Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Politika

Nauris Puntulis: Ja es būtu operas direktors, es līdz kara beigām izvairītos no krievu komponistu darbiem

© Dmitrijs Suļžics/F64

TV24 raidījumā "Nedēļa. Post scriptum", Latvijas kultūras ministrs, Nauris Puntulis diskutē par krievu valodas vietu Latvijas kultūras telpā.

Kas ir tas, ko mēs saprotam ar krievu kultūru, iesāk ministrs raidījumā.

Mēs šeit saprotam krievu etnisko kultūru, klasisko kultūru, vai mēs runājam par kultūru, kuru es drīzāk dēvētu par padomju kultūru, nevis krievu kultūru. Padomju kultūru krievu valodā, kam ar īstu krievu kultūru nav ne mazākā sakara.

Tāpat Puntulis skaidri atklāj savu viedokli par krievu komponistu darbu atskaņošanu Ukrainas kara laikā:

Es esmu paudis savu viedokli, ka varbūt šobrīd, kara laikā, kamēr Krievija ved savu agresiju Ukrainā, es izvairītos no krievu komponistu darbu atskaņošanas. Tajā pašā laikā, es neesmu devis nekādus norīkojumus un norādes, atšķirībā no citu valstu kultūras ministriem, nekāda politiska ietekme no manis nav sekojusi. Taču, ja es būtu kāda orķestra vadītājs, vai operas direktors, es šobrīd apsvērtu iespēju līdz kara beigām izvairīties no komponistu darbiem, ņemot vērā, ka mums ir iespēja atskaņot citus pasaules komponistus. Esmu šo atstājis katras institūcijas vadības ziņā. Es gan ceru, ka vadība pārrunā ar savu kolektīvu, trupu, lai pieņemtu demokrātiski šo lēmumu - turpināt atskaņot, vai pārstāt līdz kara beigām.