Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Par trešo vietu grupā jāuzvar norvēģi

© Romāns Kokšarovs / F64 Photo Agency

Pasaules florbola čempionātā vīriešiem šodien noslēgsies grupu turnīru cīņas. Latvijas izlase pulksten 19:30 sacentīsies ar Norvēģijas izlasi, pret kuru jāizcīna uzvara, lai ierindotos trešajā vietā turnīra tabulā.

Latvijas izlase čempionāta sākumā ar 2:7 piekāpās astoņkārtējiem pasaules čempioniem zviedriem, kā arī ar 3:9 zaudēja Čehijas valstsvienībai, kura tādējādi atrieba mūsu komandas 5:4 uzvaru pirms četriem gadiem Šveicē. Norvēģi pirmajā čempionāta spēlē diezgan bezzobainā mačā ar 4:8 zaudēja čehiem, bet pret zviedriem vēl 45.minūtē atradās iedzinējos tikai ar 2:3. Atlikušajā laikā zviedri palielināja apgriezienus, gūstot piecus vārtus. Neskatoties uz 2:8 zaudējumu, norvēģi uzrādījuši labāku kopējo gūto un zaudēto vārtu attiecību, līdz ar to savstarpējā spēlē norvēģiem pietiks ar neizšķirtu, lai izcīnītu trešo vietu turnīra tabulā un potenciāli parocīgākus pretiniekus izslēgšanas turnīrā.

Latvijas izlasē rezultatīvākais čempionāta spēlētājs ar 4 (2+2) punktiem pašlaik ir Artis Raitums, kurš nav piedalījies tikai vienā vārtu guvumā. Abās iepriekšējās cīņās Latvijas izlase maču uzsāka praktiski identiskos virknējumos, taču pašlaik sevi no labākās puses spējusi parādīt trešā, jeb Raituma maiņa. Treneriem noteikti būs jālauza galva, kuru vārtsargu likt vārtos spēlē pret norvēģiem. Pirmo spēli lieliski aizvadīja Andis Blinds, kuram mačs pret čehiem neizdevās, savukārt gana pārliecinoši spēlē iesaistījās Jānis Salcēvičs. Jāpiemin, ka pirms mēneša notikušajā pārbaudes spēlē pret skandināviem, kurā latvieši izcīnīja negaidīti pārliecinošu uzvaru ar 8:1, lielisku spēli aizvadīja Blinds, kurš tika galā ar 12 no 13 pretinieku metieniem.

Pirms pasaules čempionāta tika runāts, ka norvēģiem lielākais klupšanas akmens varētu būt nestabilā vārtsargu spēle un arī aizsardzības līnija nav pārāk pārliecinoša. Komandas pašlaik rezultatīvākais spēlētājs ar 3 (2+1) punktiem ir Markus Lindgjerdets, bet komandai joprojām laukumā nav devies tās potenciālais līderis, pieredzējušais Ketils Kronbergs. Viņš nespēlēja arī pirms mēneša pārbaudes turnīrā Vācijā, bet norvēģi ar šo spēlētāju un bez viņa ir divas dažādas vienības. Ne velti Kronbergs spēlēs pret latviešiem savācis 15 (3+12) punktus, kas ir otrais labākais rādītājs norvēģu valstsvienībā.

Neskatoties uz pēdējā laikā sekmīgajiem rezultātiem mačos ar norvēģiem, kopējā bilance latviešiem joprojām ir negatīva - četras uzvaras, divi neizšķirti un astoņas neveiksmes. Latvijas izlases vadība, neskatoties uz diviem piedzīvotajiem zaudējumiem joprojām ir kaujinieciski noskaņota, atzīstot, ka nekas traģisks nav noticis, vienīgi nav izmantota iespēja turnīru turpināt par nosacīti vieglāko ceļu.

Neatkarīgi no šīs dienas spēles rezultātu, Latvijas valstsvienībai trešdien gaidāma kvalifikācijas turnīra spēle pret Dānijas vai Slovākijas izlasēm. Atkarībā no tās spēles iznākuma turnīra turpinājumā paredzēta cīņa ceturtdaļfinālā vai arī gaidāmas spēles par devīto vietu.

Pirms Latvijas un Norvēģijas izlašu savstarpējās cīņas gaidāma ne mazāk spraiga spēle par uzvaru mūsu apakšgrupā, kurā sacentīsies Zviedrijas un Čehijas izlases. Zviedri nebūt ne pastaigājoties tikuši pie uzvarām pār abām savām pretiniecēm, kamēr čehi abās spēlēs jau pašā sākumā ieguva vērā ņemamu pārsvaru, atlikušajā cīņas gaitā novadot maču līdz uzvarošām beigām. Neskatoties uz to, zviedriem izdevies sasniegt labāku gūto un zaudēto vārtu bilanci, lai neizšķirta gadījumā ieņemtu pirmo vietu grupā.

C apakšgrupā pirms pēdējās kārtas zināms, ka izslēgšanas turnīrā iekļuvušas Dānijas un Slovākijas izlases, un viena no šīm komandām izslēgšanas kārtā stāsies pretim Latvijas valstsvienībai. Dānijas izlase līdzšinējās divās spēlēs ielaiduši vien trīs vārtus, esot komanda ar labāko aizsardzību šajā turnīrā līdz šim. Tomēr uzvarai grupā būs nepieciešams panākums pēdējā spēlē pret slovākiem, jo Slovākijas izlase ļoti pārliecinoši apspēlēja austrāliešus, tādējādi sasniedzot labāku bilanci. Polijas un Austrālijas izlases sadalīs trešo un ceturto vietu grupā, turnīra turpinājumā esot spiestas cīnīties par 13.vietu. Jau tagad zināms, ka par 13.vietu spēlēs arī abas Āzijas komandas, jo Taizemes izlase pēc diviem dramatiskiem zaudējumiem ASV un Kanādas florbolistiem tomēr nespēja kvalificēties izslēgšanas turnīram. Grupu turnīra pēdējā spēlē ASV, kas jau praktiski nodrošinājuši uzvaru apakšgrupā, sacentīsies ar Singapūru.

Viena spēle paredzēta arī A grupā, kurā šveicieši sacentīsies ar vāciešiem. Par favorītiem, protams, uzskatāmi šveicieši, kuri bija tuvu panākumam spēlē pret somiem, kaut arī mača sākumu aizvadīja ļoti vāji. Tikmēr vācieši pēc bezzobainas spēles ar somiem (1:12) izlaida šķietami drošu uzvaru spēlē pret Igauniju (6:6). Situācija turnīra tabulā gan ir tāda, ka jebkāda Vācijas izlases uzvara pēdējā grupu turnīra mačā ievestu viņus uzreiz ceturtdaļfinālā, uz kvalifikācijas kārtu tādējādi nosūtot šveiciešus. Pēdējo reizi kāda no TOP-4 nācijām kvalifikācijas kārtām spēlēja pirms četriem gadiem, kad uz turieni čehus nosūtīja latvieši. Atceramies, ka čehi čempionātu toreiz noslēdza vien septītajā vietā, bet latviešu varoņdarbu izmantoja vācieši. Varbūt laiks paveikt ko līdzīgu? Tādējādi atliek cerēt uz Vācijas triumfu šīs dienas spēlē.