Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Politika

Bijušais Kariņa biroja vadītājs noliedz savu atbildību VK konstatētajos pārkāpumos

© Romāns Kokšarovs / F64

Bijušā premjera Krišjāņa Kariņa (JV) kādreizējais biroja vadītājs, tagadējais Saeimas deputāts Jānis Patmalnieks (JV) uzstāj, ka nav pieņēmis lēmumus par finanšu līdzekļu izlietošanu, attiecīgi neuzņemas atbildību par Valsts kontroles konstatētajiem nepamatotajiem tēriņiem Kariņa komandējumu lidojumu organizēšanā.

Vaicāts par savu lomu lidojumu organizēšanā, Patmalnieks šodien telefonintervijā uzsvēra, ka valsts finanšu dokumentus neesot parakstījis un neesot pieņēmis lēmumus par finanšu līdzekļu izlietošanu. Viņš Kariņa biroja vadītāja amatā kā politiski konsultatīva persona organizējis premjerministra darba kārtību un konsultējis valdības vadītāju par politiskajiem jautājumiem.

Patmalnieks neuzņemas atbildību par Valsts kontroles saskatītajiem pārkāpumiem, attiecīgi viņš nav plānojis, piemēram, atkāpties no Saeimas deputāta amata. Viņš turpināšot darbu parlamentā, lai strādātu pie vēlētājiem "doto solījumu izpildes".

Politiķis norādīja, ka nesen kā atkāpies no Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) parlamentārā sekretāra amata, līdz ar to viņš nebūs iesaistīts Valsts kancelejas un Ministru prezidentes biroja darbības pārkārtošanas procesā.

Politiķis pauda, ka nav iepazinies ar pilnu Valsts kontroles ziņojumu, bet pašlaik notiekošo Patmalnieks vērtē kā publisku diskusiju par to, kā pēc iespējas organizēt Ministru prezidenta darbu. Latvijas kaimiņvalstis šādas debates veikušas iepriekš, bet kādās citās Eiropas Savienības dalībvalstīs komandējumiem tiekot izmantotas valdības vai militārās lidmašīnas. Kariņa biroja bijušais vadītājs uzskata, ka VK ziņojums palīdzēs turpmāk pilnveidot premjera komandējumu organizēšanu.

Komentējot Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska pausto, ka nebija skaidrība par komandējumu summu pamatotību, Patmalnieks izteicās, ka šie izteikumi vērtējami kontekstā ar to, ka Valsts kancelejai "neizdevās pārliecināt" Valsts kontroli par izdevumu pamatotību.

Politiķis apgalvoja, ka visiem veiktajiem lidojumiem tikušas izvērtētas alternatīvas, ko viņš arī norādījis Valsts kontrolei. Vaicāts par vēstījumu iedzīvotājiem, kuri ir neapmierināti ar komandējumiem pārtērētajiem līdzekļiem, Patmalnieks savā atbildē akcentēja, ka Ministru prezidents Kariņš komandējumus veica Latvijas labā, pārstāvot valsts intereses gan finanšu jautājumos Eiropas Savienībā (ES), gan drošības jautājumos NATO - saistībā ar Latvijas robežas aizsardzību, aizsardzību pret hibrīduzbrukumiem un atbalstu Ukrainai.

Kā ziņots, nelikumīga un neekonomiska rīcība, organizējot bijušā premjera Kariņa speciālos lidojumus, Latvijas un ES Padomes budžetiem kopumā radījusi ap 545 000 eiro nepamatotus izdevumus, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole.