Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

No amata gāzts Tallinas mērs Kelvarts

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Tallinas pilsētas domes ārkārtas sēdē otrdienas rītā neuzticības balsojumā no amata gāzts Tallinas mērs Mihails Kelvarts, kurš ir arī Igaunijas parlamenta opozīcijā esošās Centra partijas līderis.

37 deputāti bija iesnieguši lūgumu izteikt neuzticību Tallinas mēram, un otrdienas sēdē iesniegumu atbalstīja 41 Igaunijas galvaspilsētas domes deputāts, bet divi domes deputāti balsojumā atturējās.

Lai atstādinātu mēru no amata, neuzticības balsojumā bija nepieciešamas 40 no 79 deputātu balsīm.

Tūlīt pēc tam Tallinas dome ar 40 balsīm par pašvaldības priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju ievēlēja sociāldemokrāti Madli Lipusu, kas līdz šim bija viena no vicemēriem.

Priekšlikumu par neuzticības izteikšanu Kelvartam 21. martā iesniedza 37 domes deputāti. Papildus četru opozīcijas frakciju deputātiem priekšlikumu parakstīja arī pie frakcijām nepiederošie deputāti Teniss Melders un Tāvi Āss, kā arī Centra partijas frakcijas deputāts Igors Grezins.

Centra partijas un sociāldemokrātu koalīcijai pilsētas domē pašlaik ir 43 vietas, taču šajā skaitā ir iekļauts arī Grezins. Opozīcijā ir Reformu partija, "Tēvzeme", "Igaunija 200" un Igaunijas Konservatīvā tautas partija (EKRE).

Neuzticības izteikšana Kelvartam nozīmē, ka beidzas Centra partijas 20 gadu dominēšana Tallinas pašvaldībā. Centra partijas un sociāldemokrātu koalīcija tika izveidota 2021. gadā, bet pirmdien sociāldemokrāti paziņoja, ka aizies no koalīcijas.

Sociāldemokrātu frakcijas līderis Jevgenijs Osinovskis pirmdien teica, ka partijas lēmumam ir divi pamata iemesli, no kuriem viens ir Centra partijas biedru aizplūšana uz citiem politiskajiem spēkiem un iekšējās nesaskaņas. Otrs iemesls ir ētiskās problēmas, ko rada Tallinas apgabaltiesas pagājušās nedēļas spriedums, atzīstot par vainīgu Centra partiju un divas personas lietā par tirgošanos ar ietekmi nekustamo īpašumu attīstītāja "Porto Franco" interesēs. Līdz ar Centra partiju tiesa atzina par vainīgiem tās bijušo ģenerālsekretāru Mihailu Korbu un uzņēmēju Hillaru Tederu.

Pēc Kelvarta ievēlēšanas par Centra partijas priekšsēdētāju kongresā septembrī viņam tiek pārmesta partijas politikas pastiprināta orientēšana uz krievvalodīgo interesēm un tādu prokremlisku politiķu kā Jana Toma ietekmes pieaugums partijā. Tāpēc pēdējos mēnešos Centra partiju atstājuši daudzi biedri.

Kelvarts Tallinas mēra amatā pirmo reizi tika ievēlēts 2019. gada aprīlī, nomainot tajā Tāvi Āsu, kas kļuva par toreizējās Jiri Ratasa valdības ekonomikas ministru.

No 2011. līdz 2017. gadam Kelvarts bija Tallinas vicemērs, bet no 2017. līdz 2019. gadam ieņēma domes priekšsēdētāja amatu.