Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Kas ir krāsainā diēta?

© Scanpix/AFP

Viens no galvenajiem racionāla uztura noteikumiem ir ēdienkartes dažādība, turklāt – jo ēdiens ir krāsaināks, jo vērtīgāks. Un šis nav stāsts par to, ka dažādi krāsainie dārzeņi un augļi ir arī bagātākais un dabiskākais vitamīnu avots – rudens tuvošanās un bagātīgas ražas ienākšanās laiks ir vispiemērotākais brīdis izmēģināt Krāsaino diētu.

Krāsainā diēta nav nekas jauns – pasaulē to pazīst jau daudzus gadus un, piemēram, Amerikā tā joprojām ir viena no populārākajām rudens sezonas diētām. Tās galvenie principi ir gaužām vienkārši: katru nedēļas dienu ēst ogas, augļus un dārzeņus vienā noteiktā krāsā, turklāt – bez ierobežojuma. Tas pats attiecas uz dzērieniem – tie arī jāizvēlas konkrētajā krāsā. Krāsu sadalījums ir vienai nedēļai, taču, ja šīs diētas noteikumi iepatīkas (iegaršojas), to var ievērot arī divas, trīs nedēļas un var tai sekot regulāri. Jo, ik dienu ēdot augļus un dārzeņus, organisms saņem tam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Turklāt ogām, augļiem un dārzeņiem dažādās nokrāsas piešķir dabiskās krāsvielas savienojumā ar vitamīniem. Piemēram, oranži sārtā krāsa liecina par vitamīna A, provitamīna A vai beta karotīna, sarkanā, violetā un zilā – par antoīdu, dzeltenā, sarkanā un oranžā – par karotinoīdu, bet dzeltenā un sarkanā – par flavonoīdu, kas ir spēcīgs antioksidants, klātbūtni ogās, augļos vai dārzeņos.

Tie, kuri Krāsaino diētu jau izmēģinājuši, apgalvo, ka mēneša laikā var atbrīvoties no vidēji diviem trim kilogramiem liekā svara. Šo diētu var sākt ar jebkuru krāsu, galvenais – ievērot tās pamatprincipu: sešas dienas kārtīgi ēst, septītajā taisīt atslodzi. Bet nedomājiet, ka katrā konkrētajā dienā ir jāapēd visi uzskaitītie produkti – jūs varat izvēlēties vien tos, kas vislabāk garšo. Un liekie kilogrami kusīs ātrāk, ja šais krāsainajās dienās tomēr neēdīsiet kartupeļus, olas dzeltenumu, sieru un žāvējumus.

1. diena – BALTĀ

Šajā dienā atļauti ir visi baltie produkti un dzērieni: baltie galviņkāposti, ziedkāposti, selerija, rutki, ķiploki, rīsi, banāni, kokosrieksti, vārīti kartupeļi, baltā vistas gaļa, olas baltums, ēdamie kastaņi, svaigais siers (to var aizvietot ar vājpiena biezpienu), vājpiens (bet ne vairāk kā divas glāzes dienā), negāzēts minerālūdens (līdz 1,5 litriem). Atcerieties tikai, ka nekas nedrīkst būt cepts vai gatavots uz grila. Kartupeļus iesaka vārītus, dārzeņus un rīsus – tvaicētus. Cept drīkst tikai omleti no olas baltuma, vēlams – bez eļļas, uz pannas ar nepiedegošu pārklājumu.

• Baltās krāsas produktos ir daudz ogļhidrātu, tāpēc tie ir diezgan barojoši

• Selerija labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu un dziedzeru darbību, kā arī atjauno endokrīno sistēmu un sejas ādu – uzlabo sejas ādas krāsu, mazina grumbas un padara ādu elastīgāku

• Kāpostiem ir ļoti zema enerģētiskā vērtība, tāpēc tos iesaka cukura diabēta slimniekiem un cilvēkiem ar lieko svaru

2. diena – SARKANĀ

Šajā dienā var ēst sarkanās pupiņas, papriku, tomātus, ķiršus, jāņogas, sarkanus ābolus, granātābolus, sarkanās plūmes, dzērvenes, brūklenes, arbūzu, bietes. Arī basturmu, kas ir vītinātas liellopu gaļas gardums, un tam klāt atļauts baudīt sausu sarkanvīnu. Atļauti ir arī sarkanās gaļas kūpinājumi, bet ierobežotā daudzumā – 3–4 plānas šķēlītes. Ja gribat notievēt, tad tomēr no žāvējumiem atturieties. Bet bads jums šajā dienā nedraud – pupiņas, basturma un tomāti ir diezgan sātīgi produkti. Turklāt, tos gatavojot, drīkst pievienot arī mazlietiņ olīveļļas.

