Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Praktiski

Praktiski ieteikumi, ko darīt, lai atkusnī neslīdētu kājas

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Ziemā, bet jo īpaši atkušņa laikā, aktuāls kļūst jautājums par slideniem celiņiem. Ik gadu medijos tiek ziņots par neskaitāmām traumām, ko cilvēki gūst, jo ir pakrituši uz slidenajām ietvēm. Kā sevi pasargāt, ko kaisīt uz celiņiem un kā drošāk pārvietoties pa slideniem ceļiem? BARBORA.LV apkopoja vairākus praktiskus ieteikumus.

Smiltis vai smilšu maisījums

Uz braucamajiem ceļiem ziemā tiek kaisīta sāls, taču tā nenāk par labu ne automašīnu virsbūvei, ne cilvēku apaviem un dzīvniekiem, tāpēc, ja domājam par piemājas celiņa kaisīšanu, labāk izvēlēties dabīgākus materiālus, kas sniegs līdzīgu efektu, taču nodarīs mazāk kaitējuma.

Viens no pieejamākajiem un vienkāršākajiem risinājumiem bruģa vai betona celiņu kaisīšanai ir smiltis. Tās gan neizkausēs ledu vai sniegu, taču veidos abrazīvāku virsmu, tāpēc kājas pa šādi nokaisītiem celiņiem neslīdēs. Te gan jāatceras, ka šis risinājums labāk strādās sausā laikā, ziemas salā, jo lietū vai slapjā sniegā smilšu graudiņi apsals un celiņš tāpat būs slidens.

Cits risinājums ir smilšu un sāls maisījums. Tiesa gan, to labāk nekaisīt vietās, kur tas var nodarīt kaitējumu augiem vai dzīvniekiem. Maisījums ir labāks risinājums nekā kaisīt tikai tehnisko sāli. Noderīgi, ka ar šādu maisījumu var kaisīt bruģa, asfalta un betona celiņus, tādējādi pasargājot pret slīdi un vienlaikus arī kausējot sniegu un ledu. Lai pret slīdamību pasargātos laikus, maisījumu uz celiņiem var kaisīt vēl pirms tie ir apsniguši, jo tādējādi nokrišņi nepiesals pie virsmas un tā nekļūs slidena.

Šķembas

Vēl viens dabai draudzīgs materiāls ir sīkās šķembas - arī tās piemērotas gan asfaltam, gan bruģim, gan arī grantētiem ceļiem. Jārēķinās, ka pēc sniega nokušanas no cietajiem segumiem tās būs nepieciešams noslaucīt, kas gan vienlaikus nozīmē, ka vēlāk tās varēs izmantot atkārtoti.

Pelni

Ja mājās ir krāsns vai plīts, pretslīdes materiāls ir pieejams pilnīgi bez maksas. Arī tas ir ekoloģisks un efektīvs materiāls, tiesa gan, tas var nosmērēt gaišus apavus melnā krāsā, bet, ja esat gatavi ar šo nelielo neērtību samierināties, varat vienkārši tikt pie neslīdošiem celiņiem.

Salmi, skaidas, mulča

Vai zinājāt, ka uz celiņiem var kaisīt arī smalki sakapātus salmus vai zāģu skaidas? Kur nu vēl ekoloģiskāk! Abi šie materiāli gan ir viegli, tāpēc vējainā laikā tos kasīt nebūs jēgas, taču tos var sajaukt ar, piemēram, smiltīm, lai padarītu smagākus. Celiņu kaisīšanai piemērota ir arī mulča jeb sīki sasmalcinātas koku mizas un zari. Tos var nopirkt gan jau gatavus veikalos, gan arī sagatavot mājas apstākļos.

Apavu uzmavas

Skaidrs gan, ka arī slidenajā laikā nav iespējams visur ņemt līdzi maisiņu ar pretslīdes materiāliem. Ja piemājas teritorijā celiņus varam iztīrīt vai nokaisīt, tad nav garantijas, ka tādi tie būs arī citur, tāpēc der padomāt par speciālām uzmavām apaviem.

Tādas nopērkamas dažādos saimniecības preču veikalos, izmantojas uz ikdienas zābakiem. Vizuāli uzmavas ir ar radzēm, kas veido labu saķeri ar virsmu un pasargā no slīdēšanas.