Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Latvijas basketbola klubi uzzin pretiniekus Eiropā

© f64

Vakar ULEB mītnē Barselonā notika jaunās Eiropas kausa izcīņas sezonas grupu izloze, un tajā savus pretiniekus uzzināja arī abas Latvijas komandas – valsts čempione Ventspils un vicečempione VEF. Ventspilniekiem šī ir jau astotā reize, kad viņi spēlē šajā turnīrā, bet rīdziniekiem – piektā. Šī būs trešā reize, kad šajā turnīrā vienlaikus spēlē divas mūsu komandas.

Pozitīvā Ventspils

Ventspilnieki Eiropas klubu otrajā spēcīgākajā turnīrā debitēja 2004. gada sezonā (zem ULEB izkārtnes) un tajā piedalījās piecus gadus pēc kārtas. Spožākā bija otrā, 2005., gada sezona, kad pietrūka pavisam maz, lai iekļūtu starp četrām labākajām komandām. Toreiz grupu turnīrs tika pabeigts teju ar sarkano diplomu – desmit spēlēs piedzīvots tikai viens zaudējums. Izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, pirmajā mačā nepatīkams klupiens viesos pret Vācijas Ratiopharm (77:93), taču atbildes spēlē savā laukumā no vāciešiem pāri palika tikai drupas (90:58). Otrajā kārtā jāspēlē ar serbu Hemofarm. Pirmajā mačā izbraukumā cerīgais –6 (93:99, tolaik uzvarētājs tika noteikts divu spēļu summā), taču atbildes mačā tikai +5 (82:77). Sezonas kopējā bilance – 14 spēļu un 11 uzvaru. Ventspils ar pozitīvu bilanci pabeigusi vēl divas sezonas, bet vēl divās tā bijusi neitrāla (6 uzvaras, 6 zaudējumi). Uz kopējā fona izceļas 2010. gada sezona, kad visās sešās grupas spēlēs vieni vienīgi zaudējumi. Izlaiduši vienu sezonu, atgriešanās šajā vidē notika 2012. gada sezonā, taču, lai tiktu līdz pamatturnīram, kvalifikācijā bija jāpārspēj Ukrainas Azovmash. Mājās uzvara ar 75:74, viesos zaudējums ar 65:79, un turnīrs beidzies. Tik un tā kopējā spēļu bilance šajā turnīrā ventspilniekiem ir ar plusa zīmi – 70 spēlēs uzvarēts 38 mačos.

Rīgas komandas ar mīnusa zīmi

Rīgas komandas dalības vēsture šajā turnīrā ir krietni īsāka un arī mazāk veiksmīga. Četru gadu laikā augstākais sasniegums ir iekļūšana otrajā grupu turnīrā, kā tas bija 2012. un 2013. gada sezonās. Šajos gados kopējā spēļu bilance ir neitrāla – katrā no gadiem izcīnīts pa sešām uzvarām un tikpat reižu arī zaudēts. Pagājušajā gadā nebija tālu līdz tam, lai arī iekļūtu nākamajā posmā, taču ar piecām uzvarām (10 spēlēs) bija par maz... Savukārt debijas gadā (2011. gada sezonā) klājās pavisam pieticīgi – sešās spēlēs tikai divas uzvaras. Kopējā bilance – 40 spēlēs 19 uzvaru.

VEF nav vienīgā Rīgu pārstāvošā komanda, kura meklējusi laimi Eiropas kausa izcīņā. Savos ziedu gados Eiropu apguva arī ASK, taču nekā spīdoša. Divu sezonu laikā aizvadītas 16 spēles, un tajās izcīnītas vien sešas uzvaras. Savukārt Barons/LMT pēc uzvaras FIBA Izaicinājuma kausa izcīņā, līmeni augstākā turnīrā pavadīja vienu gadu (2009. gada sezona). Un ātri vien noiet no skatuves (viena uzvara sešās spēlēs). Saskaitot kopā visu Rīgas komandu iespēto, sanāk krietni mīnusi – 62 spēlēs 26 uzvaras un 36 zaudējumi.

Divi reģioni

Lai samazinātu izmaksas, ULEB vadība nolēmusi šogad ieviest reģionālo principu – pirmās trīs grupas iekļautas rietumu reģionā, otrais trijnieks – austrumu blokā, kurā ir arī abas Latvijas komandas. Tikai otrajā posmā iekļuvušās komandas tiks samestas vienā katlā un vairs nebūs nekādas dalīšanas pa reģioniem.

Lai iekļūtu otrajā posmā, pirmajā posmā savā apakšgrupā jābūt starp četrām labākajām komandām. Otrajā posmā pievienosies arī Eirolīgas regulārās sezonas astoņas vājākās komandas. Pirmais posms risināsies no 14. oktobra līdz 17. decembrim, bet otrais, kur būs astoņas grupas pa četrām komandām katrā, – no 6. janvāra līdz 11. februārim. Astotdaļfināliem paredzēts laiks no 3. līdz 11. martam, ceturtdaļfināliem – 17. līdz 25. marts, pusfināliem – 31. marts līdz 8. aprīlis, bet finālspēles ieplānotas 24. un 29. aprīlī. Visās playoff kārtās uzvarētājs tiek noskaidrots divu spēļu summā.

***

Grupu izloze

A grupa

Brose Basket (Vācija), CAI Zaragoza (Spānija), Reggio Emilia (Itālija), Strasbourg (Francija), Paris Levallois (Francija), Ratiopharm (Vācija).

B grupa

Cantu (Itālija), Gran Canaria (Spānija), Oostende (Beļģija), ASVEL Villeurbanne (Francija), JDA Dijon (Francija), Artland Dragons (Vācija).

C grupa

CEZ Nymburk (Čehija), Sevilla (Spānija), Virtus (Itālija), Charleroi (Beļģija), SLUC Nancy (Francija), EWE Oldenburg (Vācija).

D grupa

Khimiki (Krievija), Besiktas (Turcija), Zenit (Krievija), VEF (Latvija), Union Olimpija (Slovēnija), Szolnoki Olaji (Ungārija).

E grupa

Lietuvos rytas (Lietuva), Banvit (Turcija), Krasnyi Oktyabr (Krievija), Partizan (Serbija), Hapoel (Izraēla), CSU Asesoft (Rumānija).

F grupa

Lokomotiv (Krievija), Pinar Karsiyaka (Turcija), Budučnost (Serbija), Ventspils (Latvija), Stelmet (Polija), PAOK (Grieķija).