Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Kaunpilna izgāšanās. Latvijas futbola izlase zaudē Gibraltāram

© LFF

Pārbaudes spēlē Gibraltārā Aleksandra Starkova vadītā Latvijas futbola izlase ar 0:1 piekāpās mājiniekiem, kuri guva savu pirmo uzvaru kopš 2014. gada, iesitot uzvaras vārtus 88. minūtē pēc veiksmīga rikošeta. Latvijas izlase tikmēr pēdējās 15 spēlēs pratusi pieveikt tikai Andoru un šodien piedzīvojusi vienu no apkaunojošākajiem zaudējumiem savā vēsturē.

Gibraltāra izlase ir vājakā izlase visā Eiropā, turklāt, saskaņā ar FIFA rangu, arī pēdējā vietā visā pasaulē, jo ar nulli ranga punktiem šobrīd dala šo vietu ar Angilju, Bahamām, Eritreju, Somāliju un Tongu.

Gibraltāra izlase pēdējās 12 spēlēs bija piedzīvojusi zaudējumus, gūstot tikai trīs vārtus un ielaižot veselus 57. Arī iepriekšējā spēlē pret Latviju Gibraltārs bija zaudējis ar 0:5, bet savu vienīgo uzvaru Gibraltārs bija guvis 2014. gadā pret Maltu. Tas ir, vienīgo uzvaru līdz šodienai, jo par svētkiem šajā 30 tūkstošu cilvēku apdzīvotajā reģionā parūpējās Latvijas izlase.

Salīdzinot ar sākumsastāvu, ko Aleksandrs Starkovs izvēlējās pirms trim dienām pret Fēru salām (1:1), šoreiz spēli nesāka Gints Freimanis, Kristians Torress, Dāvis Indrāns un Dmitrijs Hmizs. Uzbrukumā blakus Valērijam Šabalam tika sūtīts Roberts Uldriķis, kā arī sākumsastāvā šoreiz izgāja Roberts Savaļnieks, Oļegs Laizāns un Gļebs Kļuškins. Tikmēr Gibraltāra sastāvu pārsvarā veidoja vietējās līgas čempiones „Lincoln Red Imps” spēlētāji.

Tieši Kļuškinam bija labāka iespēja gūt vārtus pirmajā puslaikā - viņš puslaika pirmajā pusē aktīvi nospēlēja pret pretinieku aizsargu, atņēma bumbu un ielauzās soda laukumā, pats arī izdarot sitienu no tuvas distances, taču trāpīja pa vārtu pārliktni. Pirms tam laba iespēja bija arī Jevgeņijam Kazačokam, kurš pirmais tika pie vārtsarga atsistās bumbas, bet Gibraltāra vārtsargs Kails Goldvins paspēja tikt galā arī ar Kazačoka sitienu.

Šīs divas epizodes arī bija praktiski vienīgās labās vārtu gūšanas iespējas Latvijai pirmajā puslaikā, kas visai daiļrunīgi arī raksturo spēles gaitu. Latvijas izlase bieži tika pieķerta aizmugures situācijā, tāpat daudzi potenciāli bīstami uzbrukumi aprāvās ar neprecīzu piespēli, turklāt nevarēja arī apgalvot, ka Gibraltārs sēdētu tikai aizsardzībā. Vairākus bīstamus Gibraltāra uzbrukumus Latvijas aizsargi apturēja ar noteikumu pārkāpumu laukuma vidusdaļā, bet Gibraltārs pāris reizes arī tika pie tālsitieniem, kas patraucēja Vaņinu, un vienā reizē viņš viltīgi planējošu bumbu arī savaldīja tikai ar grūtībām.

Otrā puslaika sākumā Starkovs vārtos izvēlējās sūtīt Pāvelu Šteinboru, kurš līdz ar to piedalījās savā ceturtajā spēlē izlasē. Tāpat uz maiņu nāca Edgars Gauračs un Dāvis Indrāns, un Latvijai izdevās pamatīga ofensīva otrā puslaika pirmajās minūtēs, bet rezultātu tas nenesa. Pamazām arī šī ofensīva apsīka, turklāt reālu vārtu gūšanas momentu skaits nebija īpaši uzlabojies. Vēl sliktāk, Gibraltāra izlase puslaika vidū tika pie savas labākās iespējas atklāt rezultātu, kad laukuma vidū tika pārtverta bumba un gandrīz sanāca izgājiens viens pret vienu, bet tomēr tas tika apturēts.

71. minūtē divcīņā pie saviem vārtiem nesavaldījās Igors Tarasovs, kurš asi reaģēja uz pretinieka pārkāpumu, un izvērsās nelieli asumi, Tarasovam saņemot brīdinājumu. Tarasovs praktiski uzreiz pēc tam tika nomainīts, bet sadursmē ar pretinieku vārtsargu cieta Kļuškins, kurš gan turpināja spēli. Tikmēr Gibraltāra izlase pat bija izlīdzinājusi spēli bumbas kontroles ziņā.

86. minūtē Latvija tika pie labas standartsituācijas no metriem 30, taču Kazačoka centrējums tika vienkārši atvairīts, un Gibraltāra izlase zibenīgi tika pie pretuzbrukuma divi pret diviem. Gibraltārieši gan neprata izspēlēt šo uzbrukumu, bet tika pie savas standartsituācijas, arī no ļoti parocīgas pozīcijas. Un tā izrādījās uzvaru nesoša, jo pēc rikošeta pret spēlētāju sieniņu Līema Vokera sistā bumba mainīja virzienu un ielidoja Šteinbora sargātajos vārtos.

Atlikušajās minūtēs Latvijai neizdevās pēkšņi uzlabot savu spēli un iespiest pretiniekus viņu laukuma pusē. Sekoja pāris centrējumi Gibraltāra soda laukumā, bet tie tika atvairīti, un Gibraltārs nosargāja savu otro uzvaru savas nacionālās izlases vēsturē.