Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvijas izlases devītais čempionāts

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Jau šodien Rīgā un Serbijā sāksies Eiropas čempionāts basketbolā sievietēm. Kopš 2005. gada starp Eiropas spēcīgākajām komandām allaž ir arī Latvijas izlase, bet kopumā latvietēm šis būs jau devītais finālturnīrs (astotais pēc kārtas). Kā mūsējām klājies iepriekšējos turnīros?

1999. Pruškova, Poznaņa, Krakova (Polija).

7 spēles, 3 uzvaras, 4 zaudējumi

9. vieta

Sastāvs: I. Ose, S. Zitāne, G. Baško, I. Ieviņa, D. Skrastiņa, I. Tāre, D. Krūmiņa, I. Jākobsone, L. Eglīte, I. Kvasņika, Z. Redāla. Galvenais treneris: A. Vīnbergs.

Toreiz nokļūt uz pirmo finālturnīru bija krietni grūtāk nekā šodien, jo 1999. gadā finālturnīrā spēlēja tikai 12 komandas (šodien 16). Pirmajā posmā komandas tika salozētas divās grupās pa sešām komandām. Turnīra ievadā 71:76 zaudējums Horvātijai, tad 43:68 pret Slovākiju un 56:63 pret Franciju, līdz 1. jūnijā tiek izcīnīta arī pirmā uzvara finālturnīros - 75:65 pār Vāciju. Pamatturnīrs tiek pabeigts ar 71:100 pret Krieviju, un jāspēlē turnīrā par 9. līdz 12. vietu, un tajā izcīnītas divas uzvaras - 55:54 pār Itāliju un 64:60 pār Bosniju. Kopvērtējumā debijas reizē pieklājīgā 9. vieta.

2005. Bursa, Izmira, Ankara (Turcija)

8 spēles, 4 uzvaras, 4 zaudējumi

6. vieta

Sastāvs: L. Jansone, A. Eibele, Z. Eglīte, Z. Teilāne, G. Baško, I. Tāre, A. Jēkabsone, A. Mikāle, E. Āzace, E. Dilone, I. Kubliņa, A. Brumermane. Galvenais treneris: R. Otersons.

Pirmo reizi uz Eiropas skatuves parādās tas Latvijas izlases modelis, kuru viens otrs mūsu pusē sauc par zelta paaudzi. Šis čempionāts bija pēdējais, kad finālturnīrā spēlē divpadsmit komandas. Lai arī skaļi neviens par to nerunāja, taču komandas iekšienē bija pamatīga apņemšanās tikt uz nākamā gada pasaules čempionātu. Pamatturnīrā savā apakšgrupā tiek izcīnītas trīs uzvaras, ieņemta trešā vieta, un ceturtdaļfinālā jātiekas ar Spāniju. Zaudējums (50:69) vēl nenozīmēja atvadas no pasaules čempionāta, jo arī piektā un sestā vieta kvalificējās. Tamdēļ bija jāuzvar mazais pusfināls pār Turciju, ko diemžēl neizdevās paveikt (78:81), un tika ļauta vaļa asarām, kā arī nesmuku vēstuļu rakstīšanai LBS vadībai par galveno treneri.

2007. Kjieti (Itālija)

9 spēles, 6 uzvaras, 3 zaudējumi

4. vieta.

Sastāvs: I. Ose, S. Dreimane, Z. Eglīte, Z. Teilāne, G. Baško, L. Jansone, A. Jēkabsone, A. Teilāne, D. Krumberga, I. Tāre, I. Kubliņa, A. Brumermane. Galvenais treneris: A. Zvirgzdiņš.

Pirmo reizi finālturnīrā spēlē 16 komandas, un šis turnīrs bija Latvijas izlases lielā iespēja - ar vienu šāvienu nogāzt uzreiz divus zaķus. Vienu, pašu lielāko nogāza, bet mazākais palika dzīvs. Proti, tika izcīnīta ceļazīme uz 2008. gada olimpisko kvalifikācijas turnīru, kas bija grūtāk izdarāms nekā vēlāk no kvalifikācijas tikt uz pašu olimpiādi. Pirmajā grupas turnīrā otrā vieta, otrajā - arī otrā, taču ceturtdaļfinālā tikšanās ar visa turnīra favorīti Franciju. Ceturtdaļfināla likme - ceļazīme uz olimpisko kvalifikāciju, kā arī pusfināls un cīņa par čempionāta medaļām. Latvijas izlase šo cīņu izturēja, un viennozīmīgi uzvara pār Franciju (66:62) ir vērtīgākā izlases pastāvēšanas vēsturē. Gan vērtības ziņā, gan parādītā snieguma ziņā. Olimpiskā kvalifikācija tika izcīnīta, atlika paveikt vēl vienu darbiņu - izcīnīt jebkāda kaluma medaļas. Diemžēl uzvaru vairs nebija, un to liedza vairāku vadošo spēlētāju nopietnie savainojumi. Pusfinālā pret Krieviju bez variantiem (36:67), bet bronzas finālā 63:72 pret Baltkrieviju.

