Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Katrs desmitais bērniņš piedzimst priekšlaikus

© f64

Ar izstādes Es piedzimu agrāk atklāšanu Latvijā visu novembri atzīmēs priekšlaikus dzimušo bērnu mēnesi. Latvijā priekšlaikus ik gadu dzimst ap tūkstoš mazuļu, un izstāde Es piedzimu agrāk ir iespēja redzēt priekšlaikus dzimušus mazuļus drīz pēc dzimšanas un jau gada vecumā – redzēt, kā viņi izauguši.

«Mēs vēlamies pievērst plašākas sabiedrības uzmanību mazuļiem, kuri ir dzimuši pirms laika – ļoti maziņi un neaizsargāti,» saka Latvijas Neonatologu biedrības vadītāja Amanda Smildzere, «lai viņi izaugtu, ir jāiegulda lielas vecāku rūpes un mīlestība, mediķu darbs, un tam ir nepieciešams arī sabiedrības atbalsts un izpratne. Arī mēs paši varam priecāties par šiem mazuļiem, kuri gada laikā ir izauguši par aktīviem un bezbēdīgiem draiskuļiem, savā attīstībā neatpaliekot no laikā dzimušajiem vienaudžiem.» Ar radošām aktivitātēm un koncertu sestdien Rīgā atklāta priekšlaikus dzimušo mazuļu mēnesis, izstāde centrā Riga Plaza būs skatāma visu mēnesi. Par godu priekšlaikus dzimušo bērnu dienai, kas visā pasaulē tiek atzīmēta 17. novembrī, Bērnu slimnīcā notiks sirsnīgs pasākums priekšlaikus dzimušo bērnu vecākiem.

Priekšlaikus dzimušo bērnu dienas mērķis ir pateikties visiem ārstiem, māsām, līdzcilvēkiem un profesionāļiem, kuri palīdzējuši šajā pasaulē ienākt pirms laika dzimušiem bērniņiem un ir līdzās vismazākajiem brīžos, kad tas visvairāk nepieciešams, iedrošinot vecākus turpināt cīnīties par bērnu dzīvību un nepadoties grūtībām, ar kurām nākas saskarties mazuļa dzīves sākumposmā.

Ik gadu pasaulē nāk 15 miljoni bērniņu, no kuriem vismaz viens no desmit jaundzimušajiem piedzimst pirms laika. Savukārt Latvijā katru gadu priekšlaikus jeb pirms 37. grūtniecības nedēļas dzimst vairāk nekā 1000 zīdaiņu. Mediķi atzīst, ka bieži vien iemesli, kāpēc mazulis piedzimst priekšlaikus, nav zināmi, taču ir skaidrs, ka priekšlaikus dzimušiem mazuļiem ir nepieciešams veltīt īpašas rūpes un uzmanību, jo viņi ir pasaulē ieradušies vēl līdz galam nesagatavoti.

Šomēnes sāk darboties arī īpaša mājaslapa piedzimuatrak.lv, kurai bērnu vecāki aicināti iesniegt savu pieredzes stāstu. Gan izstāde, gan šī mājaslapa, gan citas aktivitātes zināmā mērā ir sekošana priekšlaikus dzimušo mazuļu dzīves gaitai, jo valstī šāda programma pagaidām vēl nav ieviesta. Pēc bērnu ārstu neonatologu ierosmes pirms diviem gadiem tika sāktas sarunas par «dinamiskās sekošanas» ieviešanu, taču tas pagaidām nav noticis. Šāda programma būtu nepieciešama, lai priekšlaikus dzimušie bērni saņemtu vislabāko iespējamo aprūpi un atbalstu, kas ir iespējams.