Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Tehnoloģijas

Latvija grasās pievienoties savam pirmajam ANO līgumam kosmosa jomā

© Jānis Saliņš / F64

Šodien, 9. aprīlī, Ministru kabinets apstiprinājis Latvijas pievienošanos ANO Komitejai par kosmosa izmantošanu miermīlīgiem mērķiem (COPUOS), kas nodrošinās pieeju vērtīgai un aktuālākai informācijai par globālo kosmosa nozari, veicinot zinātnes un inovācijas politikas, kosmosa ekonomikas un tiesiskā regulējuma par kosmosa jautājumiem attīstību Latvijā, informē Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa.

COPUOS darbojas 102 pasaules valstis, un tās izveides mērķis ir īstenot starptautisko sadarbību kosmosa izmantošanā miermīlīgiem mērķiem, veicināt kosmosa izpēti un juridisko jautājumu risināšanu saistībā ar kosmosa izmantošanu. COPUOS darbības pamatā ir pieci ANO līgumi kosmosa jomā.

Latvija šobrīd vēl nepiedalās COPUOS darbā, nav pievienojusies nevienam no ANO līgumiem kosmosa jomā un šobrīd ir arī vienīgā Eiropas Savienības dalībvalsts un viena no dažām NATO dalībvalstīm, kas nav pievienojusies 1967. gada Līgumam par valstu darbības principiem kosmosa, tostarp Mēness un citu debess ķermeņu, izpētē un izmantošanā. Līdz ar to kā apliecinājumu nopietnai attieksmei pret iestāšanos un darbu COPUOS 2024. gadā Izglītības un zinātnes ministrija uzsāks Latvijas pievienošanos ANO līgumiem kosmosa jomā, kā primāro virzot pievienošanos Kosmosa līgumam.

Ņemot vērā Latvijas kosmosa nozares straujo attīstību un COPUOS kā pasaulē lielāko kosmosa politikas forumu, Latvijas dalība COPUOS sniegs virkni ieguvumu Latvijas kosmosa jomas interešu pārstāvniecībai globālā līmenī, kā arī iespēju piedalīties globālās kosmosa politikas veidošanā, kas skar tādus būtiskus jautājumus kā klimata pārmaiņas, kosmosa atkritumu problemātika, kosmosa satiksmes pārvaldība un citi.