Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Latvijas šaha izlases Eiropas čempionātā finišē 18. vietā

© Alina l'Ami / chessbase.com

Islandes galvaspilsētā Reikjavikā noslēdzies šaha komandu Eiropas čempionāts. Latvijas vīriešu izlase pirms pēdējām divām kārtām bija pakāpusies uz augsto 8. pozīciju, taču galu galā palika 18. vietā. Tādā pašā pozīcijā ierindojās arī mūsu dāmas.

Latvijas vīriešu izlase pēdējā kārtā ar 0,5:3,5 zaudēja Spānijai, bet dāmas ar 1:3 Ungārijai. Abas mūsu vienības sacensības noslēdza 18. pozīcijā. Dāmas nostartēja savā līmenī, taču no vīriem tika gaidīts vairāk.

Latvijas vīriešu izlase pirms starta kotējās 13. vietā (no 36), sastāvā bija lielmeistari Aleksejs Širovs (2689), Igors Kovaļenko (2694), Arturs Neikšāns (2602), Normunds Miezis (2496), kā arī starptautiskais meistars Toms Kantāns (2514).

Sieviešu izlase pirms starta kotējās 21. vietā (no 30), sastāvā bija lielmeistares Laura Rogule (2277), Dana Reizniece-Ozola (2209), Ilze Bērziņa (2207) un starptautiskā meistare Katrīna Šķiņķe (2222).

Individuāli sieviešu izlasē gūto punktu ziņā labākā bija Laura Rogule, kuras kontā 5,5 no 9 un plus 12 reitinga punkti. Vīriešu izlasē pa 4,5 punktiem savāca Igors Kovaļenko un Arturs Neikšāns, attiecīgi astoņās un septiņās partijās.

Latvijas izlases kapteinis Arturs Neikšāns: “Ļoti žēl, ka čempionātu nepabeidzām uz pozitīvas nots. Mačs ar Spāniju vienkārši neizdevās - laikam nogurums sāka izteikties, varbūt zemapziņā vēl arvien sēdēja neizmantotā iespēja pret Azerbaidžānu. Iespējas bija, bet visas palika neizmantotas. Savukārt meitenēm nesanāca noturēties pret spēcīgo Ungāriju - pēc atklātnēm situācija izskatījās cerīgi, taču, tuvojoties pirmās laika kontroles beigām, viss pajuka.

Varu izdarīt arī pozitīvus atzinumus - šajā turnīrā pierādījām, ka varam cīnīties ar ikvienu komandu. Pārspējām tādas spēcīgas komandas kā Serbiju un Horvātiju, gandrīz uzvarējām Azerbaidžānu, un izdevās atgūties pēc ļoti neveiksmīga sacensību sākuma. Godīgi sakot, es neatceros, kad Latvija pēdējo reizi būtu uzvarējusi četrus mačus pēc kārtas.

Olimpiādei 2016.gadā gatavosimies ļoti nopietni un laicīgi - izlasei ir jānoskata treneris, ar kuru var regulāri gatavoties vismaz pusgadu pirms turnīra. Ja mājasdarbu paveiksim kārtīgi, tad domāju, ka olimpiādē parādīsim, ka spējam vairāk. Paldies visiem līdzjutējiem, kas mums sekoja līdzi un atbalstīja, ceru, ka jums izdevās gūt arī pozitīvas emocijas brīžos, kad svinējām uzvaras!"

Eiropas čempionātā triumfēja Krievijas vīriešu un sieviešu izlases. Sudrabu ieguva armēņi un ukrainietes, bet bronzu nopelnīja ungāri un gruzīnietes.