Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika

Jaunā ārlietu ministre Braže jau pošas pirmajam ārvalstu braucienam

© MN

Jaunā ārlietu ministre Baiba Braže pirmdien, 22.aprīlī, dosies pirmajā ārvalstu darba braucienā uz Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmi Luksemburgā, informēja Ārlietu ministrijā.

Ārlietu ministru diskusijā par Eiropas Savienības (ES) palīdzību Ukrainai tās cīņā ar Krievijas agresiju pievienosies arī dalībvalstu aizsardzības ministri, tostarp Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P), lai kopīgi lemtu par iespējamo militāro atbalstu. Ārlietu ministri sanāksmē pievērsīsies arī notikumiem Tuvajos Austrumos un situācijai Sudānā.

Pēc ES Ārlietu padomes sanāksmes Braže piedalīsies augsta līmeņa forumā "Reģionālā drošība un sadarbība", kas pulcēs ES dalībvalstu un Līča sadarbības padomes valstu ārlietu ministrus un kurā spriedīs par reģionālās un globālās drošības jautājumiem.

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamentā, sanāksmes laikā Latvija informēs par vienošanos ar Ukrainu par ilglaicīgu atbalstu un drošības saistībām, kuru abu valstu prezidenti parakstīja 11.aprīlī Trīs jūru iniciatīvas samita laikā Viļņā.

Vienošanās paredz visaptverošu militāro un nemilitāro palīdzību Ukrainas aizsardzībai pret agresiju, kā arī Latvijas atbalstu Ukrainai ceļā uz dalību ES un NATO.

Jau ziņots, ka Latvija ir apņēmusies līdz 2026.gadam sniegt Ukrainai ikgadēju militāro atbalstu 0,25% no apmērā no iekšzemes kopprodukta, kā arī ikgadēju piecu miljonu eiro atbalstu Ukrainas rekonstrukcijai. Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, kas parakstījusi šādu vienošanos.

Tāpat Latvija 2024.gadā plāno apmācīt vismaz 4000 Ukrainas karavīru. Latvija kopā ar Lielbritāniju uzņēmusies vadīt dronu koalīciju. Līdz šim tā ir piesaistījusi finansējumu 500 miljonu eiro apmērā dronu iegādei Ukrainas atbalstam.