Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Rīgu pārņem basketbols

Ceturtdien pēc rīta treniņa Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis beidzot bija salicis visus punktus uz i un nosauca treneru kolektīva izvēlētos 12 spēlētājus, ar kuriem jau sestdien uzsāks cīņas Eiropas čempionāta finālturnīrā © F64

Vakar pēc rīta treniņa Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis beidzot bija salicis visus punktus uz i un nosauca treneru kolektīva izvēlētos divpadsmit spēlētājus, ar kuriem jau sestdien uzsāks cīņas Eiropas čempionāta finālturnīrā. Savus sastāvus izvēlējušies arī pretinieku komandu treneri.

Vakar pēc rīta treniņa Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis beidzot bija salicis visus punktus uz i un nosauca treneru kolektīva izvēlētos divpadsmit spēlētājus, ar kuriem jau sestdien uzsāks cīņas Eiropas čempionāta finālturnīrā. Savus sastāvus izvēlējušies arī pretinieku komandu treneri.

5. septembris plkst. 18.30. Nerausti lauvu aiz ūsām

Ar spēli pret Beļģijas (komandas neformālais nosaukums – Belgian Lions) izlasi pabeidzām iepriekšējo čempionātu un ar beļģiem iesāksim šo. Lai arī neviens par to skaļi nerunā, paģiras no pirmā randiņa ar šo izlasi joprojām liek trīcēt rokām. Basketbolistiem prāta bijis nedaudz vairāk nekā savulaik hokejistiem, kurt pēc olimpiskā zaudējuma Vācijai solījās tos pašus fričus uzvarēt nākamajos deviņos no desmit mačiem... Kas no tā sanācis, labāk neatgādināt.

Ja pirms diviem gadiem kāds no basketbola saimes atļāvās mētāties ar pirkstiem, jautājot, vai tad beļģi prot spēlēt basketbolu, šodien no vīzdegunības nav ne miņas. Lai arī beļģu sastāvā salīdzinājumā ar iepriekšējo čempionātu notikušas pamatīgas izmaiņas, tas noteikti nav kļuvis vājāks. Drīzāk – spēcīgāks. Atliek pieminēt naturalizēto Lodžeski, un ar to jau pietiek, lai vēl vairāk respektētu šo komandu. Beļģi ar savu divpadsmitnieku skaidrībā tika visātrāk un pēdējās divas nedēļas bez stresa gatavojās finālturnīram. Pārbaudes spēļu rezultāti ir līdzīgi kā Latvijai – 10 mačos uzvarēts piecās spēlēs. Jāizceļ uzvara pār Grieķiju (64:59, bez Lodžeska) un minimālais zaudējums Francijai (72:74, ar Lodžeski).

6. septembris plkst. 18.30. Vēl viena Kazlauska demisija?

Latvija pret Lietuvu! Noteikti gaidītākā spēle šajā grupas turnīrā. Latvija pret Lietuvu ir teju tas pats, kas Spānijā futbolā Barcelona pret Real. Štrunts, kas notiek turnīra tabulā, taču pāri visam ir uzvara pār tuvāko kaimiņu. Abās izlasēs atradīsies pa kādam cilvēkam, kurš atcerēsies iepriekšējo gadu randiņus, un viena no zīmīgākajām saskriešanās reizēm bija 2001. gada finālturnīrā Ankarā. Toreiz abas izlases nostājās uz astotdaļfināla laipiņas un sausām kājām tai pāri pārgāja latvieši (94:76). Par tā mača rezultatīvāko spēlētāju kļuva Ainars Bagatskis (25 punkti). Šodien Bagatskis jau sesto gadu vada Latvijas izlasi, bet viņa kolēģa Jona Kazlauska no Lietuvas izlases CV ir krietni iespaidīgāks. Tiesa, šajā medus mucā ir iepilināta viena trekna darvas karote ar tajā iegrebto datumu 2001. gada 3. septembris. Ankara! Gadu iepriekš leiši olimpiskajā Sidnejā bija izcīnījuši bronzu, un te zaudējums kaut kādiem latviešiem. Kauns pa visu ģīmi! Leišu pašcieņa ir aizskarta, un loģiska ir Kazlauska demisija. Nu ko, varbūt ir vērts pacensties Kazlauskam sarūpēt vēl vienu atkāpšanos?

