Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Gorkšam ir aizdomas par vēlēšanu ietekmēšanu

Kaspars Gorkšs © f64

Latvijas Futbola federācijas prezidenta amata kandidāts Kaspars Gorkšs trīs dienas pirms vēlēšanām sasauca preses konferenci, kurā kopā ar zvērinātu advokātu Ivo Klotiņu paziņoja par vēršanos vairākās institūcijās ar aizdomām par pārkāpumiem priekšvēlēšanu procesā.

Zvērināts advokāts Ivo Klotiņš: "Vēlēšanām ir jānotiek bez jebkādas ārējas ietekmes. Un mūsu ieskatā šāda ārēja ietekme ir notikusi, tādēļ esam vērsušies divās starptautiskās organizācijās, kuru noteikumi un statūti ir saistoši LFF. Tas ir FIFA Ētikas kodekss un UEFA Disciplinārie noteikumi. Runa ir par UEFA Disciplināro noteikumu 20. un 21. pantu, dāvanu pieņemšana un piedāvāšana, kukuļošana un korupcija. Un līdzīgi punkti arī FIFA Ētikas kodeksā."

"Mūsu rīcībā nonākusi informācija, ka Ļašenko pieteikumam ir pievienota noteikumiem neatbilstoša dokumentācija. Tā ir komercsabiedrības SIA "Optibet" vēstule, kurā tiek solīts labums 100 tūkstošu eiro apmērā federācijai [Ļašenko uzvarēšanas gadījumā].

Esam šo vēstuli un tās tulkojumu iesnieguši UEFA un FIFA. Un esam vērsušies Azartspēļu un izložu inspekcijā ar jautājumu, vai azartspēļu rīkotājs drīkstēja šādu vēstuli pievienot," advokāts turpināja.

"Turklāt "Opibet" piedāvā koeficientus uz vēlēšanu iznākumu, un Vadimam Ļašenko atbilstoši koeficientiem ir labākās izredzes. Un "Optibet" arī izplatījusi presē informāciju, ka pēc "Optibet" domām uzvarēs Ļašenko. Mūsuprāt, ir pārkāpts Izložu un azartspēļu likums. Un, iespējams, šī situācija atbilst arī Krimināllikuma 199. pantam "Atbildība par komerciālu uzpirkšanu". Savas bažas iesnieguma veidā esam pauduši arī LFF," sacīja Klotiņš.

Vienu no klātesošo jautājumiem uzdeva Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš, kurš vaicāja, vai sapratis pareizi, ka mantisku labumu no "Optibet" saņems pats Ļašenko. Advokāts teica, ka nauda tiek solīta nevis Ļašenko, bet gan federācijai sponsorlīguma veidā, un piebilda, ka līdzīgu vēstuli - turklāt gandrīz identiskā tekstā - iesniedzis arī cits uzņēmums "Wisher Enterprise", kas Ļašenko ievēlēšanas gadījumā federācijai sola 95 tūkstošus eiro.

Gorkša komanda sacīja, ka par vēstuļu esamību uzzinājuši no baumām, bet pašas vēstules saņēmuši pēc tam, kad zvērināti advokāti iesnieguši federācijā attiecīgu pieprasījumu. Publiskot Gorkšs šīs vēstules pašlaik nevēlas. Federācijas valdes loceklis, FK "Liepāja" prezidents un Gorkša atbalstītājs Māris Verpakovskis norādīja, ka valdes sēdēs šādas vēstules nav uzrādītas un ka viņš pats par tām uzzinājis tikai no Gorkša.

Tāpat iespējami ētikas pārkāpumi tiek saskatīti 26. aprīļa "Futbola diskusijas" rīkošanas sakarā. Uz citu jautājumu, vai ir gūts apstiprinājums baumām, ka biedriem par balsi tiek solīti divi tūkstoši eiro, Gorkšs atbildēja noraidoši. Gorkšs un advokāts piebilda, ka arī pēc vēlēšanu beigām pastāv tiesiskie līdzekļi, lai apstrīdētu vēlēšanu iznākumu un ka vēlēšanu iznākums pēc kongresa beigām var nebūt galīgs. Tādējādi izdarot mājienu, ka sava zaudējuma gadījumā varētu vērsties attiecīgās instancēs. Runājot par vēlēšanu procesu, Gorkšs sacīja, ka pašreizējā situācijā atbalstītu aizklātas vēlēšanas.

Uz pašu pirmo žurnālistu jautājumu, vai Gorkša uzņēmumiem ir nodokļu parādi, kandidāts atbildēt nevēlējās un sacīja, ka precīzu informāciju šajā sakarā jau ir sniedzis citās intervijās.