Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports

Krievijas sportisti protestē par nepielaišanu paralimpiskajām spēlēm

Krievijas Paralimpiskās federācijas vadītājs Vladimirs Lukins © Scanpix

Vairāk nekā 100 Krievijas sportistu iesnieguši protestus par nepielaišanu Rio paralimpiskajām spēlēm un veikuši pieteikumus, lai saņemtu individuālu atļauju dalībai šajā sporta notikumā.

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) pirms nedēļas neapmierināja Krievijas iesniegto apelāciju par lēmumu nepielaist tās sportistus Rio paralimpiskajām spēlēm, kas sāksies septītajā septembrī un uz kurām dosies 11 Latvijas sportisti - Diāna Dadzīte, Taiga Kantāne, Aigars Apinis, Edgars Bergs, Rihards Snikus, Poļina Rožkova, Ieva Melle, Gints Jonasts, Eduards Pupelis, Žanna Čveckovska, Jānis Plotnieks.

Krievijas izlase netika pielaista sacensībām Starptautiskās paralimpiskās komitejas lēmuma dēļ, kas pamatots ar pierādījumiem par sistemātisku aizliegto vielu izmantošanu Krievijas sportistu vidū. Taču Krievijas puse arī pēc CAS lēmuma nav padevusies un ar sūdzību vērsusies Šveices federālajā tiesā.

Tikmēr līdzīgi kā Rio olimpisko spēļu gadījumā, vairāki Krievijas sportisti izdarījuši pieteikumus individuālas atļaujas saņemšanai, lai startētu paralimpiskajās spēlēs. Starptautiskā paralimpiskā komiteja apstiprinājusi, ka saņēmusi vairāk nekā 100 šādus iesniegumus, ar kuriem sportisti cenšas apstiprināt savu piedalīšanos anti-dopinga programmā. Kopumā Krievijas paralimpiskajā izlasē bija iekļauti 266 sportisti.

Jāatgādina, ka olimpiskajās spēlēs šovasar piedalījās tikai viena Krievijas vieglatlēte - Darja Klišina tāllēkšanā, kura saņēma individuālu atļauju, pierādot, ka izpildījusi nepieciešamos anti-dopinga programmas kritērijus, jo viņas dopinga pārbaudes veiktas ASV, nevis Krievijā. Visa pārējā vieglatlētikas izlase netika pielaista sacensībām, savukārt paralimpisko spēļu gadījumā sacensībām netiek pielaista pilnīgi visa Krievijas delegācija.



Krievijas medijos arī parādījās ziņas, ka Krievijas paralimpiskā izlase ir diskvalificēta arī no 2018. gada paramlimpiskajām spēlēm Dienvidkorejā, taču to noliedza Starptautiskā paralimpiskā federācija. Tā uzsvēra, ka Krievijas Paralimpiskajai federācijai noteikti vairāki kritēriji, kuri jāizpilda, un tad arī diskvalifikācija uzreiz tiks atcelta.