Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

U18 izlases fiasko, zaudējums Slovākijai un pēdējā vieta

© Foto: FIBA

Šīs vasaras puišu jaunatnes izlašu čempionātu rezultāti bijuši sliktākie Latvijas basketbola vēsturē. Pēc U20 izlases izkrišanas no A divīzijas, izgāšanos piedzīvojusi arī U18 izlase. Latvijas juniori čempionātu Bratislavā noslēdza ar zaudējumu mājiniecei Slovākijai ar rezultātu 57:69, tādējādi paliekot pēdējā 16. vietā.

Šogad Eiropas U18 čempionātā tika nedaudz mainīts sacensību formāts, no grupu turnīra izkļūstot visām četrām vienībām, kas iespēju spēlēt izslēgšanas spēlēs deva visām 16 komandām. Pēc vecā formāta ar divām grupu turnīrā izcīnītajām uzvarām būtu pieticis, lai nenokristu zemāk par 12. vietu. Tomēr šajā turnīrā vietu sadales spēlēs nebija izdevies uzvarēt, tādējādi čempionāta noslēdzošajā dienā Latvijas juniori cīnījās par nepalikšanu pēdējā vietā ar grupu turnīrā jau uzveikto mājinieci Slovākiju.

Starta piecinieks:
Atelbauers, Kaufmanis, Kampuss, Lācis, Ramanis

Spēles rezultātu atklāja Dāvids Atelbauers, realizējot divu punktu metienu, groza apakšā rezultatīvi darbojās Māris Ramanis, bet Gustavs Kampuss ar trejaci pirmās ceturtdaļas vidū panāca rezultātu 11:6. Šis arī palika lielākais Latvijas basketbolistu pārsvars pirmajā puslaikā. Ceturtdaļas noslēgumā pārliecinoši uzbrukumā darbojās Slovākijas basketbolisti, pārliecinoši kontrolējot mača gaitu un pārņemot spēles vadību. Pēc nospēlētām desmit minūtēm Latvijas juniori atradās iedzinējos ar 17:23.

Otrās ceturtdaļas ievads situāciju neuzlaboja. Tieši pretēji - vēl vairāk rezultāta pārsvaru palielināja Slovākijas vienība. Mājiniekiem izdevās iegūt 12 punktu vadību. Pateicoties Anrija Miškas un Franča Lāča rezultatīvajiem uzbrukumiem, Latvijas juniori nenonāca vēl dziļākā bedrē. Puslaika pēdējā minūtē Dāvids Vīksna samazināja rezultāta starpību ar precīziem soda metieniem, bet Rainers Hermanovskis līdz ar ceturtdaļas beigu signālu raidīja grozā trīs punktu metienu. Ejot pārtraukumā rezultāts bija 31:36.

Otrā puslaika ievadā Edgars Kaufmanis divas reizes pietuvoja Latvijas izlasi līdz viena tālmetiena attālumam, tomēr rezultātu izlīdzināt neizdevās un ceturtdaļas otrajā pusē notikumus laukumā kontrolēja mājinieki. Slovākijas komanda palielināja pārsvaru, pirms čempionāta noslēdzošajām desmit minūtēm liekot Latvijas komandai atrasties iedzinējos ar rezultātu 43:58.

Spēles noslēdzošajā ceturksnī nekas neliecināja par Latvijas izlases spēju šajā spēlē pacīnīties par uzvaru. Mājiniece Slovākija noturēja drošu vadību līdz spēles izskaņai, izcīnot savu pirmo uzvaru šajā Eiropas čempionātā. Pēdējos uzbrukumos latvieši pat nespēja realizēt vairākus brīvus metienus no groza apakšas, simboliski rezumējot aizvadīto čempionātu. Ar noslēguma rezultātu 57:69 Latvijas U18 izlases palika pēdējā vietā turnīrā, un būtu izkritusi no A divīzijas, ja čempionāts nākamvasar nenorisinātos Latvijā.