Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Dienvidkorejas olimpiskais brīnums izpaliek – Somija atgūstas no izbīļa un uzvar

© AFP/Scanpix

Phjončhanas olimpisko spēļu ceturtdaļfinālā iekļuva Somijas vīriešu hokeja izlase, kas ar 5:2 pieveica mājinieku dienvidkorejiešus. Somija spēja iegūt trīs vārtu pārsvaru, bet otrajā periodā Dienvidkoreja atguvās, gandrīz panāca neizšķirtu un uzturēja intrigu par mača uzvarētāju līdz pašām pēdējām minūtēm.

Pirms mača apgalvot, ka Dienvidkorejas izlase pret Somiju ir pastarīte, nozīmēja nepateikt praktiski neko. Somijas izlase visās olimpiskajās spēlēs kopš 1960. gada ieņēmusi vietu labāko astotniekā un izcīnījusi sešas olimpiskās medaļas, kamēr Dienvidkoreja olimpiādē piedzīvoja debiju ar trim zaudējumiem trīs grupu turnīra spēlēs, gūstot tikai vienus vārtus, bet ielaižot 14.

Dienvidkoreja tikai šopavasar debitēs elites divīzijā un par spīti tās pēdējo gadu panākumiem pirmajā divīzijā un naturalizētajiem Ziemeļamerikas spēlētājiem tā tika uzskatīta par izteiktu olimpiskā turnīra autsaideri, un šodienas izšķirošajā mačā pret Somiju tās uzvaras iespēja praktiski netika pieļauta. Totalizators „11.lv” Dienvidkorejas iespējamo uzvaru pamatlaikā pirms mača vērtēja ar milzīgo koeficientu 32.00.

Somijai izdevās izvirzīties vadībā jau piektajā minūtē, vairākumā ļoti precīzu metienu realizējot Petri Kontiolam. Pirmā perioda turpinājumā korejieši vēlreiz nokļuva mazākumā, taču spēja izturēt, lai gan iespaidīgs teritoriālais pārsvars piederēja somiem.

Otrā perioda sākumā Kontiola vēlreiz realizēja vairākumu, bet 27. minūtē Miro Heiskanens panāca jau 3:0. Visos trīs vārtu guvumos ar rezultatīvu piespēli bija izcēlies 18 gadus vecais Ēli Tolvanens, palielinot savus OS rēķinu līdz deviņiem punktiem (3+6).

Somijai trīs vārtu pārsvars spēles vidū pret Dienvidkoreju? Šķietami viss skaidrs par mača iznākumu, tā vismaz likās Somijas hokejistiem, taču viņi „aizmirsa” pavaicāt Dienvidkorejas piekrišanu. Dienvidkoreja uz ilgu laiku uzturēja savu uzbrukumu un beidzot panāca savu, 31. minūtē vārtus gūstot Brokam Radunskim. Tika paņemts pusminūtes pārtraukums, pēc kura korejieši pievilka jau līdz minimumam (2:3) - teicamu metienu no iemetiena punkta trāpīja Jins Āns, pārspējot SKA vārtsargu Miko Koskinenu.

Uzreiz pēc tam Dienvidkorejai bija iespēja panākt arī neizšķirtu, kad Āns veiksmīgi tika pie ripas somu vārtu priekšā, taču šoreiz Koskinens glāba. Perioda izskaņā korejieši jau bija paguruši un rezultāta izmaiņas nepieļāva ar krietnas veiksmes palīdzību, taču pēdējās sekundēs nocīnījās līdz pēdējam, izprovocējot Sāmi Lepisti uz noteikumu pārkāpumu.

Tas ļāva Dienvidkorejai trešo periodu sākt vairākumā, bet Somija bija „pamodusies” un nospēlēja ļoti rūpīgi, pēc tam pārņemot iniciatīvu. Somiem izdevās 48. minūtē tikt pie sava vairākuma, kuru ātri izmantoja Jūso Hietanens, uzvarot cīņā vārtu priekšā un vairāku atkārtotu metienu palīdzību tomēr iedabūjot ripu vārtos (4:2).

Mača pēdējās minūtēs Somija nospēlēja pārliecinoši un vairs pretiniekiem reālas vārtu gūšanas iespējas neļāva izveidot. Dienvidkoreja divas minūtes pirms beigām nomainīja vārtsargu pret papildus uzbrucēju, taču tas tikai palielināja draudus korejiešu vārtiem, nevis saasināja situāciju Somijas laukuma pusē. Lai arī somiem vairākkārt neizdevās iemest tukšos vārtos, Sakari Manninens septiņas sekundes pirms beigām tomēr pielika punktu (5:2), garantējot Somijai ceturtdaļfināla maču pret Kanādu.