņiem ir funkcionālas zarnu trakta slimības vai tā saucamais kairinātas zarnas sindroms. Ko tas nozīmē? To, ka vismaz 50% pacientu ir sūdzības, ir simptomi, bet - viņi nav slimi. Jo, uztaisot kolonoskopiju, gastroskopiju, pārbaudot asins un fēču analīzes, izrādās, ka visi orgāni, kas atrodas vēdera dobumā, ir veseli. Un, kad mēs parunājam, kas mainījies tajā laikā, kad parādījušās pirmās sūdzības, izrādās, ka cilvēks, piemēram, ir pārcēlies uz dzīvi citā valstī - jauns darbs, jauna dzīvesvieta, jauns dzīves aicinājums, cita kultūra, cita valoda. Jā, arī tas var būt viens no iemesliem, kāpēc kuņģa un zarnu trakts jūtas sliktāk. Kāds cits, piemēram, ir tik ļoti iegrimis savā darbā, ka guļ tikai četras piecas stundas, ēd divreiz dienā, jo vairāk nesanāk laika. Tā nav normāla dzīve!» uzsver Dr. Hosams Abu Meri, sakot, ka nekad nevajadzētu ēst pienākuma pēc - jo tad ēdiens steigā vienkārši tiek norīts. «Ēst vajag lēnām, un ēdienu vajag baudīt,» dakteris atkārto sen zināmu patiesību, norādot, ka lēnām un kārtīgi sakošļāts ēdiens patīk arī kuņģim. Bet, ja ēdiens tiek norīts jeb steigā samests kuņģī, tam ir problēmas to pārstrādāt. Jo kuņģim nav zobu, un tievajām zarnām arī nav zobu. «Turklāt, ja paēdat pusnaktī un tūlīt ejat gulēt, ēdiens netiek pārstrādāts, jo kuņģa un zarnu trakts arī pa nakti guļ. Un rezultātā, no rīta atnākot pie ārsta it kā tukšā dūšā, izrādās, ka kuņģis ir pilns ar pusnaktī norīto ēdienu. Tā nav pareizi.»

JAUTĀJUMI ĀRSTAM

Atbild Dr. Hosams ABU MERI, gastroenterologs:

- Pēdējos gados gluži par modes lietu ir kļuvis no rītiem tukšā dūšā izdzert glāzi ūdens ar citrona sulu. Vai to iesakāt arī cilvēkiem, kuriem ir sūdzības par kuņģa un zarnu trakta veselību?

- Citrons ir lielisks antioksidants, tas uzlabo imunitāti un ir ļoti vērtīgs organismam kopumā. Ja uz litru ūdens ir pievienotas pāris šķēlītes citrona, nekādu problēmu. Problēmas var rasties, ja uz glāzi ūdens būs divu veselu citronu sula.

- Vai ķiploki (ekstrakts) kapsulās mazāk kairina kuņģi un gremošanas traktu nekā lietoti svaigā veidā?

- Nav starpības.

- Vai helikobaktēriju (helicobacter pylori) infekcija ir obligāti jāārstē?

- Vēl pirms vairākiem gadiem Eiropas gastroenterologi uzskatīja, ka tā noteikti ir jāārstē, jo ar laiku šī infekcija var radīt kuņģa gļotādas atrofiju, kas nozīmē, ka kuņģis kļūst plānāks, un tas ir riska faktors kuņģa adenokarcinomas attīstībai. Pēdējos gados viedoklis mainās, un arī mans viedoklis ir: ja cilvēkam nav nekādu sūdzību par kuņģa un zarnu trakta veselību, ja ģimenes anamnēzē pirmās un otrās pakāpes radiniekiem nav bijis kuņģa vēzis, var arī neārstēt. Jo īpaši, ja cilvēks jau sasniedzis 60-70 gadu slieksni - lai nebojātu kuņģa un zarnu traktu ar antibiotikām. Savukārt, ja cilvēkam ir sūdzības par kuņģa un zarnu trakta veselību un ir konstatēta heliobaktērijas infekcija, būtu vēlams to izārstēt.

- Vai dedzināšanu kuņģī iesakāt ārstēt ar dzeramo sodu?

- Sodas šķīdums palīdz atbrīvoties no dedzināšanas kuņģī, bet - tā nav ārstēšana. Ja tādā veidā gribat nomierināt dedzināšanu kuņģī, bet mājās nav nekādu citu zāļu, vienreiz varat tā darīt. Bet, ja dedzinošā sajūta atkārtojas regulāri, es neieteiktu to turpināt.

