Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

"Heat" un Toronto iekļūst otrajā kārtā

© Scanpix

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) Austrumu konferences pusfinālu šovakar sasniedza Maiami "Heat" vienība, kas izšķirošajā septītajā ceturtdaļfināla spēlē negaidīti pārliecinoši ar rezultātu 106:73 pārspēja Šarlotas "Hornets". Nākamajā kārtā Floridas klubs sacentīsies ar Toronto "Raptors", kas sērijas septītajā mačā pieveica Indiānas "Pacers" ar 89:84.

"Heat" un "Hornets" regulāro turnīru (kopā ar "Celtics" un "Hawks") noslēdza ar identiskām 48-34 bilancēm, taču vairākās prognozēs pirms play-off par favorīti tika uzskatīta sava laukuma priekšrocības ieguvusī Maiami vienība.Sirseņi sērijas piektajā mačā gan pierādīja, ka ir spējīgi uzvarēt arī izbraukumā, taču sekojošajā spēlē Šarlotā Floridas kluba simbols Dveins Veids nepieļāva savai komandai priekšlaicīgu sezonas noslēgumu.

Pirmajā ceturtdaļā nedz "Heat", nedz "Hornets" ar augstu metienu precizitāti neizcēlās un spēlēja piesardzīgi (pa abām kopā trīs kļūdas), tomēr laukuma saimnieki izteikti dominēja cīņā par atlēkušajām bumbām (17:7), kas perioda izskaņā nodrošināja 11 punktu pārsvaru (29:18). Pateicoties sekmīgai rezervistu spēlei, viesi spēja samazināt atstatumu līdz pat -4 (40:44), taču atlikušajās trīsarpus pirmā puslaika minūtēs spēja gūt tikai divus punktus. Tikmēr "Heat" rindās lieliskas pirmās 24 minūtes padevās Goranam Dragičam (17 punkti + 6 atl.), un slovēņu aizsarga efektivitāte arī bija viens no iemesliem Maiami kluba vadībai 54:42.

Laukuma saimnieku pārliecinošā spēle turpinājās arī otrā puslaika sākumā - "Heat" gandrīz pilnībā neitralizēja Kembas Vokera un citu "Hornets" spēlētāju centienus uzbrukumā, bet otrā laukuma galā mājinieku līderi nokārtoja 20:2 izrāvienu, kas trešās ceturtdaļas vidū sirseņu izredzes uz izglābšanos padarīja gaužām minimālas (74:46). Iespaidīgā rezultāta starpība saglabājās līdz pat perioda noslēgumam, ļaujot Erikam Spolstram noslēdzošajā spēles nogrieznī bez lieka uztraukuma atpūtināt līderus. Dragičs maču noslēdza ar gūtiem 25 punktiem, double-double (10 p. + 12 atl.) ar pieciem blokiem sakrāja Hasans Vaitsaids, tikmēr sērijas sestajā spēlē 37 punktus guvušais "Hornets" līderis Vokers šovakar guva vien deviņus punktus (metieni 3/16).

Sērijas septītajā spēlē uzvaru izcīnīja arī Toronto „Raptors”, kas otrajā kārtā iekļuvusi tikai otro reizi kluba 20 gadus ilgajā vēsturē, iepriekš to paveicot 2001. gadā. „Raptors” šonakt ar 89:84 apspēlēja „Pacers”, tiesa, pēdējā ceturtdaļā guva tikai 11 punktus un tikai ar lielām grūtībām nosargāja iepriekš iekrāto pārsvaru.

Ar 30 punktiem izcēlās Demārs Derouzans, kurš trāpīja 10 no 32 metieniem no spēles, kamēr Lietuvas centram Jonam Valančūnam „double-double” - 10 punkti un 15 atlēkušās bumbas. „Pacers” sezonas pēdējā spēlē Pols Džordžs nospēlēja 46 minūtes un sameta 26 punktus, kā arī savāca 12 atlēkušās bumbas.

"Warriors" titula aizstāvēšanu turpināja šovakar Oklendā, uzsākot Rietumu konferences pusfināla sēriju pret vienu no sezonas patīkamākajiem pārsteigumiem "Trail Blazers". Portlenda pirmajā kārtā prata atspēlēties no 0-2 un sešās spēlēs izslēdza traumu nomocīto Losandželosas "Clippers", tikmēr kareivji ceļgala savainojuma dēļ joprojām spiesti iztikt bez sava līdera Stefena Karija. MVP iztrūkumu ar pirmajā ceturtdaļā gūtiem 18 punktiem kompensēja Klejs Tompsons, bet Goldensteita jau mača ievadā uzspieda savu ātro un dinamisko spēles tempu, vietā bija arī "Warriors" vispusība aizsardzībā, un čempionu pārsvars ceturkšņa izskaņā jau izskatījās pēc nopietna pieteikuma uz panākumu (37:17).

Pēc starta drudža pārvarēšanas "Trail Blazers", pateicoties sekmīgajam rezervistu sniegumam, pamazām sāka atgūties, spēja samazināt spēles ātrumu līdz sev vēlamiem apgriezieniem un pakāpeniski sadeldēja deficītu līdz pat cerīgajiem -9 (47:56). Nopietnus draudus "Warriors" vadībai gan tas neradīja, un laukuma saimnieki pēc kārtējiem Tompsona un Dreimonda Grīna groziem jau atkal sāka ieskrieties (87:61). Tikmēr Portlendas līderi Deimiens Lilards un Kristians "Sīdžejs" Makolums joprojām bija ieslēgti Goldensteitas ciešās aizsardzības važās, pēc trim ceturtdaļām pa abiem kopā no spēles realizējot vien piecus metienus (no 27).

Intriga izpalika arī ceturtajā ceturtdaļā, un kareivji droši novadīja maču līdz sev vēlamam iznākumam - 118:106. Tompsons realizēja septiņus tālmetienus, kopā gūstot 37 punktus, vienlaikus uzstādot jaunu play-off karjeras rezultativitātes rekordu. Triple-double sakrāja Grīns (23p. + 11 piesp. + 13 atl.), savukārt "Trail Blazers" sastāvā ar 30 punktiem izcēlās Lilards, tiesa, tam bija nepieciešami 26 metieni no spēles (precīzi tikai 8).