Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Praktiski

Lietas, kas jāzina katram skolēnam, atsākot skolas gaitas

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Septembris ir laiks, kad atsākas skolas gaitas. Skolēnus pārņem dažādas emocijas, ir prieks atkal satikt draugus un dalīties savos vasaras piedzīvojumos. Tomēr, dodoties uz skolu vai ārpusskolas aktivitātēm, ir svarīgi neaizmirst par drošību. Gjensidige Latvija ir apkopojusi padomus, kas jāzina katram skolēnam, atsākot skolas gaitas.

Pārdomāts un drošs maršruts

Lai bērns ceļā uz skolu justos droši, vērtīgi ir ceļu, kas ved uz skolu, pirms tam izstaigāt kopā ar bērnu, izrunājot satiksmes drošības noteikumus. Dodoties izmēģinājuma maršrutā, ir svarīgi bērnam atgādināt svarīgākos noteikumus un lielāku uzmanību pievērst vietām, kurās jābūt īpaši uzmanīgam. Bērniem der atgādināt par brauktuves šķērsošanas drošību, proti, ka ir nepieciešams sagaidīt zaļo luksofora signālu, turklāt papildus tam pirms ceļa šķērsošanas jāpārliecinās, vai automašīnas tiešām ir apstājušās. Tāpat jāizskaidro iespējamie riski, kas var notikt, piemēram, ja pirms ielas šķērsošanas neapstāsies un nepārliecināsies par drošību, kā arī, kuras ir bīstamās vietas un kāpēc tās tādas ir.

Drošība automašīnā un sabiedriskajā transportā

Liela daļa skolēnu uz skolu dodas ar autobusu vai sabiedrisko transportu, tādēļ jāpievērš uzmanība ceļu satiksmes noteikumiem, kas attiecas uz pasažieriem. Skolēniem jāatgādina kā pareizi jāiekāpj un jāizkāpj no transporta, kā jāuzvedas sabiedriskajā transportā un gaidot to, un arī kā pareizi šķērsot ielu pēc izkāpšanas no transporta. Arī braucot automašīnā ir savi noteikumi, kas gādās par visu auto pasažieru drošību. Braucot automašīnā, bērns, kas nav sasniedzis 150 cm augumu, drīkst atrasties tikai vecumam piemērotā autosēdeklītī. Savukārt vecākiem pirms braukšanas uzsākšanas ir jāpārliecinās, ka mazie ķipari ir piesprādzēti.

Uz skolu ar velosipēdu vai citu transportlīdzekli

Ļoti bieži skolēni ceļā uz skolu dodas ar velosipēdu, skrejriteni vai kādu citu personisko transportlīdzekli. Vecākiem der atgādināt atvasēm, ka braucot ar divriteni vai skrejriteni, bērns uzņemas atbildību ne tikai par savu drošību, bet arī par citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību. Papildu tam, ir jāparūpējas, lai bērnam būtu aizsargķivere un citi drošībai svarīgi elementi, kā elkoņu un ceļu aizsargi, kas došanos uz skolu padarīs drošāku un patīkamāku. Ja dodaties kopīgos izbraucienos, rādiet priekšzīmi bērnam, velkot aizsargķiveri un izmantojot citus drošības elementus arī pats.

Atstarojošs elements - palīgs tumsā

Kopā ar skolas sākšanos drīz būs klāt arī rudens tumšais laiks, tādēļ ir svarīgi atgādināt par atstarotāju lietošanu, lai bērns būtu pamanāms arī vakara stundās. "Diemžēl, mūsu pieredze un novērojumi liecina, ka par atstarotāja esamību aizdomājas vien retais kājāmgājējs vai riteņbraucējs. Skolēni ir aktīvi un ātri, tāpēc ir jāparūpējas par to, lai autovadītājs viņu tumšajā laikā savlaicīgi pamanītu. Gadījumos, kad tomēr nav līdzi neviena atstarojoša elementa, var izmantot tālrunī esošo lukturīti, kas nodrošinās skolēna redzamību," iesaka Gjensidige Latvijas filiāles vadītāja Sanita Glovecka.

Ja ceļā uz skolu rodas neparedzētas problēmas

Nereti var atgadīties neparedzamas un pirms tam nebijušas situācijas, kurās skolēns var apjukt un nezināt, ko tālāk iesākt. Tādēļ svarīgi ir pārrunāt, ko darīt neierastās situācijas, piemēram, ja bērns apmaldās, nokavē sabiedrisko transportu, viņam izlādējas telefons un viņš nevar sazvanīt vecākus. Ir svarīgi, lai bērns būtu informēts, kā rīkoties šādā situācijā, tā aiztaupot lieku satraukumu kā vecākiem, tā bērnam. Svarīga informācija, kas būtu jāzina ikvienam skolēnam, ir viena vai abu vecāku telefonu numuri, dzīvesvietas adrese, skolas nosaukums, palīdzības tālruņa numurs 112. Šo visu var apkopot uz lapiņas un ielikt skolas somā, lai skolēnam radītu drošības sajūtu.

Skolēniem der atgādināt, ka satiksme ir droša, ja zini un ievēro tās noteikumus. Šie ieteikumi palīdzēs skolēnam ikdienas gaitās uz skolu, viņš jutīsies pārliecināts, kā arī vecāki jutīsies drošāk par savu mazo skolēnu un viņa ceļu uz skolu vai citām ikdienas gaitām.