Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

PČ: Uz Prāgu brauks vismaz 5 tūkstoši mūsējo līdzjutēju

© www.sivekhotels.com

Jau 1. maijā Čehijas pilsētās Prāgā un Ostravā sāksies 79. Pasaules čempionāts hokejā, kurā savu piederību pie hokeja elites kārtējo reizi centīsies pierādīt arī Latvijas izlase. Latvijas līdzjutējiem Prāga ir labā atmiņā, jo 2004. gadā mūsējiem izdevās sasniegt lielisku rezultātu – izcīnīt 7. vietu.

Latviešu līdzjutēju desants Čehijā

Latvijas hokeja federācija, organizējot fanu braucienus, jau septiņus gadus sadarbojas ar tūrisma aģentūru "Travel Art".

Uzņēmuma pārstāve Ilze Jakovļeva portālam nra.lv atklāja, ka plānotais Latvijas fanu skaits Čehijā varētu sasniegt pat sešus tūkstošus. "Skaidrs, ka kamēr nav sācies čempionāts, tikmēr galējais Latvijas līdzjutēju skaits nav zināms. Tomēr vismaz pieci tūkstošu mūsējo Čehijā noteikti būs."

Lielākā daļa no tiem uz skaisto Prāgu dosies ar autobusiem, jo šāds transporta veids ir lētākais un pieejamākais, taču ir viens mīnuss – turnīra organizatori jau atklājuši, ka fanu autobusi pie arēnām piebraukt nedrīkstēs. Šajā gadījumā der atcerēties, ka trīs dienu biļete Prāgas sabiedriskajā transportā maksā 310 Čehijas kronas un tūrisma aģentūras pārstāve I. Jakovļeva norāda, ka šis varētu būt izdevīgākais piedāvājums. Faniem noteikti jāņem vērā, ka sods par braukšanu sabiedriskajā transportā bez biļetes ir itin bargs – 1500 kronas, kas ir apmēram 60 eiro.

Samērā izdevīgs veids kā nokļūt līdz Prāgai ir arī privātā automašīnu, taču te jāņem vērā divas nianses.Pirmkārt, lai brauktu pa Čehijas ātrgaitas šosejām, būs nepieciešams iegādāties speciālas vinjetes, kuru cenas gan nav sevišķi bargas – 10 dienu atļauja izmaksās ap 12 eiro. Kā otrs faktors noteikti jāmin, ka Prāgā ir problēmas ar automašīnas novietošanu.

Jāpiezīmē, ka salīdzinoši maz sporta līdzjutēju izmanto iespēju lidot ar lidmašīnu. Kā jau katru gadu, arī šoreiz neizpaliks bez oriģinālām idejām, tā portāla TVnet sporta žurnālists Gatis Kreceris jau devies Prāgas virzienā, izvēloties braukt ar velosipēdu...

Čehi ātri izpērk biļetes

Kā atklāja I. Jakovļeva, biļetes uz šo čempionātu pērk ļoti lielā ātrumā: "Jau pirmajās biļešu tirdzniecības dienās kļuva skaidrs, ka deficīts būs Latvijas-Čehijas mača biļetes, faktiski čehi ir izpirkuši visas Čehijas izlases spēļu biļetes, apliecinot savu mīlestību pret hokeju." Interesanti, ka 4. novembrī, kad sākās biļešu komplektu tirdzniecība, visi dienas komplekti, kuros bija arī Čehijas izlases spēles, tika rezervēti un izpirkti piecu stundu laikā. Skaidrs, ka šādos pirkšanas tempos tikai retais Latvijas izlases atbalstītājs paspēja kādu komplektu iegādāties. Šobrīd zināms, ka ir pieejami biļešu komplekti uz 6. un 9. maija spēlēm, bet uz pārējām jācer uz sadarbības partneru palīdzību, kuru noliktās cenas varētu krietni atšķirties no rīkotāju izziņotajām. Šobrīd zināms, ka 1.,2., un 4. maija biļešu komplektus pavisam legāli var iegādāties par apmēram 130 eiro.