• Sarkanajos produktos ir daudz dzelzs

• Sarkanās krāsas augi ir noderīgi imūnsistēmai, tie sniedz enerģiju un palīdz cīnīties ar nogurumu un depresīvu noskaņojumu, tie sargā sirds veselību, stimulē asinsriti, paaugstina asinsspiedienu, attīra asinis un veicina toksīnu izvadīšanu, kā arī uzlabo muskuļu tonusu

3. diena – ZAĻĀ

Šo uzskata par attīrīšanās dienu. Atļauti ir visu veidu zaļie lapu salāti, sīpolloki, visi zaļie garšaugi, gurķi, jūras kāposti, brokoļi, Briseles kāposti, skābenes, kabači, avokado, rabarberi, artišoki, kolrābji, skābēti kāposti, kivi, zaļā tēja. Gatavojot salātus, drīkst pievienot olīveļļu.

• Zaļā krāsa nomierina, atslābina un rada labu noskaņojumu, palīdz izvairīties no stresa un galvassāpēm un nodrošina hormonālo līdzsvaru

• Zaļā pārtika satur daudz vitamīnu C un E, arī provitamīnu A, kuriem piemīt antioksidantu īpašības, tā uzlabo asinsriti, dziedē locītavu iekaisumus, stabilizē asinsspiedienu

4. diena – ORANŽĀ

Viena no visgaršīgākajām dienām. Var ēst aprikozes, mango, persikus, papaiju, meloni, ķirbi, burkānus, smiltsērkšķus, oranžos tomātus, pīlādžogas, arī lasi (tvaicētu vai mazsālītu). Šai dienai īpaši piestāv svaigi spiesta burkānu sula. Savukārt salātiem var pievienot ēdamkaroti medus vai jebkuru oranžo augļu sulu. Dārzeņus iesaka lietot svaigā veidā, taču tos ir atļauts arī apstrādāt: vārīt, tvaicēt, sautēt, viegli apcept.

• Oranžie produkti satur karotīnu, daudz vitamīna C

• Tie stiprina sirdi un potenci, paātrina vielmaiņu, stiprina imūnsistēmu, veicina šūnu atjaunošanos, uzlabo gremošanu un asinscirkulāciju, uzlabo garastāvokli, vairo enerģiju, uztur fiziskās un garīgās spējas

• Oranžās krāsas dārzeņi neveicina svara pieaugumu

5. diena – VIOLETĀ

Dabiskās fruktozes diena, līdz ar to – ļoti vērtīga diena. Šajā dienā var ēst upenes, tumšās vīnogas, mellenes, kazenes, zilenes, sarkanos galviņkāpostus, baklažānus, zilās plūmes, no garšvielām – estragonu, baziliku. Dzert var sulu no visiem violetajiem augļiem, tumšo sarkanvīnu. Ogas, protams, iesaka ēst svaigas, baklažānus var sautēt, piemēram, ar estragonu un plūmēm, pievienojot nedaudz sarkanvīna vai violeto augļu sulu.

• Violetie produkti veicina asinsriti, kas savukārt atveseļo organismu un uzlabo ādas stāvokli, tie palīdz uzturēt smadzeņu un nervu sistēmas veselību, stabilizē organisma psihisko darbību un palīdz pret bezmiegu, uzlabo redzi, labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu, attīra asinis, regulē vairogdziedzera darbību, paātrina vielmaiņu un līdz ar to arī veicina svara zaudēšanu

• Violetie augi satur bioloģiski aktīvu vielu antocianīnu, kas ir ļoti spēcīgs antioksidants

6. diena – DZELTENĀ

Vissātīgākā diena. Atļauto produktu klāsts ir ļoti plašs: citroni, aprikozes, persiki, ananasi, apelsīni, banāni, greipfrūti, baltās jāņogas, kukurūza, saldā dzeltenā paprika, dzeltenie āboli, Kaukāza plūmītes, kabači, patisoni, olas dzeltenums, medus, nogatavināts siers, rieksti. Šos produktus var ēst gan atsevišķi, gan no tiem ko pagatavot, piemēram, sacepumu no kukurūzas, dzeltenās paprikas, olas dzeltenuma un siera. Vai arī – pagatavot dzelteno augļu salātus ar medu.

