Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports

Islande izdzīvo sapni, šokē Angliju un iekļūst 1/4 finālā

© SCANPIX

Šovakar Eiropas čempionātā tika piedzīvota turnīra lielākā sensācija! Pēdējā 1/8 fināla mačā Islandes izlase izcīnīja pārsteidzošu uzvaru 2:1 pret Angliju un iekļuva 1/4 finālā, kurā spēkosies ar Franciju.

Anglijas izlase grupu turnīrā nerādīja pārliecinošu sniegumu, uzvarot tikai vienu spēli un divas spēlējot neizšķirti, kas Roja Hodžsona trenētajai komandai deva otro vietu grupā. Islande savukārt ne tikai pārrakstīja vēsturi, iekļūstot Eiropas čempionāta finālturnīrā, bet arī izcīnīja savu pirmo uzvaru, kā arī pamanījās nezaudēt ne spēli. Šāda statistika deva otro vietu grupā un ļāva aiz sevis atstāt tādas komandas kā Portugāli un Austriju.

Anglijas galvenais treneris Rojs Hodžsons šovakar spēli uzsāka ar ierasto shēmu 4-3-3, kurā saspēles veidotāja lomu, kā parasti, uzņēmās Veins Rūnijs. Par spīti blāvajam sniegumam iepriekšējos mačos, Hodžsons laukumā sūtīja Rahīmu Stērlingu un Hariju Keinu, taču pamatsastāvā iekļāva Danjelu Staridžu. Islandes galva Lāšs Lāgerbeks nekādus eksperimentus neveica un pieturējās pie pārbaudītām vērtībām, spēlējot 4-4-2 aizsardzības futbolu un laukumā laižot identisku starta sastāvu kā iepriekšējos mačos.

Spēlei sākoties bez lieliem pārsteigumiem, uzbrukumā uzreiz devās Anglija, piespiežot Islandei aizsargāties jau no pirmajām minūtēm. Kādā no angļu uzbrukumiem par bumbu labi pacīnījās Rahīms Stērlings, taču viņu no kājām notrieca Islandes vārtsargs Hanness Halldarsons, izpelnoties 11 metru soda sitienu uz saviem vārtiem. Pie soda sitiena punkta stājās kapteinis Rūnījs, kurš bumbu precīzi trāpīja kreisajā stūrī, panākot 1:0. Pārsteidzošā Islande negrasījās padoties un jau nākamajā uzbrukumā pēc zaudētajiem vārtiem nopelnīja auta iemetienu, kad bumbu tālu soda laukumā meta komandas kapteinis Ārons Gunnarsons. Divcīņā uzvarēja Kauri Aurdnasons, kurš bumbu piespēlēja tālāk Regnaram Sīgurdsonam un aizsargs kritienā to raidīja vārtu tīklā - 1:1!

Anglija saņēma visai negaidītu triecienu un centās atgūties, tomēr par pilnīgi pretēju scenāriju parūpējās Islande. Eiropas čempionātu debitante devās pretuzbrukumā, kad bumba pēc dažām piespēlēm nonāca pie Kolbeina Sigtorsona, kurš pagāja nedaudz uz sāniem un no soda laukuma līnijas izpildīja zemu un vārtsargam neparocīgu sitienu, pārspējot Džo Hārtu un panākot negaidītu 1:2 Islandes labā! Angļi apjuka vēl vairāk, tomēr turpināja uzbrukt. Teicamu sitienu izpildīja Anglijas Premjerlīgas aizvadītās sezonas labākais vārtu guvējs Harijs Keins, kurš pēc Danjela Staridža centrējuma sita spēcīgi no gaisa, taču vārtos lieliski darbojās Halldarsons. Arī puslaika turpinājumā angļu ofensīva nemazinājās, taču Islande to izturēja un pirmās 45 minūtes pabeidza uz ļoti pozitīvas nots.

Otrais puslaiks sākās ar pamatīgu Anglijas spiedienu, liekot praktiski visiem islandiešiem kopīgi sargāt savu vārtu drošību. Tas gan netraucēja uzbrukt arī Islandei. Pēc ilgākas angļu uzturēšanās Islandes laukuma pusē Lāša Lāgerbeka komanda devās pretuzbrukumā, kad pēc tālas piespēles izveidojas burzma angļu soda laukumā un ar skaistu sitienu šķērītē gandrīz savus otros vārtus mačā guva Sīgurdsons. Hārts šajā epizodē bija īstajā vietā un laikā, pretējā gadījumā Anglija diezgan droši būtu zaudējusi vārtus. Laukumā devās arī pērnās sezonas Anglijas futbola atklājums Džeimijs Vārdijs, kurš nomainīja visai blāvi spēlējošo Stērlingu.

Laiks ritēja uz beigām, un angļi ar vien vairāk steidzās atgūt vārtus, lai nebūtu jāpiedzīvo kauns. Islande savukārt biežāk bija spiesta pārkāpt noteikumus, tomēr soda sitieni angļu izpildījumā nebija īpaši bīstami. Negatīvi šajā ziņā izcēlās Keins, kurš mēģināja sist no apmēram 25 metriem, taču raidīja bumbu vairākus metrus garām vārtiem. Nedaudz vēlāk atkal lieliska iespēja bija Keinam, tomēr viņš pēc centrējuma bumbu ar galvu sita tieši rokās Halldarsonam. Septiņas minūtes pirms pamatlaika beigām Islande aizskrēja pretuzbrukumā, kad Gunnarsons izpildīja sitienu no labās malas, taču Hārts glāba arī šoreiz.

Laukumā nāca arī talantīgais Markuss Rešfords, kurš nomainīja Rūniju, turklāt kārtējo standartsituāciju izniekoja Keins, kurš, centrējot, aizšāva pārāk spēcīgi garām vārtiem, nevienam no futbolistiem bumbai nepieskaroties. Atlikušajās minūtēs kā Islandes, tā Anglijas līdzjutēju sirdis pukstēja ar vien straujāk, jo kā gan citādi - viena bija tuvu lieliskam un vēsturiskam panākumam, savukārt otra sāpīgam fiasko. Spēles beigās Anglija izmisīgi centās gūt vārtus, taču Islande tika galā ar visām briesmām un svinēja fantastisku uzvaru, savā debijas čempionāt tiekot pie iespējas spēlēt 1/4 finālā, kurā pretī stāsies mājiniece Francija!