Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Sports

Ultramaratonistes padomi: Kā iemīlēt skriešanu un vienmēr finišēt

© Publicitātes foto

3.lapa

Neļauj savām un citu šaubām sevi ietekmēt

Uzdrošinoties kaut kam jaunam, piemēram, pusmaratona noskriešanai, būs šaubas gan pašam, gan apkārtējiem, bet no tām ir jātiek vaļā un jākustas uz priekšu. “Man apkārtējo šaubas nav būtiskas, ja esmu izdomājusi, ka man kaut ko gribas un vajag izdarīt, tās man neliek mainīt savu plānu. “Ir bijuši brīži, kad es vaicāju sev - kāpēc man šo vajadzēja? Un tas ir lielākais pārbaudījums. Gan fiziskā, gan emocionālā slodze, kas iedveš šaubas un ietekmē tempu.”

Izmanto neveiksmes savā labā

“Arī no katra neveiksmīgāka skrējiena ir jāpaņem tas labais - emocijas un ne tik labā pieredze, lai to pareizā veidā izmantotu nākamajā reizē. Man ir bijuši smagāki mači, kur daudz kas ir nogājis greizi un pēc finišēšanas šķiet, ka neesmu sasniegusi mērķi, bet ieguvusi tikai sāpošas kājas. Taču pēc kāda laika, kad sāpes pazudušas, saprotu, kas ir sausais atlikums - dažādās emocijas, pieredze un prieks par izdarīto.”

Lai arī Alma ir ļoti optimistiska, nesatricināma meitene, arī viņa ir saskārusies ar grūtībām un neveiksmēm. Pirmajā skrējienā ap Monblānu viņai neizdevās sasniegt finišu, tāpat grūts bijis arī 160 km garais skrējiens Horvātijā. Lai vai kā - abas reizes viņa saskata kā mācību, kas stiprina.

Arī turpmākās ultramaratonises Almas Vītolas avantūras prasīs drosmi. “Augusta sākumā plānoju piedalīties 114 kilometru garā skrējienā Cēsīs, bet divas nedēļas pēc tā - pasaules čempionātā rogainingā, kur komandā būs jāskrien 24 stundas. Šobrīd treniņu grafikam mazliet traucē sesija augstskolā, bet tik un tā atrodu laiku, kad gatavoties. Skrienu vismaz piecas reizes nedēļā vienu līdz četras stundas, un ik pa laikam piedalos arī sacensībās, kas noder treniņiem.” Pat, ja Almai kādā brīdī garo distanču skriešana varētu apnikt, viņa pieļauj, ka tās vietā nāktu alpīnisms, jo viņai ļoti patīk kalni.

Lai iedvesmotu arī citus jauniešus atļauties sapņot lielus sapņus un mērķtiecīgi strādāt to piepildīšanai, papildu sportiskajām aktivitātēm Alma ir kļuvusi par vienu no jauniešu motivācijas programmas MOT. Izvēlies drosmi! vēstnesi.