Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports

Gulbim un Ostapenko šovakar pirmās cīņas Kanādā

© SCANPIX

Ernests Gulbis un Aļona Ostapenko otrdien sāks lielos turnīrus Kanādā, spēlējot attiecīgi Toronto "Masters 1000" sacensībās un Monreālas "Premier 5" turnīrā. Gulbim spēle ap plkst. 20:00, bet Ostapenko ne agrāk kā 21:00.

ATP ranga 66. vietā esošais Gulbis nav spēlējis gandrīz mēnesi - kopš 27. jūnija, kad Vimbldonas 1. kārtā trīs setos piekāpās Džekam Sokam. Tik ilga pauze Ernestam nebija plānota, taču no diviem turnīriem - Hamburgas un Vašingtonas - nācās atteikties plaukstas locītavas savainojuma dēļ. Gulbis piespiedu pārtraukuma laikā mainījis daudz apspriesto "forehand" tehniku un savai komandai piesaistījis vairākus izcilniekus trenējušo Leriju Stefanki.

Pie spēlēšanas Toronto "māsterī" Gulbis tika, pateicoties desmitiem atteikumu. Kvalifikācijā viņš nebūtu piedalījies, bet pamatturnīrā iekļuva vien tāpēc, ka no spēlēšanas prestižajā "Rogers Cup" turnīrā atteicās vairāki tenisisti, kuriem ir savainojumi vai nepieciešama atpūta pirms Rio olimpiādes.

Lielais turnīrs Kanādā Gulbim šovasar ir ļoti svarīgs, jo pērn, kad sacensības notika Monreālā, viņš tika līdz ceturtdaļfinālam, to sasniedzot no kvalifikācijas. Tagad jāaizstāv 205 punkti, turklāt tas jādara citā pilsētā. "Rogers Cup" nepāra gados notiek Monreālā, bet pāra gados - Toronto.

It kā nekas ārkārtējs, taču Gulbja attiecības ar abām pilsētām ir ļoti atšķirīgas. Monreālā viņš pamatturnīros sakrājis astoņas uzvaras un divreiz ticis līdz ceturtdaļfinālam, bet Toronto gūtas tikai divas uzvaras piecās spēlēs. Toronto mēdz būt lielāks vējš nekā Monreālā, tāpat jāatzīmē liels gaisa mitrums. Vakar, turnīra pirmajā dienā, arī bija ļoti karsts. Tāda kombinācija Gulbim tradicionāli liegusi parādīt savu labāko tenisu. Pēdējā viesošanās reizē 2014. gadā pirmajā mačā uzveikts Žuau Sousa, bet otrajā cīņā zaudēts Žiljēnam Beneto.

Šoreiz pirmais pretinieks būs no parocīgo kategorijas, tiesa, līdz šim neuzvarēts. Gulbis 32 gadus vecajam Radžīvam Ramam 2009. gadā ar 6:3, 3:6, 4:6 zaudēja Sinsinati "Masters" kvalifikācijā. Rams spēlē "serve&volley" tenisu, kas Gulbim pretinieku izpildījumā ir tīkams, ja nav jāspēlē uz zālāja. Ernests prot labi uzņemt serves un spēj tāda tenisa cienītājus apspēlēt ar apvedošajiem sitieniem, kad viņi devušies pie tīkla.

Rams abus ATP vienspēļu titulus ieguvis Ņūportā, kur ik gadu jūlijā notiek sezonas pēdējais zālāja seguma turnīrs. Viņš tur uzvarēja gan 2009. gadā (kā laimīgais zaudētājs), gan pērn. Šogad viņam titula aizstāvēšana beidzās ar zaudējumu 2. kārtā. Tā rezultātā rangā bija kritiens no 69. uz 114. vietu. Šonedēļ Rams zaudējis vēl četras pozīcijas. Aprīlī viņš bija ticis līdz savai rekordpozīcijai, ieņemot 56. vietu.

