Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports

Rekordus graujošā spēlē "Cavaliers" sarūpē "Warriors" pirmo zaudējumu

© sportacentrs.com

Labojot NBA finālu rekordus ceturtdaļā (49) un puslaikā (86) gūto punktu, kā arī realizēto tālmetienu (24) ziņā, Klīvlendas „Cavaliers” izvairījās no sezonas beigām, gūstot pirmo uzvaru finālsērijā pret „Warriors” ar 137:116. Zelta štata komandai tas bija pirmais „play-off” zaudējums šosezon.

Finālsērijā ar 0-3 iedzinējos nonākusī „Cavaliers” šonakt uzstādīja fināla rekordus gan vienā ceturtdaļā, gan pirmajā puslaikā gūto punktu ziņā. Pirmajā ceturtdaļā „Cavaliers” guva grūti aptveramus 49 punktus, turklāt neskatoties uz to, ka veselus astoņus soda metienus aizmeta garām. Savukārt pēc tam otrajā ceturtdaļā tika samesti vēl 37 punkti un uzstādīts puslaika rezultativitātes rekords gan finālspēlēs, gan visā „play-off” ar 86 punktiem. Iepriekšējais rekords bija 81 punkts.

Iepriekšējā spēlē uzsākto turpināja Kairijs Ērvings, kurš jau pirmajā puslaikā sameta 28 punktus, kamēr Lebrons Džeimss pievienoja 22 punktus. „Cavaliers” ļoti bieži tika pie soda metieniem, kā arī izcēlās ar lielisku tālmetienu precizitāti, jau pirmajā puslaikā trāpot 13 trejačus. „Warriors” uzbrukumā arī nespēlēja slikti, taču pastāvīgi atradās iedzinējos, un „Cavaliers” veiksmes uzbrukumā noteikti bija saistītas ar brīžiem vērojamo „Warriors” nenoskaņošanos un nesaprašanos. Pateicoties Kevina Durenta un rezervista Šona Livingstona rezultativitātei, „Warriors” puslaikā guva 68 punktus, kas gan tāpat lika pārtraukumā doties ar 18 punktu deficītu (68:86).

Trešajā ceturtdaļā „Warriors” veica vairākus mini izrāvienus, uz kuriem Klīvlendai vienmēr bija atbilde kabatā. Taču, rezultāta starpībai īpaši nemainoties, emocijas gan uzkarsa. Gruzīnu centrs Zaza Pačulija vairākkārt nospēlēja nepacietīgi un asi, kamēr Durents un Džeimss pēc Kevina Lava pārkāpuma (par ko tika diskutabli piešķirta nesportiskā piezīme) iesaistījās asā vārdu apmaiņā, abi saņemot tehniskās piezīmes.

Taču skandalozākais brīdis bija Dreimonda Grīna nepamatoti saņemtā otrā tehniskā piezīme, kas izrādījās... viņa pirmā tehniskā piezīme. Tiesneši pirmajā puslaikā bija signalizējuši, ka Grīns saņēmis tehnisko piezīmi, kas attiecīgi arī tika ierakstīts mača protokolā, bet pēc Grīna otrās tehniskās piezīmes tiesneši norādīja, ka notikusi kļūda un pirmajā puslaikā vēlējušies sodīt „Warriors” treneri Stīvu Keru. Attiecīgi arī tika veiktas izmaiņas protokolā, uz kurām Klīvlendas publika reaģēja ar ilgstošu Grīna izsvilpšanu.

Ceturtdaļas izskaņā līdzjutēji aiz „Warriors” rezervistu soliņa savas emocijas sāka paust pārāk asi, un laukumā, kamēr tika izvērtēta Pačulijas un Šamperta asā cīņa (dīvainā kārtā gruzīnam netiekot sodītam par sitienu), iznāca arī apsardze, lai nošķirtu „Warriors” spēlētājus no līdzjutējiem, no kuriem viens arī tika izraidīts no arēnas. Ilgās ceturtdaļas pēdējās sekundēs Karijs un Džeimss apmainījās ar precīziem tālmetieniem, un „Cavs” palika drošā vadībā (115:96), turklāt pie reizes jau tobrīd laboja NBA finālsērijas tālmetienu rekordu, ko pirms pāris dienām sasniedza „Warriors”.

Pēdējo ceturtdaļu „Warriors” uzsāka ar izrāvienu 7:0, bet nespēja to paturpināt. „Warriors” uzbrukumi kļuva arvien nepacietīgāki un līdz ar to nekvalitatīvāki, kamēr „Cavaliers” varēja spēlēt daudz atbrīvotāk. Džeimss realizēja vairākus metienus no distances, un „Warriors” pamazām nolaidās rokas. Piecas minūtes pirms beigām rezultāts bija 126:108 „Cavs” labā, un Durents vēl izcēlās ar lielisku bloku, bet Džeimss tikmēr nokārtoja sev „triple-double”. Beigās jau spēlēja vairs tikai rezervisti, un „Cavaliers” svinēja uzvaru ar 137:116.

Džeimss pabeidza spēli ar 31+10+11, kamēr Ērvings izcēlās ar 40 gūtiem punktiem, trāpot septiņus tālmetienus no 12. Klīvlenda kopumā realizēja 24 no 45 tālmetieniem, kas tikai nedaudz atpalika no NBA visu laiku rekorda, ieskaitot arī regulārās sezonas spēles. „Warriors” sastāvā 35 punkti Durentam, taču viņš un Karijs kopā trāpīja vien četrus no 18 tālmetieniem. Tāpat izceļams fakts, ka šajā mačā kopumā tika piešķirtas astoņas tehniskās piezīmes un krietni vairāk nekā ierasts tiesneši izmantoja iespēju vērot video atkārtojumu.

„Warriors” šis ir pirmais zaudējums „play-off” šosezon pēc 15 uzvarām pēc kārtas. Sērijā gan joprojām tā ir vadībā ar 3-1, un nākamo spēli uzņems savā laukumā.