* Dzeltenie augi ir bagāti ar spēcīgiem antioksidantiem, tie attīra organismu no šlakvielām, sekmē žults izdalīšanos, ietekmē smadzeņu un

nervu sistēmas darbību, uzlabo vielmaiņu un ādas stāvokli

7. diena – BEZKRĀSAS

Atslodzes diena. Divi litri minerālūdens, un viss.

***

ANTIOKSIDANTI ORGANISMĀ

•novērš šūnu membrānu bojājumus

•palēnina novecošanas procesu

•veicina sirds veselību

•aizsargā imūnsistēmu

•aizkavē vēža attīstību

•pazemina holesterīna līmeni asinīs

Beta karotīns burkānos, smiltsērkšķos, apelsīnos, žāvētās aprikozēs, upenēs, dažādu šķirņu kāpostos, ķirbjos, paprikā, tomātos, lapu dārzeņos (pētersīļu lapās, spinātos, lapu salātos, sīpollokos, skābenēs)

Bioflavonoīdi – kvercitīns, rutīns, hesperidīns u.c. citrusaugļos, sīpolos, ķiplokos, lapu dārzeņos, paprikā, aprikozēs, aronijās, brūklenēs, dzērvenēs, upenēs, ķiršos, vīnogās, pīlādžu un mežrozes augļos

Antocianīni mellenēs, zilenēs, vīnogās, upenēs, dzērvenēs

Luteīns spinātos, salātos, kolrābjos, kacenkāpostos, kliņģerīšu ziedlapās

Likopēns tomātos, aprikozēs, sarkanajos greipfrūtos un paprikā

***

Holivudas brīnumdiēta

Amerikā šobrīd ļoti populāra ir Violetā diēta (Purple diet), un par to lielā sajūsmā ir arī slavenā dziedātāja Meraija Kerija, informē ārvalstu mediji.

Šo diētu mēdz dēvēt arī par Holivudas brīnumdiētu, jo to izmēģinājušas jau daudzas slavenības. Tās princips ir gaužām vienkāršs: trīs dienas nedēļā var ēst visu, cik vien gribas, bet produktiem jābūt tikai violetā krāsā (vai tonī tuvu tam). Un tās ir mellenes, tumšās vīnogas, upenes, kazenes, zilenes, baklažāni, zilās plūmes, zilie sīpoli. Arī dzert atļauts vien violetās krāsas dzērienus – iepriekš minēto ogu sulas (8–10 glāzes dienā). Nelielās devās atļauts ir arī sarkanvīns.

Pārējās dienās var ēst visu, ko gribas, jo diētas laikā uzņemtie vitamīniem un minerālvielām bagātie augļi un dārzeņi, kuri satur dabiskos antioksidantus, palīdz sašķaidīt neveselīgo uzturu un iedarbīgi attīra organismu, izvadot no tā toksīnus un šlakvielas.

Violetie produkti satur ļoti spēcīgu antioksidantu – antocianīnu, kas ne tikai aizsargā šūnas no bojājumiem un novērš vēža rašanos, bet arī būtiski veicina šūnu atjaunošanos un pat pasargā no pāragras novecošanas.

Piemēram, mellenes ne tikai aktīvi uzlabo redzes kvalitāti un kavē kataraktas attīstību – to sastāvā esošie polifenoli pakāpeniski samazina arī tauku šūnu veidošanos un palīdz atbrīvoties no liekajām tauku rezervēm vēdera rajonā. Savukārt baklažāns, kas satur veselu kokteili minerālvielu un vitamīnu, ir lielākais tauku un holesterīna ienaidnieks, tas normalizē ūdens līdzsvaru organismā – palīdz atbrīvoties no liekā šķidruma un atbild arī par veselīgās zarnu mikrofloras dzīvotspēju. Bet bietes īpaši ieteicamas cilvēkiem, kuri sirgst ar mazasinību, jo tās uzlabo asins sastāvu, veicina sarkano asins ķermenīšu veidošanos un izvada no organisma smago metālu sāļus un dažādus sārņus. Tāpēc Violeto diētu iesaka cilvēkiem ar sirdsasinsvadu slimībām. Arī diabētiķiem, jo, piemēram, mellenēs esošās bioloģiski aktīvās vielas uzlabo sirds asinsvadu stāvokli, regulē asinsspiedienu un pat glikozes līmeni.

Materiāla tapšanā izmantota Sabiedrības veselības aģentūras sagatavotā informācija