Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Sports

Peinera rekordu vakars palīdz pārtraukt 12 zaudēto spēļu sēriju

© euroleague.net

Šovakar ULEB Eirolīgas 15. spēļu kārta iesākās ar latviešu komandu dueli – Žanis Peiners un Stambulas “Darussafaka” pret Jānis Strēlnieku, Jāni Timmu un Pireju “Olympiacos”. Visu spēli atrodoties vadībā, divpadsmit pēc kārtas piedzīvoto zaudējumu spēļu sēriju pārtrauca Stambulas komanda, kura uzvarēja ar 79:75.

Mača sākums daudzsološs latviešiem. Pareizāk saot, daudzsološs Jānim Timmam, kuram pēdējā laikā Eirolīgā nav tā saldākā dzīve. Bija laiki, kad Timmam vairākas spēles pēc kārtās atradās vieta “Olympiacos” starta pieciniekā, bet pirms šā vakara spēles Jānis šādā godā nebija ticis piecās spēlēs pēc kārtas. Pēdējos trijos mačos viņam bija arī nepieklājīgi mazs spēles laiks. Aizvadītajā kārtā pret “Herbalife” tikai 4:26 minūtes, pirms tam pret “Barcelona” vēl mazāk (1:09 minūtes) un vēl pirms tam pret “Anadolu Efes” - 3:49 minūtes. Šajos mačos arī punktu daudzums kaitinoši mazs, tikai divi. Toties šovakar Timma atkal bija starta pieciniekā un šo treneru izvēli varēja iztulkot apmēram šādi - mēs tev uzticamies, ej un pierādi. Diemžēl, bet pierādīšana ilga tikai divas minūtes un šajā laikā Jānis aizmeta garām vienīgo tālmetienu un paspēja nopelnīt divas piezīmes…

Toties “Darussafaka” komandā pēc trenera maiņas Žanis Peiners jau trešo spēli pēc kārtas ir starta pieciniekā un tā vien šķiet, ka rēzeknietim nav jāskatās pār plecu un jāmeklē treneru skatienus. Žanis pirmajā ceturtdaļā laukumā bija no pirmās līdz pēdējais sekundei un desmit minūšu laikā paspēja izdarīt daudz labu lietu - gūt sešus punktus, izcīnīt četras atlēkušās bumbas un bloķēt vienu metienu… Arī otrajā ceturtdaļā Peiners turpināja būt produktīvs un savu gūto punktu daudzumu palielināja līdz 10, bet izcīnītajās atlēkušajās bumbās jauns individuālais rekords - jau 7. Tikmēr “Olympiacos” sastāvā neierasti ilgs spēles laiks Jānim Strēniekam, kurš jau pirmajā puslaikā sakrāja 13:43 minūtes, kurās izdarītas trīs rezultatīvas piespēles (visai komandai 6).

Trešajā ceturtdaļā pārsteidza mājinieku treneru muļļāšanās ar sastāvu. Respektīvi, Peiners no soliņa tika piecelts tikai uz pēdējo minūti… Kamēr Peiners sēdēja rezervē, tikām “Darussafaka” paspēja iekrāt 19 punktu pārsvaru un līdz pārtraukumam praktiski arī izsēt šos lielos plusus. Un, kurš bija lielākais “vaininieks”? Neviens cits, kā Strēlnieks, kurš mīnusu deldēšanu iesāka ar diviem pēc kārtas realizētiem tālmetieniem un pēcāk arī trim realizētiem soda metieniem. Un ejot pēdējā pārtraukumā, laukuma saimnieku pārsvars ir palicis vien 60:53.

Pēdējā ceturtdaļā latviešiem atkal bija galvenās lomas. Vienā pusē Peineram, otrajā - Strēlniekam. Vispirms gūstot divus punktus, bet pēc tam realizējot pirmo trejaci un vēl soda metienu (skaitot iepriekšējās spēles, realizēts jau 14 soda metiens pēc kārtas), Peiners ir sakrājis jau 16 punktus, kas ir viņa personīgais Eirolīgas rekords. Savukārt viesiem dzīvas cerības uz atspēlēšanos uztur Strēlnieka jau trešais pēc kārtas iemestais trejacis. “Olympiacos” ir sajutusi uzvaras smeķi un 2:50 pirms pamatlaika beigām “Darussafaka” vadība ir palikusi vien trīs punkti - 72:69.

Strēlnieks realizēja arī ceturto pēc kārtas tālmetienu 15 sekundes pirms pamatlaika beigām atjaunojot intrigu (76:74), taču ne vairāk. Pēc ilgiem laikiem (kopš otrās spēļu kārtas) “Darussafaka” ir tikusi pie otrās uzvaras sezonā un liels nopelns tajā ir Žanim Peineram.

Žanim Peineram 27:16 minūtes, 16 punkti (rekords), 9 atlēkušās bumbas (rekords), 2 bloķēti metieni (rekords), 4 piezīmes un +21 lietderības koeficients (arī rekords).

Jānim Strēlniekam 28:39 minūtes, 15 punkti (2p metieni - 0/2, 3p metieni - 4/6, soda metieni - 3/3), 5 atlēkušās bumbas, 3 piespēles, 1 pārķerta bumba, 2 kļūdas, 4 piezīmes un +17 lietderība.