Rams šobrīd atrodas ļoti sliktā formā, zaudējot sešas no pēdējām septiņām ATP līmeņa spēlēm. Vienīgā uzvara šajā posmā gūta pret ranga piektajā simtā esošo amerikāni Makenziju Makdonaldu, kurš Ņūportā tika pie "wild card" un Ramam zaudēja 1. kārtā. Kopš Delrejbīčas fināla (zaudēts Semam Kverijam) sasniegšanas februārī Ramam ir pieticīga 4-11 bilance. Divreiz uzvarēts Jevgeņijs Donskojs, bet pa vienai uzvarai gūts pār jaunajiem Noā Rubinu (#205) un Makdonaldu (#416).

Ostapenko Kanādā ieradās ar trīs zaudējumu sēriju, tiesa, divi no trim zaudējumiem bija pret Top 30 spēlētājām Dominiku Cibulkovu un Kiki Bertensu - par neveiksmēm tādos mačos nav jākaunas. Toties Stenfordā piedzīvotais 4:6, 4:6 pret 17 gadus veco Sisi Bellisu bija pašas nopelnīts fiasko, abos setos ar kļūdām bagātu tenisu izsējot attiecīgi divu un trīs geimu pārsvaru.

Aļonai šogad ir ļoti labas attiecības ar "Premier 5" turnīriem. Tajos viņai ir septiņas uzvaras (fināls Dohā un 3. kārta Romā), kamēr visu pārējo kategoriju turnīros kopumā astoņi panākumi. Šobrīd aktīvā trīs zaudējumu sērija neizbēgami negatīvi ietekmējusi pozīcijas rangā - šonedēļ zaudētas vēl divas vietas, noslēdzot Top 40. Viņas pirmā pretiniece Kanādā Nikulesku atrodas 61. vietā.

Nikulesku šovasar zaudējusi pēdējos divus mačus. Viņa pagājušajā nedēļā spēlēja Vašingtonā, kur ar 3:6, 4:6 piekāpās Kristīnai Makheilai. Ilgākā laika posmā Nikulesku forma ir vēl sliktāka. Kopš marta, kad viņa pārvarēja divas kārtas Maiami, Nikulesku pēdējos 12 mačos ir 3-9 bilance.

28 gadus vecā Nikulesku karjeras laikā uzvarējusi divos WTA vienspēļu turnīros, abos uz "hard" seguma - 2013. gadā Florjanopolisā (finālā pieveikta Olga Pučkova) un 2014. gadā Guaņdžou (uzvarēta Alizē Kornē). Viņa nav tipiska Rumānijas tenisa skola pārstāve, jo labāk spēlē uz ātrajiem segumiem, nevis māla.

Nikulesku bez pārspīlējumiem var saukt par unikālu spēlētāju, jo neviena cita tenisiste augstā līmenī tā nespēlē. Monika ir slavena ar savu "forehand slice", kas daudzas pretinieces iedzinis izmisumā. Spēlēšana pret Nikulesku var izvērsties par ļaunu murgu, it īpaši tādām spēlētājām, kurām trūkst pacietības. Ritma trūkums ir vēl viena problēma, kas Ostapenko nav tīkams spēles stils.

Ostapenko debijas mačā Monreālā problēmas var radīt ne vien Nikulesku savdabīgais spēles stils, bet arī bumbiņas. "Rogers Cup" izmanto "Penn" bumbiņas, par kurām sliktas atsauksmes iepriekš bijušas no vairākiem pasaules vadošajiem spēlētājiem, ieskaitot Endiju Mareju un Rafaelu Nadalu. Aļona pirmoreiz ar šīm bumbiņām spēlēja Stenfordā, kur neslēpa nepatiku, norādot, ka tās esot grūti kontrolējamas. Ostapenko un Nikulesku mača uzvarētāju 2. kārtā jau gaida 2014. gada čempione Agņeška Radvaņska.