Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Rastorgujevs strauji zaudē tempu un atslēpo beigās

© F64

Par Phjončhanas olimpisko spēļu čempionu biatlonā masu startā kļuvis francūzis Martēns Furkads, kurš ar fotofiniša palīdzību dramatiskā spurtā pārspēja vācieti Simonu Šempu. Mūsu Andrejs Rastorgujevs, iespējams, piedzīvojot kritienu, sacensību laikā ļoti strauji zaudēja slēpojuma tempu un ar tīri labu šaušanu (17/20) finišēja trešais no beigām - 28. vietā.

Pirms sacensībām

Lai gan Martēns Furkads un Juhannes Tinjess Bē līdz šodienai Phjončhanā nedominēja tik ļoti kā Pasaules kausa izcīņā, tik un tā tieši šie abi sportisti bija galvenie favorīti masu startā. Pārējo izredzes uz zeltu daudz mazākas un starp kandidātiem uz nemiera celšanu tika minēti Jakovs Faks, Tarjei Bē, Eriks Lesers, Simons Šemps, Emils Hegle Svensens un šo spēļu pārsteiguma autors Sebastians Samuelsons. Andrejam Rastorgujevam, kuram lielas problēmas šaušanā, netika prognozēta vieta pat labāko divdesmitniekā.

NRA

Sacensības

Rastorgujevs, guļot uz 27. paklājiņa, pirmajā šaušanā bija precīzs un distancē devās septītajā pozīcijā ar 6.7 sekunžu deficītu no līdera Timofeja Lapšina, kurš pārstāv mājinieci Dienvidkoreju. 5/5 sašāva tikai 14 no 30 sportistiem - starp viņiem J.T.Bē, kamēr Furkadam, T.Bē un Svensenam pa soda aplim. Otrajā aplī vadību pārņēma J.T.Bē. Mūsu sportists arī bija līderu grupā, bet no aizmugures vilka klāt Furkads.

Rastorgujevs diemžēl netrāpīja pēdējo šāvienu un atkāpās uz 18. pozīciju ar 26 sekunžu atpalicību no jaunā līdera Benedikta Dolla. Furkads šoreiz bija precīzs un tika 9.4 sekunžu attālumā no līdera. J.T.Bē vēl divi soda apļi un nonākšana astes galā. 10/10 šaušanā iespēja tikai deviņi biatlonisti, kuri atradās TOP11. Aiz Dolla Lesers, Fredriks Lindstrēms un citi.

Kamēr Furkads nenovēršami tuvojās līderim, deficītu sākotnēji deldēja arī Rastorgujevs, bet tad pēkšņi strauji zaudēja ātrumu un 18 sekunžu atpalicība atzīmē 6.6 kilometri pieauga līdz 35 sekundēm atzīmē 8.5 kilometri, bet uz trešo šaušanu Andrejs ieradās jau ar +48 sekundes - mūsējais pusminūti zaudēja mazāk nekā apļa laikā... Tiesa, Rastorgujevs trāpīja 5/5 un pakāpās uz 15. pozīciju, tomēr bija skaidrs, ka par augstākajiem mērķiem viņš šodien necīnīsies. Trešajā aplī Andrejam tikai 28. slēpojuma laiks...

Tikmēr trešajā šaušanā 5/5 arī Furkadam, un viņš kļuva par sacensību līderi. Uz papēžiem mina 15/15 iespējušie vācieši Šemps un Lesers. Tikai +6.8 sekundes ceturtajā pozīcijā esošajam Simonam Ederam, kurš pirmajā šaušanā bija veicis vienu soda apli. Šis kvartets tad arī cīnījās par zeltu, tiesa, Eders nākamajā aplī strauji atpalika un izveidojās līderu trio.

Izšķirošajā šaušanā Furkads un Šemps kļūdījās pa reizei, bet Lesers divas reizes. Pārējie nebija pietiekami tuvu, lai to izmantotu, un šautuvi divvadībā pameta tie paši Furkads un Šemps. Tikmēr cīņā par bronzu Lesers atgriezās trasē piektajā pozīcijā, pavisam minimāli zaudējot Dollam un Svensenam. Rastorgujevs, kurš joprojām slēpoja sev neraksturīgi lēni, pēdējā šaušanā kļūdījās pirmajos divos šāvienus, pārējos trīs mērķus aizverot. Andrejs kopumā šodien šāva labi (17/20), tomēr slēpojuma temps pēc šaušanas ļāva ieņemt vien 26. pozīciju.

Furkads ar Šempu noslēdzošajā aplī neslēpoja maksimālā tempā, bet gan cīnījās taktiski. Tikai beigās Furkads uzbruka, taču vācietis turēja līdzi. Viss izšķīrās finiša taisnē un... uzvarētāju nācās noteikt ar fotofiniša palīdzību. Arī bronzas cīņa risinājās finiša spurtā, un šeit Svensens pārspēja Leseru - vāciešiem divi sāpīgi zaudēti dueļi. Tikai 16. vieta J.T.Bē, kurš pēc trim neprecizitātēm pirmajās divās šaušanās vairs kļūdas nepieļāva, tomēr sasmelt izlieto ūdeni nespēja. Savukārt Rastorgujevs atslēpoja 28. vietā un visu izsaka viņa slēpojuma laiki pa apļiem salīdzinājumā ar attiecīgā apļa ātrāko biatlonistu: +0:04, +0:15, +0:30, +0:40, +1:13.