2009. Liepāja, Rīga (Latvija)

9. spēles, 5 uzvaras, 4 zaudējumi

7. vieta

Sastāvs: S. Niedola, A. Eibele, Z. Eglīte, Z. Teilāne, G. Baško, L. Jansone, A. Jēkabsone, A. Putniņa, D. Krumberga, I. Tāre, K. Kārkliņa, A. Brumermane. Galvenais treneris: A. Zvirgzdiņš.

Vēl viens turnīrs, kurā ir aktuāli divi zaķi. Olimpiskais turnīrs jau bija, atlika vēl viens baltais plankums - pasaules čempionāts. Kur vēl, ja ne savās mājās? Arī par medaļām neviens nebija aizmirsis, un kur tad vēl tās izcīnīt, ja ne savu skatītāju priekšā? It īpaši reizē, kad tā sauktās zelta paaudzes laiks strauji tuvojās loģiskajam finišam... Pirmajā grupas turnīrā Liepājā - 3 no 3. Ceturtā uzvara pēc kārtas tiek izcīnīta jau Rīgā, un pār ko, pār Čehiju (65:47), taču Latvijas buru laivā parādās pirmās sūces. Otrais grupas turnīrs tiek pabeigts ar diviem zaudējumiem (69:78 Serbijai un 60:67 Spānijai). Divkārt sāpīgs ir zaudējums spānietēm, jo tas nozīmēja ceturtdaļfinālā tikšanos ar Krieviju. Latvietes šo maču zaudēja (64:69 pagarinājumā), un līdz ar šo zaudējumu praktiski tika pielikts punkts šim izlases modelim... Izlases vēsturē ir tikai divi čempionāti, kuros bilance ir ar plusa zīmi - šis un iepriekšējais. Pārējie čempionāti šajā rādītājā ir ar mīnusa zīmi.

2011. Bidgošča, Katovice, Lodza (Polija)

9 spēles, 3 uzvaras, 6 zaudējumi

8. vieta

Sastāvs: E. Babkina, S. Niedola, Z. Eglīte, Z. Teilāne, G. Baško, L. Jansone, L. Priede, A. Putniņa, K. Nīmane, K. Kārkliņa, I. Kubliņa, Z. Jākobsone. Galvenais treneris: Dž. Dikeulaks.

Visas emocijas un cerības tika izšautas iepriekšējos divos čempionātos, un turnīrs Polijā kļuva par ikdienišķu pasākumu. Bez lielām izredzēm uz kaut ko nopietnu, tomēr ceturtdaļfinālu izdevās sasniegt arī šajā reizē, taču vēl viens randiņš ar Krieviju un vēl viens zaudējums (72:83). Izcīnītā vieta it kā nav zemē metama, taču čempionāts tika pabeigts ar pieciem pēc kārtas piedzīvotiem zaudējumiem.

2013. Trelazē, Oršī, Lille (Francija)

3 spēles, 0 uzvaru, 3 zaudējumi

15. vieta

Sastāvs: K. Laksa, A. Eibele, L. Šurkusa, E. Babkina, D. Liepkalne, L. Jansone, A. Horelika, I. Krastiņa, Z. Jākobsone, K. Kārkliņa, A. Šteinberga, A. Brumermane. Galvenais treneris: A. Nerips.

Izšķirošā spēle par izkļūšanu no grupas bija otrā, pret Lielbritāniju. Pirms tam bija 39:62 pret Franciju, bet pret anglietēm mūsējās vadībā bija tikai pirmajā ceturtdaļā. Beigu beigās 56:69, bet pēdējā mačā ar 56:62 pret Serbiju. Pirmais un pagaidām vienīgais čempionāts, kad nav nevienas uzvaras.

