Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports

Beļģija saplosa Ungāriju un 1/4 finālā eksaminēs Velsu

© Scanpix

Eiropas čempionāta 1/8 fināla mačā Beļģija spēlēja pārliecinoši labāk par Ungāriju un svinēja likumsakarīgu uzvaru 4:0, iekļūstot turnīra nākamajā fāzē.

Beļģijai grupu turnīrā gāja kā pa kalniem. Pirmajā mačā tika piedzīvots mazliet negaidīts zaudējums Itālijai ar 0:2, tomēr vēlāk izdevās reabilitēties un tika svinētas uzvaras pret Īriju (3:0) un Zviedriju (1:0), kas ļāva ierindoties otrajā vietā E grupā. Ungārija savukārt sarūpēja milzīgu pārsteigumu, uzvarot Austriju (2:0) un spēlējot neizšķirti pret Islandi (1:1) un Portugāli (3:3), kas deva pirmo vietu grupā, taču nekādu vieglo pastaigu 1/8 finālā. Beļģijas galvenais treneris Marks Vilmotss šovakar rezervē atstāja malējo aizsargu Lorēnu Simanu, kura vietā laukumā devās Tomā Menjē. Rezervē palika arī Janiks Karasko, kuru aizstāja Drīss Mertenss. Savukārt Ungārijas sastāvā spēli uzsāka 21 gadu jaunais Ādāms Naģs, kurš iepriekšējā mačā nepiedalījās un malējais aizsargs Tamāšs Kādārs.

Beļģija pārliecinoši kontrolē spēli un izvirzās vadībā
Dueļa nominālā favorīte Beļģija spēli sāka ar ātru uzbrukumu, kad ungāru pieredzējušo vārtsargu Gaboru Kirajī no distances lūkoja pārbaudīt Kevins de Breine, kurš bumbu raidīja augstu pāri vārtiem. Ungārija atbildēja ar dažiem pretuzbrukumiem, kas nebija pārāk bīstami. Beļģi turpināja veidot radošas un tehniskas saspēles, kas Ungārijai jauca galvu un lika beļģus apturēt neatļautos veidos. Soda sitienu no metriem 30 izpildīja de Breine, un pēc tā neviena netraucēts bumbu ar galvu vārtos raidīja Tobijs Alderveirelds, panākot 1:0. Ungārija īsti neko nespēja likt pretī, jo visus potenciāli bīstamos uzbrukumus jau savlaicīgi neitralizēja beļģu aizsardzība.

Beļģija turpināja uzbrukt un spēlēt visai pārliecinoši. Nedaudz vēlāk lieliska iespēja iziet vienatnē pret Kirajī varēja izveidoties Edenam Azāram, ja vien piespēli ātrāk būtu padevis Romelu Lukaku. Beļģu smailes uzbrucējs vēlāk atkal nokļuva uzmanības centrā, kad pēc de Breines piespēles sita ļoti neveiksmīgi garām vārtiem. Ungārija pēc brīža atbildēja ar Gergē Lovrenčiča tālšāvienu, bumbai spēcīgi aizplanējot pāri pārliktnim, turklāt vēl pēc mirkļa ar tālsitienu izcēlās Balāžs Džudžāks, sitot pa zemi, taču atkal garām. Beļģija brutāli iznīcināja pretinieku aizsardzību, tomēr neprata veiksmīgi noslēgt uzbrukumus. Vispirms neviena netraucēts no tuvas distances spēcīgi uzsita Mertenss, taču Kirajī glāba un brīdī, kad piemērotāks ungāru soda laukumā būtu sitiens ar pirmo pieskārienu, bumbu apturēja un sitiena pozīciju zaudēja Aksels Vitsels.

Bačuajī un Azārs divu minūšu laikā panāk 3:0 un iznīcina Ungārijas cerības
Spēles otro 45 minūšu sākumā nekas daudz spēles ziņā nebija mainījies. Beļģi uzbruka daudz vairāk, savukārt ungāriem problēmas joprojām sagādāja pretinieku aizsardzības uzlaušana. Pārsvarā visi Ungārijas mēģinājumi gūt vārtus veidojās pēc tālsitieniem, kas, vai nu tika nobloķēti, vai lidoja garām mērķim. Beļģija par katru cenu nerāvās gūt otros vārtus, bet centās prasmīgi aizsargāties, lai varētu doties draudīgos pretuzbrukumos. Kādā no epizodēm de Breine, ieraugot Lukaku, centrēja uzbrucējam, tomēr abi savstarpēji nesapratās un Lukaku aizskrēja pavisam citā virzienā, noraujot bīstamu uzbrukumu.

Tuvojoties spēles beigām, Vilmotss nomainīja Lukaku, kura vietā laukumā sūtīja Mišī Bačuajī. Šī maiņa izrādījās veiksmīga, jo kādā no uzbrukumiem kreisajā flangā izrāvienu veica ātrais Azārs, kurš iespēlēja Bačuajī, un uzbrucējs, kurš palika nepiesegts, viegli raidīja bumbu vārtos - 2:0. Ar to vēl viss nebeidzās, jo uzreiz nākamajā minūtē lielisku reidu pa kreiso malu veica Azārs, kurš noslēdza uzbrukumu ar precīzu sitienu vārtu tālajā stūrī, padarot rezultāta starpību graujošu. Tomēr treknu punktu pielika no maiņas nākušais Karasko, raidot bumbu ceturto reizi Kirajī vārtos - 4:0! Nākamajā kārtā Beļģijai būs jātiekas ar neparedzamo Velsas izlasi, kas 1/8 finālā pārspēja Ziemeļīriju 1:0.