7. septembris plkst. 18.30. Jāgrs nebūs, būs Veselijs

Ja sporta kontekstā tiek pieminēta Čehija, tad pirmais, kas nāk prātā, ir hokejs un Jaromīrs Jāgrs. Reizēm arī futbols, taču tikai ne basketbols... Latvijas līdzjutēja attieksmi pret čehu basketbolu vislabāk raksturo biļešu tirdzniecības gaita uz šo spēli. Pirms pāris dienām uz Latvijas un Čehijas maču bija pārdotas vien nedaudz vairāk par pieciem tūkstošiem biļešu. Maz... Tas nekas, ka šīs izlases sastāvā būs redzama viena no mūsu apakšgrupas spožākajām zvaigznēm Jans Veselijs, kurš vairākus gadus uzspēlējis NBA, bet kopš pagājušās sezonas pārstāv Eirolīgas klubu Stambulas Fenerbahce. Ir vērts klātienē redzēt, kā virs groziem lido 25 gadus vecais un 2,11 m slaidais čehu uzbrucējs. Acīmredzot līdz ar viņa iesaistīšanos izlasē ir izaugušas ar Čehijas izlases vadības ambīcijas, un viņu izvirzītais uzdevums ir konkrēts – neiekļūšanu play off neviens nesapratīs.

9. septembris plkst. 18.30. Bez politikas

Šī laikam ir viena no retajām reizēm, kad politika ir jāatstāj kaut kur aiz durvīm un jāiztiek bez līdzjūtības izpausmēm. Visi zinām, kas šodien notiek Ukrainā, un ļoti labi atceramies, kas ar Ukrainas izlasi notika pirms diviem gadiem Slovēnijā. Toreiz grupu turnīrā Ukrainas izlasei ar visu tās galveno treneri ar milzīgo NBA pieredze Fratello priekšgalā pāri pārbraucām ar 85:51! Šo uzvaru atceramies ar prieku, taču čempionāta noslēguma rangs vairs tik skatāms nebija. Ukraiņi izcīnīja sesto vietu un aizbrauca uz pasaules čempionātu, bet latvieši atdūrās pret beļģu sienu. Šodien Fratello vairs nav kopā ar izlasi un nav arī teju vesels sastāvs potenciālo izlases spēlētāju, ieskaitot NBA spēlējošos Oleksiju Pečerovu un Aleksu Lensu.... Kopš jūlija izlasei ir jauns galvenais treneris Nikolajs Murzins, taču ambīcijās viņš, šķiet, pārspēj pat pašu Fratello. Tas nav izvirzītais uzdevums, bet Murzins jau paspējis izteikties, ka vēlas spēlēt olimpiskajā turnīrā. Tiesa, nav precizēts, kura gada...

10. septembris plkst. 18.30. Kurš stāstīs anekdotes?

Vēl viens kaimiņu duelis. Ne mazāk principiāls kā Latvija pret Lietuvu. Ja pret leišiem laukumā izejam ar pietāti, tad pret igauņiem kaut kā iegrozījies, ka allažiņ esam ar paceltu degunu teju līdz tuvāko mākoņu augstumam. Un droši vien, ejot uz arēnu, katram līdzjutējam azotē būs vismaz pa vienai anekdotei par lēnīgajiem igauņiem. Un ne mazāko šaubu, ka igauņu līdzjutējiem par latviešiem nebūs mazāk anekdošu. Kā šādās reizēs mēdz teikt – vissaldāk smiesies tas, kurš smiesies pēdējais. Nav slikti, ja pret kādu no izlasēm esam ar pārākuma izjūtu, bet, ja paskatāmies savstarpējo maču vēsturē, tad izteiktai vīzdegunībai nav ne mazākā pamata. Ja skaitām pirmos brīvvalsts gadus, tad Eiropas čempionātu finālturnīros un kvalifikācijas turnīros ar igauņiem spēlēts 13 reižu un uzvarēts vien septiņās spēlēs. Pārākuma apziņu varētu uzsildīt pēdējo četru spēļu iznākumi, kuros uzvarējuši tikai latvieši, taču tas bija ļoti sen. Pēdējais randiņš bija 2008. gadā... Bet, gatavojoties šim čempionātam, ar igauņiem aizvadījām vienu pārbaudes spēli un zaudējām, un parādītā spēle nebūt nedeva iemeslu pasmieties par igauņu ātrumiem...