Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Igaunijā iecelts jauns tieslietu ministrs

© pexels.com

Igaunijas prezidents Alars Kariss pirmdien tieslietu ministra amatā apstiprināja Madisu Timpsonu, kurš līdz šim vadīja Vīlandes pašvaldību.

Kariss vispirms atbrīvoja no amata līdzšinējo tieslietu ministru Kalli Lānetu, bet pēc tam parakstīja rīkojuma par Timpsona iecelšanu šajā amatā.

Parlaments ir devies brīvdienās, tādēļ Timpsons amata zvērestu dos nākamās nedēļas sākumā.

Sarunā ar Karisu Timpsons, kuru izvirzījusi premjerministres Kajas Kallasas vadītā Reformu partija, atzina, ka piedāvājums strādāt valdībā bijis patīkami negaidīts.

Kallasa sestdien iesniedza prezidentam Timpsona kandidatūru un savu izvēli pamatoja ar to, ka viņam ir gan juridiskā izglītība, gan pieredze vadībā. "Viņš septiņus gadus ir strādājis Tieslietu ministrijā un ilgstoši vadījis Vīlandes pilsētu," norādīja Reformu partijas līdere.

Timpsons Tartu Universitāti absolvēja 2001.gadā, iegūstot maģistra grādu tiesību zinātnē. Viņš ir strādājis gan privātajā biznesā, gan valsts sektorā. Būdams tieslietu ministra padomnieks, viņš palīdzējis izstrādāt 2012.gadā pieņemto Civildienesta likumu, kā arī valsts pārvaldes ministra komandā palīdzējis sagatavot administratīvo reformu. Timpsons pēc 2017., un 2021.gada pašvaldību vēlēšanām tika ievēlēts par Vīlandes mēru.

Jau vēstīts, ka līdzšinējais tieslietu ministrs Lānets šomēnes atkāpās no amata pēc mediju ziņotā, ka valsts viņam kompensējusi īres maksu par dzīvokli, kuru viņš īrējis no padēla, un tas varētu būt pretkorupcijas likuma pārkāpums.

Laikraksts "Eesti Ekspress" pirms nedēļas vēstīja, ka Lānets, gan būdams tieslietu ministrs, gan iepriekš aizsardzības ministra amatā par valsts naudu īrējis sava padēla dzīvokli Tallinā.

Valsts kompensējusi viņa īres rēķinus kopsummā vairāk par 12 000 eiro. Par Lāneta rīcību sākta pārkāpuma procedūra saistībā ar pretkorupcijas likuma normu par procesuālajiem ierobežojumiem neievērošanu.

Lānets bija tieslietu ministrs kopš 2023.gada aprīļa. No 2021.gada janvāra līdz 2022.gada jūlijam viņš bija aizsardzības ministrs.

Valdības koalīcijas līgums paredz, ka tieslietu ministru izvirza Reformu partija.

Likums noteic, ka premjerministram mēneša laikā pēc ministra demisijas raksta saņemšanas tas jāiesniedz prezidentam, šajā laikā meklējot ministra amata kandidātu. Ministru amatā ieceļ prezidents trīs dienu laikā pēc tam, kad ir saņēmis tādu premjerministra ierosinājumu. Jaunais ministrs amatā stājas, dodot zvērestu parlamentā.