Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Sports

Latvijas futbolstiem EČ kvalifikācijas mačs pret Islandi

© f64

Latvijas futbola izlase aizvadīs pirmo mājas spēli 2016. gada Eiropas čempionāta atlases ciklā, šovakar plkst. 21:45 uzņemot pašreizējo grupas līderi Islandi. Kaut arī Islandē ir tikai aptuveni 300 tūkstoši iedzīvotāju, futbola ziņā tā ir viena no visstraujāk progresējošajām nācijām un likumsakarīgi var tikt uzskatīta par vienu no galvenajām pretendentēm uz kādu no ceļazīmēm uz finālturnīru. Neskatoties uz pozitīvo bilanci, ārpus mājām islandieši gan nav uzvarējuši jau sešās spēlēs pēc kārtas.

Islande iepriekšējā Pasaules kausa atlases ciklā ar 17 punktiem desmit spēlēs ieņēma otro vietu, atpaliekot vienīgi no Šveices (24) un apsteidzot Slovēniju (15), Norvēģiju (12), Albāniju (11) un Kipru (5), un iekļuva play-off kārtā. Doties uz Pasaules kausu islandiešiem gan nebija lemts – 0:0 un 0:2 pret Horvātiju. Tikmēr Latvija ar astoņiem punktiem desmit mačos apsteidza tikai Lihtenšteinu (2) un palaida priekšā ne tikai bosniešus (25) un grieķus (25), bet arī slovākus (13) un lietuviešus (11).

Salinieki veiksmīgo sniegumu turpināja arī šā cikla ievadā, pirmajā mačā savā laukumā absolūti pelnīti sabradājot Turciju – 3:0. Pirms došanās uz Rīgu islandieši gan nebija aizmirsuši iepriekšējā cikla sākumu, kad pēc uzvaras pār norvēģiem (2:0) sekoja klupiens Kiprā (0:1), un cer neatkārtot šo sasniegumu. Salīdzinājumā ar iepriekšējo cīņu pret turkiem Islandes sastāvs praktiski nav mainījies. Ierindā pēc savainojuma pat ir atgriezies uzbrucējs Alfrēds Finbogasons, bet paredzams, ka izlases treneru duets Lāšs Lāgerbeks un Heimirs Hatlgrimsons uzvarētāju sastāvu nemainīs.

Pirms šāvakara cīņas nelielas veselības problēmas bija citam uzbrucējam Kolbeinam Sigtorsonam, tomēr viņam vajadzētu būt spējīgam iziet pamatsastāvā. Līdz ar to vienīgais reālais zaudējums Islandes izlasē ir Anglijas pēc spēka otrās līgas kluba "Charlton Athletic" malējais pussargs Johans Gudmundsons, kurš pret turkiem palika rezervē. Tikmēr Latvijas izlases lazarete ir krietni iespaidīgāka – Andris Vaņins, Vitālijs Maksimenko, Aleksandrs Cauņa, Artūrs Zjuzins, Artis Lazdiņš, Oļegs Laizāns un Edgars Gauračs.

Līdz ar milzīgajiem robiem vidējā līnijā Marians Pahars nolēma pēc septiņarpus gadu pārtraukuma izsaukt pieredzējušo Rīgas "Skonto" pussargu Viktoru Morozu, kā arī "Liepājas" uzlecošo zvaigzni un valstsvienības debitantu Jāni Ikaunieku. Savukārt priekšējā līnijā starp četriem uzbrucējiem iekļauts Deniss Rakels, kurš iepriekšējā gada izskaņā par disciplīnas pārkāpumiem kopā ar vēl četriem komandas biedriem tika izslēgts no Latvijas U21 izlases.

Pahara rīcībā diemžēl nebūs virknes vadošo spēlētāju, vēl vairākiem ir izteikts spēļu prakses vai pat kluba trūkums, tādēļ sastāva izvēle būs ļoti ierobežota. Pahara starta vienpadsmitniekā varētu sagaidīt arī pāris pārsteigumus, kurus, ņemot vērā problemātisko situāciju un arī taktikas izvēli, par lielām sensācijām gan nevarētu saukt. Piemēram, četru centra pussargu prombūtnē ļoti reāla ir Moroza atgriešanās sākumsastāvā. Par spīti vienam izlaistam treniņam, vārtu drošībai vajadzētu palikt Aleksandra Koliņko pārziņā. 39 gadus vecais veterāns kā iepriekšējā cikla beigās, tā arī iepriekšējās spēlēs pret Armēniju (2:0) un Kazahstānu (0:0) gan jau ir pierādījis, ka viņam pulveris joprojām ir sauss.

Latvijas izlase jau četras spēles pēc kārtas nav ielaidusi vārtus un arī islandieši uzsvēra Pahara vadītās komandas organizētību un sīkstumu, tomēr šovakar sauso sēriju turpināt varētu būt īpaši grūti. Islande Lāša Lāgerbeka vadībā kopš 2011. gada oktobra 26 spēlēs spējusi gūt 37 vārtus un tikai sešās ir palikusi sausā – tiesa, islandieši ļoti daudz vārtu arī ielaiž (41 vārti 26 spēlēs, tikai astoņās paliekot sausā). Islande ierasti spēlē pēc shēmas 4-4-2, un pret turkiem uzbrukumā bija Sigtorsons (iepriekšējā sezonā desmit vārti Amsterdamas "Ajax"; 16 vārti 24 spēlēs valstsvienībā) un izlasē salīdzinoši nepieredzējušais Bedvarsons (šosezon pieci vārti Norvēģijā), kurš gan atstāja ļoti labu iespaidu. Jau pieminētais Finbogasons šosezon pārstāv "Real Sociedad", bet iepriekšējo divu gadu laikā Nīderlandē 65 spēlēs guva 53 vārtus.

Latvija un Islande savā starpā ir tikušās četras reizes. 1998. gada augustā Latvija Revaza Dzodzuašvili vadībā pārbaudes spēlē piedzīvoja sakāvi ar 1:4, 2004. gada aprīlī Aleksandrs Starkova vadībā pirms Eiropas čempionāta finālturnīra nospēlēja neizšķirti 0:0, bet 2008. gada Eiropas čempionāta atlases ciklā islandiešus divreiz uzvarēja – 4:0 mājās (Jurija Andrejeva vadībā) un 4:2 izbraukumā (Aleksandra Starkova vadībā).

Citās mūsu grupas spēlēs Nīderlande uzņems Kazahstānu, bet mūsu nākamā pretiniece Turcija savā laukumā tiksies ar Čehiju. Gan mūsu grupā, gan arī citās apakšgrupās visu spēļu sākums paredzēts plkst. 21:45 pēc Latvijas laika.