Tūrisma aģentūras "Travel Art" pārstāve I. Jakovļeva gan brīdina, ka tiem, kas vēlas iegādāties biļetes no t.s. uzpircējiem (spekulantiem), ir jāuzmanās: "Spriežot pēc tempiem, kādos tika izpirkts liels skaits biļešu, pastāv reāla iespēja, ka tās ir sapirkuši spekulanti, kuri spēles dienās centīsies piepelnīties. Ja kāds tomēr izdomās uz čempionātu braukt pēdējā brīdī un iegādāties biļetes no šiem cilvēkiem, noteikti uzmanība jāpievērš, lai biļetes nav printētas, bet gan ir oriģinālās, jo pie ieejas hallē var izrādīties, ka kāds jau ir iegādājies Jūsu biļeti un pirmais ticis iekšā."

Dzīvošana "latviešu tornī", atpūta kopā ar "Mākoņstūmējiem"

"Šis varētu būt interesants čempionāts ar to, ka, iespējams, lielākā daļa Latvijas fanu dzīvos vienā viesnīcā jeb studentu motelī. Mums ir ideja šo viesnīcu pārdēvēt par "Latviešu torni"," tā "Travel Art" pārstāve I. Jakovļeva.

Jāpiezīmē, ka šis tiešām varētu būt itin labs piedāvājums – dzīvošana sešvietīgās, četrvietīgās vai divvietīgās istabās, ar tualeti un dušu. Arī cena ir itin adekvāta – vieta sešvietīgā numuriņā vienu nakti maksā 15 ar pusi eiro. Jāpiezīmē, ka cenā ietilpst arī zviedru tipa brokastis. Tiem, kas vēlas lielāku komfortu noderēs kāda no četru zvaigžņu viesnīcām – "International" vai "Hotel Duo", te cena par vienu nakti no 35 līdz 50 eiro. Prāgā iespējams dzīvot arī dzīvokļos, apartamentos un kempingos, cenas dzīvokļiem svārstās no 55 eiro par nakti, kempingos – 80 eiro kempings bungalo par nakti.

Pievēršoties izklaides iespējām, noteikti jāpiemin "Četru baltu kreklu" īpašnieka Aināra Tamisāra ikpavasara projekts, kurš šoreiz sauksies "Prāgas Baltie krekli". Trīs vakarus – 4., 6., un 8. maijā, pēc Latvijas izlases spēlēm Prāgas vecpilsētā, Narodni ielā 25 naktsklubs "Vagon Club" pārvērtīsies par Latvijas fanu pulcēšanās un priecāšanās vietu.

"Šis gads arī man būs īpašs – uz Prāgu došos kopā ar faniem – 22 stundu ilgā braucienā. Trīs vakaru Prāgas klubs tiks pārvērsts par latviskāko un jautrāko pulcēšanās vietu. Fanu interese ir milzīga, jo no 400 biļetēm jau ir rezervētas 250 ieejas kartes," tā sarunā ar portālu nra.lv atklāj A. Tamisārs. Jāpiezīmē, ka par muzikālo noformējumu rūpēsies jau tradicionāls "hokeja dziesminieks" Normunds Jakušonoks, bet debiju šajā arodā piedzīvos grupa "Mākoņstūmēji".

Nakts dzīves mīļotājiem noteikti jāzina, ka Prāga ir viena no nedaudzajām Eiropas Savienības pilsētām, kurā atļauts smēķēt klubos un restorānos. Tas gan neattiecas uz sabiedrisko transportu pieturām. Alkohola lietošana sabiedriskās vietās Prāgā nav atļauta, bet skaļākajiem faniem noteikti jāņem vērā, ka pēc pulksten 22.00 vakarā trokšņot nav atļauts, sods par atkārtotu trokšņošanu ir no 2000 līdz 5000 Čehijas kronām.