Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

REĢIONOS: Jēkabpils slimnīcas Dzemdību nodaļa - starp labākajām valstī

KOLEKTĪVS. Darbinieki ir ļoti aizņemti un uz fotografēšanos grūti kopā sasaucami, jo jūnija vidu daudzi mazuļi izvēlējušies par visīstāko pasaulē nākšanas laiku © Ojārs Lūsis

Nesen veiktajā auditā par dzemdību un perinatālo aprūpi Latvijā Jēkabpils slimnīca ierindota starp pašām labākajām valstī. Par to liecina ne tikai audita slēdziens, bet arī dzemdētāju atsauksmes, kas ir galvenais iemesls aizvien pieaugošajam dzemdību skaitam šajā slimnīcā.

Pērn piedzimuši 638, šogad būs vairāk bērniņi

Jēkabpils slimnīcu par vietu, kur laist pasaulē mazuli, izvēlas ne tikai Jēkabpils puses topošās māmiņas, bet arī citu pilsētu un pat reģionu grūtnieces. «Laikam jau nostrādā bezdrāts telefons - viena māmiņa pastāsta citai, un tā tā labā slava aiziet tautās,» ar smaidu atzīst Jēkabpils slimnīcas galvenais ārsts Ivars Zvidrs.

Atšķirībā no daudzām citām slimnīcām Jēkabpils var lepoties ar pilnībā nokomplektētiem štatiem. Divdesmit četras stundas diennaktī uz vietas ir gan operēt spējīgs ginekologs, dzemdību speciālists, gan neonatologs, kurš jau tūdaļ pēc dzemdībām pirmo reizi apskata jaundzimušo un turpina tā novērošanu visu slimnīcā atrašanās laiku. Nepieciešamības gadījumā bērniņu pārved uz perinatālās aprūpes nodaļu, kur pieejamas arī jaundzimušo reanimācijas iekārtas. Dzemdību nodaļas vadītājs, ginekologs Andris Blimhens uzsver: «Mums ir pilnīgi viss nepieciešamais, lai parūpētos gan par bērniņu, gan māmiņu. Arī tad, ja nepieciešama operatīva iejaukšanās, tā tiek īstenota ļoti īsā laikā. Faktiski operācija var sākties 20 minūšu laikā no lēmuma pieņemšanas.»

Diāna no Madonas, kurai nule kā pasaulē nācis dēliņš, atzīst: «Nodaļā ir ļoti jauks personāls un iekārtojums. Es un mazais jūtamies labi.» Lai aug varens arī šis ķipars!

Mazuļu glābšana

Perinatālās aprūpes nodaļa Jēkabpils slimnīcā ir viens no četriem centriem, kur tiek glābti un ārstēti gan neiznēsāti bērniņi, gan jaundzimušie ar iedzimtām patoloģijām. Nodaļas vadītāja, neonatoloģe Inguna Kalēja stāsta: «Gada laikā uzņemam ap 250 mazo pacientu no visas Austrumlatvijas. Kamēr bērniņam pastāv dzīvības riski, viņš uzturas intensīvās terapijas palātā - viņiem ir pieslēgti monitori, kas dod mums iespēju sekot mazuļa stāvoklim un laikus iejaukties, jo mūsu rīcībā ir visa nepieciešamā aparatūra arī zīdaiņu reanimācijai. Stāvoklim stabilizējoties, mazos pacientus pārved uz palātu, kur viņi ir kopā ar māmiņu.» Nodaļas rīcībā ir arī ar dzīvības uzturēšanas un reanimācijas funkcijām aprīkots transporta inkubators, ar kuru ārsti dodas uz izsaukumiem.

Arī pēc izrakstīšanas no slimnīcas neonatologi seko mazuļa attīstībai līdz pusotra gada vecumam. «Mēs zinām bērniņa slimības vēsturi, tāpēc objektīvāk varam sekot līdzi viņa attīstībai un nozīmēt ārstēšanu, ja tāda nepieciešama. Piedāvājam arī lieliska fizioterapeita pakalpojumus. Nākotnē plānojam pagarināt novērošanas periodu līdz divu gadu vecumam,» skaidro Inguna Kalēja.

Slimnīcas galvenā ārsta vietniece medicīnas jautājumos Ruta Miķelsone uzsver: «Darbs šajā nodaļā ir ļoti smags, bet mums ir tiešām paveicies ar saviem speciālistiem. Gaidām, kad viņu pulkam pievienosies pašvaldības stipendiāte - jauna neonatoloģe.».