Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

ŠOKS: Mākslīgais saldinātājs ir ārkārtīgi kaitīgs veselībai

© healthyfoodteam.com

Aspartāms jeb E951 ir mākslīgais saldinātājs, kas tiek pievienots produktiem ar uzrakstu “Bez cukura”. Tas ir nesalīdzināmi saldāks un lētāks par cukuru, kas ražotāju acīs to padara par ideālu vielu, ko pievienot produktiem.

Šo vielu satur dažādi produkti, piemēram, tievēšanas līdzekļi, diētiskā kola, daži jogurti, brokastu pārslas un citi produkti.

Uzņēmums „G.D.” bija pirmais, kas izstrādāja aspartāmu, taču Amerikas Pārtikas un Zāļu pārvalde -federāla aģentūra, kuras uzdevums ir nodrošināt pārtikas un zāļu drošību, šo produktu neapstiprināja.

Šī viela tika pārbaudīta uz mērkaķiem, kuriem vēlāk parādījās dažādi bojājumi- jauni veidojumi, krampji. Daži no tiem pārbaudes laikā mira.

Pārvalde ir sastādījusi sarakstu ar 92 simptomiem, ko var radīt aspartāms, sākot ar aklumu, reiboņiem, svara pieaugumu un beidzot pat ar nāvi.

Pārtikas un Zāļu pārvalde norādīja, ka viela netika pieņemta apstiprināšanai, taču uzņēmums „G.D.”, balstoties uz saviem pētījumiem, atbildēja, ka radītais produkts nav bīstams. Interesanti, ka vēlāk visām institūcijām, kas varētu stāties ceļā šīs vielas izplatībai, tika nomainīti vadītāji. Šobrīd šis mākslīgais saldinātājs tiek aktīvi lietots un aspartāma resursu centrs apgalvo, ka tā sastopama jau vairāk nekā 6000 produktos visā pasaulē.

Informācija sagatavota pēc healthyfoodteam.com