Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Praktiski

Cik lieli kafijas cienītāji ir Latvijas iedzīvotāji? Noskaidrots, kāds ir cilvēku kafijas patēriņš

© pexels.com

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju dienā izdzer trīs krūzes kafijas, informē dzeramā ūdens ražotāja SIA "Venden" pārstāvji, balstoties uz uzņēmuma veikto aptauju par kafijas paradumiem.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 92,4% Latvijas iedzīvotāju kafiju dzer katru dienu, 5,5% respondentu kafiju dzer gandrīz katru dienu, 2% - dažas reizes nedēļā, bet tikai atsevišķi respondenti norādījuši, ka kafiju dzer vien dažas reizes mēnesī.

Tostarp 40% respondentu dienas laikā visbiežāk izdzer divas krūzes, savukārt 30,3% aptaujāto - trīs krūzītes kafijas. Tam seko 14,5% respondentu, kas dienā izdzer tikai vienu krūzi, 11,2% - četras krūzes, bet vēl 4,6% aptaujāto atzīst, ka dienā visbiežāk izdzer piecas un vairāk krūzes kafijas.

Aptaujā secināts, ka 52,4% respondentu kafiju dzer darba vietā, 41,8% - mājās, 3,9% - ārpus mājas, bet 1,4% - ceļā. Tostarp 56% gadījumu kafijas pagatavošanai tiek izmantotas kafijas pupiņas, bet 30,4% - malta kafija. Šķīstošo kafiju izvēlas 8,4% respondentu, bet kafijas kapsulas - 4,6%.

Tostarp 39,9% respondentu darbā visbiežāk izdzer divas krūzes, bet 36,6% - vienu krūzi kafijas. Trīs krūzes kafijas darba vietā izdzer 11,8% aptaujāto, četras krūzes - 3% respondentu, bet 1,2% aptaujāto - piecas vai vairāk. Tikai 7,6% respondentu atzīst, ka kafiju darba vietā nedzer.

Dati liecina, ka 40,8% aptaujāto visbiežāk izvēlas melnu kafiju, 29,1% - baltu kafiju, 12,1% - "Latti", 8,9% - "Cappuccino", bet 7,5% - "Espresso". Vēl 1,7% aptaujāto norādījuši citas atbildes, piemēram, "Flat white".

Vienlaikus aptaujas dati liecina, ka teju 80% respondentu uzskata, ka darba devējam būtu vai drīzāk būt jānodrošina darbiniekiem darbā kafija un kāda iekārta tās pagatavošanai, tomēr tikai 58,8% aptaujāto darba vietā tas tiek nodrošināts.

Dati liecina, ka 9,1% respondentu darba devējs klātienē nodrošina tikai kafiju, bet 10,3% - tikai iekārtu tās pagatavošanai, savukārt 21,8% aptaujāto netiek nodrošināta ne kafija, ne iekārta tās pagatavošanai.

Uz jautājumu "Vai uzskatāt, ka kafija Jūs uzmundrina, palīdz koncentrēties darbam un palielina Jūsu darba spējas", 83,4% aptaujāto atbildēja ar "jā" vai "drīzāk "jā", savukārt vairāk nekā 91% respondentu norādīja, ka kopīgas kafijas pauzes ar kolēģiem veicina vai drīzāk veicina darbinieku savstarpējo komunikāciju.

Tāpat 92% respondentu atzīst, ka labas kafijas baudīšana uzlabo garastāvokli, esot darba vietā.

"Venden" Kafijas serviss aptauju veica šī gada oktobrī un novembrī. No kopumā aptaujātajiem 1656 respondentiem sīkāk tika analizētas 1302 klātienē vai daļēji attālināti strādājošo uzņēmēju, uzņēmumu īpašnieku un algotu darbu strādājošo, kuri ikdienā dzer kafiju, atbildes.

Jau ziņots, ka "Venden" pagājušajā gadā strādāja ar 14,579 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 14,1% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa samazinājās par 51,3% un bija 1,188 miljoni eiro.

Kompānija "Venden" reģistrēta 1997.gadā, un tās pamatkapitāls ir 28 440 eiro. "Venden" vienīgā īpašniece ir SIA "Mica Tehnoloģijas", kas pieder Polijas pilsonim Andržejam Pavlovam.