Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Veselība

Nedrīkstēs smēķēt arī uz daudzdzīvokļu māju lieveņiem

© f64

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, nosakot, ka cilvēka tiesības uz tīru un labvēlīgu, ar tabakas dūmiem nepiesārņotu gaisu un tiesības nepaaugstināt smēķēšanas izraisītu slimību risku ir prioritāras salīdzinājumā ar smēķētāju interesēm smēķēt.

Tāpat grozījumi likumā par tabakas izstrādājumu realizāciju, reklāmu un lietošanu paredz stingrākus smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumus.

Saeima papildinājusi likuma mērķi, nostiprinot tajā vispārēju principu, ka smēķēšana citas personas klātbūtnē ir aizliegta, ja cita persona pret to iebilst.

Deputāti atbalstīja arī jaunu smēķēšanas definīciju, ietverot tajā elektronisko cigarešu smēķēšanu, līdz ar to smēķēšanas ierobežojumi attieksies arī uz elektroniskajām cigaretēm.

Likums paredz virkni jaunu smēķēšanas ierobežojumu. Smēķēšanas aizliegums tiks attiecināts arī uz ārstniecības iestāžu, sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūciju, ieslodzījuma vietu lietošanā esošām teritorijām, kā arī uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām, ja kādam no mājas iedzīvotājiem būs pamatoti iebildumi. Savukārt aizliegums smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās papildināts ar normu, ka smēķēt nedrīkst arī tuvāk par 10 metriem no šo māju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

Smēķēt būs aizliegts arī bērna klātbūtnē, kā arī jebkurā citā šajā likumā neminētā publiskā vietā citas personas klātbūtnē, ja viņa pret to iebilst.

Personām no 18 līdz 25 gadiem, iegādājoties tabakas izstrādājumus, būs pienākums bez uzaicinājuma uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Līdzīga kārtība noteikta, personām līdz 25 gadu vecumam iegādājoties alkoholiskos dzērienus.