- Vai cilvēkam ir viss kārtībā ar kuņģi, ja viņam prasās skābu ēdienu?

- Ja nav nekādu sūdzību, tad viss ir kārtībā. Tas attiecas uz jebkuru ēdienu vai dzērienu: ja ir dedzinoša sajūta kuņģī pēc tomātu mērces lietošanas, tad to nevajadzētu ēst. Tāpat, ja ir nepatīkamas sajūtas no kafijas, to nevajadzētu dzert.

- Kāpēc kuņģa un zarnu trakts mēdz streikot, dodoties ceļojumā?

- Tas saistīts ar dažādiem apstākļiem. Tas var būt stress no lidošanas - daudzi sūdzas, ka, esot debesīs, griežas kuņģis. Tur ir cits spiediens, un kuņģa un zarnu trakta mikroflora var to nepieņemt. Ja ir tādas sūdzības, pirms lidošanas vajadzētu padzert kādus medikamentus, kas nomierina kuņģa un zarnu traktu. Tāpat arī pirmajās dienās, atrodoties citā valstī, citā klimatiskajā joslā, ar citu ēdienu, ieteicams palietot mikrofloru uzlabojošus medikamentus - lai kuņģim būtu imunitāte pret šīm izmaiņām. Savukārt, ja ir caureja, līdzēs zāles, kas aptur caureju.

- Vai medikamentus mikrofloras atjaunošanai drīkst lietot regulāri, kā to aicina atsevišķu medikamentu reklāmās?

- Regulāri noteikti nē. Jo visas labās lakto un bifido baktērijas mēs jau ikdienā dabūjam ar pienu, kefīru, jogurtu. Protams, ja ir konkrētas sūdzības, piemēram, vēdera pūšanās, caureja, ir bieži lietotas antibiotikas, tad kursa veidā var palietot. Bet, kā reklāmās saka, ka jālieto katru dienu visu gadu, noteikti nē!

PRODUKTI, KAS BIEŽI RADA PROBLĒMAS KUŅĢA UN ZARNU TRAKTAM//ALTERNATĪVA

* GRAUDAUGI - pankūkas//pilngraudu maize, rupjmaize (lietot bez garozas), pilngraudu putras, makaroni, rīsi

* KARTUPEĻI - frī kartupeļi, cepti kartupeļi, kartupeļu pankūkas//vārīti kartupeļi, kartupeļu biezputra

* DĀRZEŅI - cepti dārzeņi, tomāti, sīpoli, dārzeņu sulas//svaigi, konservēti (bez etiķa), vārīti, sautēti dārzeņi

* AUGĻI, OGAS - apelsīni, citroni, mandarīni, ananasi, greipfrūti, citrusaugļu dzērieni, sulas//svaigi, konservēti augļi, izņemot citrusaugļus

* GAĻA - cepta, kūpināta, pikanta, trekna gaļa, putnu gaļas āda, desas, konservi//liesa liellopu, putnu (bez ādas), teļa gaļa, cūkgaļa - ieteicams sautēt, vārīt, tvaicēt

* ZIVIS - ceptas, kūpinātas, treknas zivis//liesas zivis (menca, asaris, lasis, līnis u.c.) - ieteicams sautēt, vārīt, tvaicēt

* OLAS - ceptas olas, trekni saldie vai pikanti olu ēdieni//vārītas olas, omlete

* PĀKŠAUGI - .... //žāvēti zirņi un pupas

* PIENA PRODUKTI - piens (1,5%), vājpiena jogurts, kefīrs, siers (< 25% tauku sausnā)//pilnpiens, piena produkti ar augstu tauku saturu, skābais krējums (>20% tauku sausnā), sieri ar augstu tauku saturu (>25% tauku sausnā), sieri ar pelējumu, saldējums

* SALDUMI - šokolāde, konfektes, marcipāns, halva//cukurs mazos daudzumos, ievārījums, marmelāde, medus, karameles, zefīrs, īriss, želejas

* TAUKI - augu eļļa, sviests lielos daudzumos, speķis, majonēze, saldais krējums, margarīns//augu eļļas nelielā daudzumā (1 tējkarote)

* RIEKSTI, ŽĀVĒTI AUGĻI - rieksti, sēklas//žāvēti augļi, sukādes

* DZĒRIENI - alkohols, šokolādes dzērieni, kafija, gāzēti dzērieni, piparmētru tēja, citrusaugļu un tomātu sulas//ūdens, zāļu tējas, atšķaidītas sulas, izņemot citrusaugļu, cigoriņu kafija