Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Politika

"Latvijas attīstībai": 2024.gada valsts budžeta projekts ir stagnācijas triumfs

© Dmitrijs Suļžics/MN

2024.gada valsts budžeta projekts ir stagnācijas triumfs, uzskata 14.Saeimā nepārstāvētā partija "Latvijas attīstībai" (LA).

Kā uzskata partija, valdības sagatavotais 2024.gada gada valsts budžeta projekts apliecinot, ka "Latvijas arvien pieaugošās atpalicības novēršana un valsts konkurētspējas stiprināšana" neesot Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības prioritāte. Partija uzskata, ka budžeta deficīts vairāk nekā viena miljarda eiro apmērā nav nedz atbildīgs, nedz tālredzīgs. Savukārt vienreizējie ieņēmumi demonstrējot budžeta trauslumu un norādot uz valdības faktiskajiem plāniem būtiski celt nodokļus 2025.gadā.

"Latvijas attīstībai" pilnībā atbalstot investīcijas iekšējā un ārējā drošībā, papildus finansējums aizsardzībai un iekšlietām aizvien trauslajā ģeopolitiskajā situācijā ir pareizs solis. Vienlaikus esot būtiski apzināties, ka Latvijas ilgtermiņa drošībai nepieciešama daudz straujāka ekonomikas attīstība, taču valdību veidojošajām partijām tāda attīstības plāna neesot, pauž politiskais spēks.

LA kritizē arī plānoto veselības aprūpes budžetu. ''Diemžēl Siliņas valdības veidotais budžets ekonomikas attīstības jomā demonstrē nulles iniciatīvu un nulles rīcību. Valdības lēmums novirzīt 60 miljonus eiro no Eiropas Savienības (ES) fondu programmas "Izaugsme un nodarbinātība" uz energoresursu cenu subsidēšanu mājsaimniecībām ir simbolisks šīs kreisās valdības attieksmei pret ekonomikas attīstību. Nespēja kopumā nodrošināt ES fondu pilnvērtīgu apguvi nav pieņemama,'' uzskata partija.

Situācijā, kad radikāli pieaugušas gan īstermiņa, gan ilgtermiņa aizņemšanās izmaksas, valdības piedāvātais budžeta deficīts vairāk nekā viena miljarda eiro apmērā partijas ieskatā liecina par atbildības un tālredzības trūkumu valsts finanšu jomā. Pie apmēram 5% aizņemšanas cenas tikai par šo budžeta deficītu mums tuvākajā nākotnē ikgadēji izmaksās 50 miljonus eiro gadā parāda apkalpošanā, pauž LA.