2015. Rumānija, Ungārija.

4 spēles, 2 uzvaras, 2 zaudējumi

13. vieta

Sastāvs: D. Rozenberga, Z. Eglīte, I. Kūlīte, G. Baško, A. Jēkabsone, A. Putniņa, A. Šteinberga, D. Liepkalne, K. Vītola, A. Aizsila, Z. Meļņika, K. Laksa. Galvenais treneris: A. Zvirgzdiņš.

Mēģinājums atgriezties nesenajā pagātnē beidzas tā arī īsti nesācies. Izlasi atkal vada Zvirgzdiņš, sastāvā atgriezusies Jēkabsone, taču šī nebija tā reize, kad nākamās dienas zupa ir smeķīgāka par sākotnējo virumu... Pirmo un pagaidām vienīgo reizi finālturnīrā spēlē 20 komandas, un tas nozīmē, ka grupas turnīrā ir jau četras spēles. Latvijas izlasei pamatturnīru izdodas pabeigt ar uzvaru pār Krieviju (68:62), taču pievienotā vērtība šai uzvarai ir nekāda, jo galvenā spēle par ceturtdaļfinālu jau ir zaudēta (63:67 pret Horvātiju). Latvija un Horvātija grupu pabeidz ar 2-2, taču savstarpējā spēlē esam zaudējuši un otro turnīru pēc kārtas neizkļūstam no grupas.

2017. Hradeckralova, Prāga (Čehija).

7 spēles, 3 uzvaras, 4 zaudējumi

6. vieta

Sastāvs: P. Strautmane, E. Babkina, G. Baško, A. Putniņa, A. Šteinberga, A. Brumermane, A. Dreimane, I. Krastiņa, I. Jākobsone, K. Vītola, K. Laksa, K. Krēsliņa. Galvenais treneris: M. Zībarts.

Kad vismazāk kaut kas tiek gaidīts, laiku pa laikam kaut kas tomēr tiek sagaidīts. Kā pirms diviem gadiem... Pirmajā grupas turnīrā - tikai viena uzvara (76:55 pār Melnkalni). Pirmā svarīgā uzvara tiek izcīnīta astotdaļfinālā, kurā ar 75:70 tiek uzvarēta iepriekšējā turnīra čempione Serbija! Ceturtdaļfinālā bez argumentiem pret Spāniju (47:67), taču mazajā pusfinālā par 5./8. vietu vēl viena vērtīga uzvara - 68:67 pār Itāliju. Ar pēdējo uzvaru pietiek, lai latvietes ar minimāli nepieciešamo uzvaru skaitu izcīnītu sesto vietu un iegūtu ceļazīmi uz 2018. gada pasaules čempionātu. Vēl viens baltais plankums izlases vēsturē aizkrāsots.

2019. gads. Serbija, Latvija

Sastāvs: E. Dikeulaka, I. Jākobsone, I. Pulvere, L. Ikstena, K. Krēsliņa, P. Strautmane, D. Strautmane, L. Šepte, K. Pīlābere, A. Brumermane, K. Vītola, Z. Meļņika. Galvenais treneris: M. Zībarts.

Kas notiks šajā čempionātā un cik tālu aizspēlēsies Latvijas izlase, varēs sākt vētīt jau ar šā vakara spēli pret Lielbritāniju. Pirmais uzdevums - izkļūt no apakšgrupas. Ideālajā variantā būt pirmajām savā apakšgrupā, kas ļautu izvairīties no astotdaļfināla, taču tad būs jāuzvar Spānija. Vai tas ir reāli? Šķiet, ka šobrīd ne. Sākumam pietiks ar mazumiņu - izkļūšanu no grupas garantēs arī otrā un trešā vieta, un tikai pēc tam sākas paši galvenie mači, kad katra nākamā spēle ir kā pēdējā. Vispirms astotdaļfināls (A grupas potenciālie pretinieki ir no B apakšgrupas - Zviedrija, Francija, Čehija, Melnkalne). Loģika teic priekšā, ka Francija būs B grupas uzvarētāja, un atsotdaļfinālā pretiniekos atliek vairs tikai trīs varianti. Kurš pretinieks ērtāks, kurš parocīgāks? Visi vienādi slideni, taču uzvarami. Respektīvi, ceturtdaļfinālā Latvijas izlasei ir jāiekļūst, bet kas notiek tālāk, to pat basketbola dievs nepateiks. Toties visu zinošie prognožu kantori apgalvo, ka Latvijas izlasei šajā čempionātā augstāk par septīto vietu netikt. Respektīvi, uz olimpisko kvalifikāciju netikt. Izlases uzdevums ir pierādīt, ka prognozētāji ir iebraukuši pamatīgās auzās!