Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Tiesības spēlēt pasaules spēcīgāko izlašu vidū izcīna arī Dienvidkorejas hokejisti

© http://wmia2017.iihf.com/

Ukrainas galvaspilsētā Kijevā noslēdzies pasaules čempionāts 1. divīzijā A grupā. Pirmās divas vietas un tiesības pēc gada spēlēt pasaules spēcīgāko izlašu vidū izcīnīja Austrija, kas elitē atgriežas pēc divu gadu pārtraukuma, un Dienvidkoreja, kas spēcīgāko vidū iekļūst pirmo reizi. Vairākiem ārzemju hokejistiem nokomplektētā Kazahstānas izlase palika trešajā pozīcijā un palika 1. divīzijā.

Austrijas izlase ar lielisku sniegumu pēdējā kārtā burtiski iznīcināja Polijas hokejistus, sagraujot viņus ar 11:0. Uzvara ļāva Austrijai pēc divu gadu pārtraukuma atgriezties augstākajā divīzijā, no kuras tā izkrita pirms diviem gadiem Prāgā.

Mačā ar Poliju, kas pirms pēdējās kārtas vēl saglabāja teorētiskās cerības tikt divu spēcīgāko komandu vidū, Austrija visu atrisināja jau pirmajā trešdaļā, gūstot trīs bezatbildes vārtus un panākot 3:0. Otrās trešdaļas vidū nonākot iedzinēju lomā jau ar 0:5, poļi pavisam sabruka un līdz mača beigām ielaida vēl sešus vārtus, ciešot sagrāvi ar 0:11. Ar hat-trick Austrijas izlases sastāvā izcēlās Braians Leblers.

Austrijas izlase, izcīnot 12 punktus, nodrošināja sev atgriešanos elitē. Austrijas hokejisti piecās spēlēs izcīnīja četras uzvaras, piecos mačos zaudējot tikai četrus vārtus. Dzelžaina aizsardzība un vārtsarga Bernharda Štarkbauma izcils sniegums kļuva par galvenajiem austriešu panākuma stūrakmeņiem - pēdējās trīs spēles tika uzvarētas sausā un vārti tika saglabāti neskārti vairāk nekā 233 minūtes.

Dienvidkorejas izlasei, kas pēc pirmajām trijām kārtām ar vienu kāju jau atradās augstākajā divīzijā, bet pirmspēdējā mačā zaudēja Austrijai, pēdējā spēlē pret Ukrainu vajadzēja izcīnīt uzvaru, lai pēc gada startētu pasaules spēcīgāko izlašu kompānijā.

Spēle izvērtās nervoza un saspringta. Pirmais periods aizritēja bez vārtu guvumiem. Otrajā trešdaļā komandas apmainījās vārtu guvumiem. Vispirms Āns vadībā izvirzīja Dienvidkoreju, bet deviņas minūtes vēlāk Serhijs Babinecs izlīdzināja rezultātu. Neskatoties uz daudziem centieniem izraut uzvaru, tas pamatlaikā neizdevās ne vienai, ne otrai komandai. Pagarinājumā vētraini uzbruka Dienvidkorejas hokejisti, kurus no iekļūšanas elitē šķīra viens metiens, taču nekļūdīgs ukraiņu vārtos bija Eduards Zaharčenko. Viss izšķīrās pēcspēles metienu sērijā. Ukrainas hokejistu Ņikitas Bucenko un Vitālija Ļaļkas metienus atvairīja Mets Daltons, bet Dienvidkorejas spēlētāji Maikls Svifts un Sanhūns Šīns bijuši precīzi, pirmo reizi vēsturē izcīnot Dienvidkorejai vietu augstākajā divīzijā.

Pēdējā kārtā visu no sevis atkarīgo atgriešanai elitē paveica Kazahstānas izlase, kas tikās ar Ungāriju, kura augstāk par piekto vietu tikt vairs nevarēja. Kazahstāna jau pirmās trešdaļas vidū izvirzījās vadībā ar 2:0 pēc Kevina Dalmena un Ņikitas Mihailisa metieniem, bet vēl pirms pirmā pārtraukuma Kalvins Sagerts, realizējot skaitlisko vairākumu, Ungārijai vienus vārtus atguva. Rezultāts 2:1 saglabājās līdz pat pamatlaika beigām, kad Naidžels Douss raidīja ripu jau tukšajos ungāru vārtus, panākot galarezultātu 3:1. Kā vēlāk izrādījās, šis panākums tomēr neļāva kazahiem pēc gada pārtraukuma atgriezties elitē un arī nākamgad komanda cīnīsies 1. divīzijā.