Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports

Pašas atvērtākās sporta spēles! Parīzē notiek 10. Geju spēles

© AFP/Scanpix

Parīzē notiek sporta pasākums, kas sevi sauc par lielāko un “pašu atvērtāko” pasaulē – 10. Geju spēles, raksta “The New York Times”.

Tiesa, nav jābūt homoseksuālam vai lieliskam sportistam, lai piedalītos šajā pasākumā, tāpēc arī sporta pasākums lepojas ar savu demokrātiskumu un atvērtību.

Geju spēles pirmo reizi notika 1982.gadā Sanfrancisko, kas tās saucās par Geju Olimpiādi, bet vēlāk pasākuma organizatoriem ASV Augstākā tiesa liedza izmantot olimpiādes simboliku. Pirmajās sacensībās piedalījās 1350 atlēti 17 dažādos sporta veidos.

Šī gada Geju spēles sākās 4.augustā un pulcēja 10 000 dalībnieku no visas pasaules. Prasmju ziņā piedalījās gan iesācēji, gan profesionāļi, pārstāvot 36 sporta veidus, kuru vidū bija gan tādi tradicionāli sporta veidi kā basketbols un airēšana, kā arī mazāk pazīstamās disciplīnās kā pentaks, viendzimuma dejas un homoseksuālā modernā deja.

AFP/Scanpix

“Atmosfēra ir elektrizējoša,” saka Džounija Evansa, Geju spēļu federācijas locekle. “Tas ir spēles prieks. Uzvari vai zaudē, tev tāpat tiek prieks no spēles.”

Spēļu mērķis ir LGBTQ tiesību un brīvību popularizēšana. Organizētāji norāda, ka homseksuālie atlēti, gan profesionāli, gan amatieri, nereti saskarās ar diskrimināciju viņu seksuālitātes dēļ. Tāpat daudzi sportisti nāk no valstīm, kur ir strikti antihomoseksuāli likumi.

Francija viendzimuma laulības legalizēja 2013.gadā par spīti skaļiem protestiem. Tiesa, likums aizvien liedz viendzimuma pāriem meklēt medicīnisko palīdzību, lai radītu bērnus, bet Francijas prezidents Emanuēls Makrons ir solījis to mainīt.

Nākamās Geju spēles notiks 2022.gadā Honkongā, kas tika izvēlēta starp 16 iespējamām vietām, to skaitā Vašingtonas un Meksikas.

Iepriekš spēles notikušas Ņujorkā, Čikāgā, Klīvlendā, Vankūverā, Sidnejā, Amsterdamā un Ķelnē.

Tāpat organizatoriskā komanda cenšās vairot sievietes viņu rindās. Piemēram, Parīzē 70% no sportistiem bija vīrieši.

10.Geju spēles noslēgsies svētdien.