Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Sports

Veselība ķermenim un garam - skriešana ziemā

© Scanpix/ Nathan Denette

Skriešana daudziem cilvēkiem ir bieds, un viņi atsakās to darīt, lai arī kāds gadalaiks būtu. Ir cilvēki, kas to dara tikai siltās un saulainās dienās. Taču ir vēl trešā grupa, kam skriešana patīk no visas sirds, kam nebiedē auksts laiks, un kam mīļākais teiciens ir „Nav sliktu laikapstākļu, ir tikai nepareizs apģērbs.” Mēs runājam par ziemas skriešanu- kas ietver aukstumu, vēju un dažkārt arī stindzinošu lietu, tādēļ, lai ar prieku skrietu ziemā ir jāsagatavojas, vēsta „The Telegraph”

Cilvēki, kas nav sagatavojušies šiem skrējieniem- bieži saaukstējas un var iedzīvoties hroniskās veselības problēmās, tādēļ, ja ir vēlme skriet, ir jāņem vērā vairāki ieteikumi.

Apģērba izvēle ir svarīga:

Ziemas skriešana aizņem vairāk laika un sagatavošanos kā vasaras skriešana. Skriešanai aukstumā ir rūpīgi jāsagatavojas, citādi var nosalts rokas un pēc skriešanas var būt sapūsta seja no dzestrā gaisa. Ikvienam ir jāpadomā par to, kas der tieši viņam, taču speciālisti iesaka, ka ir jāģērbjas par vairākām kārtām biezāk kā vasarā, taču ne tik biezi, lai ķermenis pārkarstu.

Jāņem vērā segums:

Ziemā ir sniegs, tādēļ treniņi var šķist grūtāki un lēnāki, kā ierasts vasarā. Taču tas var radīt arī pozitīvu efektu, jo skrienot pa dziļu sniegu, tas var attīstīt gan spēku, gan nostiprināt kāju locītavas, kurām, skrienot pa nelīdzenu pamatu, slodze ir daudzreiz lielāka, kā pa taisnu virsmu. Jāņem vērā arī, ka ziemā ir ledus, gan redzams, gan arī melnais- tādēļ, ir jāskrien uzmanīgi, lai nepiedzīvotu traumējošu kritienu.

Jāizvēlas īstais temps un skrējiena garums:

Ņemot vērā, ka sniega un ledus pamats skrējienus padara lēnākus kā vasaras sezonā, tad tieši šis ir iemesls, kādēļ ziemā visveiksmīgāk pievērsties garajām distancēm, kurās ir iespējams noturēt vienmērīgu, līganu tempu. Jp īsajām distancēm ir svarīgs ātrs temps.

Drošība ir pirmajā vietā:

Ziemas skrējējiem vēlams būtu lietot atstarojošās vestes, jo ziemā tumšais laiks ir daudz ilgāks. Un tādēļ ir daudz lielāka iespēja, ka skriet var sanākt tumsā vai laikā, kad ir krēsla. Un ir ieteicams, skriet kopā ar kādu draugu vai grupu, kamēr ir tumšs un slidens. Jo cilvēks nekad nevar zināt, kas ar viņu var notikt.