Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

"Saskaņas" leģionā vēl dažas vakances. Gaidām pārsteigumus

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Opozīcijā ilgus gadus strādājusī, bet nu cerot spert milzu soli pretim valdošajai koalīcijai, Saskaņa gandrīz nokomplektējusi savus leģionāru pulkus. Tās ēnu kabinetā pietrūkst vien trīs amatu kandidātu, bet vēlēšanu apgabalu sarakstos nepieciešamas vien niecīgas izmaiņas.

Ceturtdien Saskaņas valde apstiprināja kandidātu sarakstu 13. Saeimas vēlēšanām un lielāko daļu ēnu kabineta. Neatkarīgā jau vēstīja, ka Valsts prezidenta amata kandidāts Pēteris Sproģis būs Vidzemes saraksta galvgalī, premjerministra amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis - Rīgā.

Saskaņas priekšsēdētājs Nils Ušakovs arī apstiprināja, ka finanšu ministra amata kandidāte ir bijusī Finanšu policijas darbiniece Ļubova Švecova, ekonomikas ministra - Saeimas deputāts Ivars Zariņš. Bijusī Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece Evija Papule pretendē uz bijušās darbavietas vadīšanu. Bet Latvijas Sarkanā Krusta ģenerālsekretārs Uldis Līkops uz veselības ministra portfeli.

Saeimas prezidija loceklim Andrejam Klementjevam Saskaņa gatava uzticēt Labklājības ministrijas vadīšanu, bet bijušajam Vienotības biedram Anrijam Matīsam tā piedāvā atgriezties reiz jau vadītajā Satiksmes ministrijā.

Bijušais Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieks Ivars Zālītis ir gatavs uzņemties iekšlietu ministra pienākumus, savulaik no Vienotības saraksta Saeimas vēlēšanās neveiksmīgi kandidējušais Raimonds Rublovskis - aizsardzības ministra. Galavārdu teikusi arī Daugavpils domes izpilddirektore Inga Goldberga, kura labprāt vadītu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Interesanti, ka bijušajam Vienotības pārstāvim Anrijam Matīsam uzticēta ne tikai satiksmes ministra nominācija, bet arī pirmā vieta Kurzemes vēlēšanu apgabala sarakstā. Otrais numurs atstāts 12. Saeimā no Kurzemes ievēlētajam Valērijam Agešinam, kurš nu cer no Liepājas domes atgriezties parlamentā. Kurzemes vēlēšanu apgabalā Saskaņai tradicionāli ir sliktākie rezultāti. Piemēram, 12. Saeimā no Kurzemes tika ievēlēts tikai V. Agešins, taču viņš nav greizsirdīgs uz pārbēgušo A. Matīsu. V. Agešins skaidro, ka saskaņā ar partijas stratēģiju sarakstos pirmie numuri tiek kandidātiem uz izpildvaru, un piebilst: «Bet taisnība vienmēr ir vēlētājiem.» N. Ušakovs uzskata, ka šogad Saskaņas saraksts Kurzemē būs pietiekami spēcīgs, lai sasniegtu jaunu vēlēšanu rezultātu rekordu - trīs mandātus. Iespējams, ka tik optimistisku prognožu pamatā ir informācija, ka pievienošanos Saskaņai Kurzemē nopietni apsver komponists Imants Kalniņš.

Ņemot vērā, ka nenorimst mēļošana par komponista Imanta Kalniņa pievienošanos Saskaņai Kurzemē, varētu likties, ka vakantas pagaidām ir zemkopības, ārlietu un kultūras ministru vietas. Zināms, ka uz zemkopības ministra amata nomināciju partija izskata divas kandidatūras - Saeimas deputātu Jāni Tutinu un Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidentu Didzi Šmitu. Iepriekš ārlietu ministra amatam tika apspriesta bijusī Latvijas ģenerālkonsule Iveta Sers, taču, šķiet, ka viņas kandidatūru aizēnojis bijušais Latvijas vēstnieks ASV un NATO Aivis Ronis, kas Valda Dombrovska valdībās bijis gan ārlietu, gan satiksmes ministra amatos. Savukārt par to, kam Saskaņa būtu ar mieru piedāvāt kultūras ministra amatu, informācijas nav. Taču zināms, ka visi ministru amata nominācijas pieņēmušie jaunpienācēji kandidēs arī vēlēšanās.

Saskaņas priekšsēdētājs N. Ušakovs arī apliecināja līdz šim tikai kuluāros apspriesto, ka arī Saeimā no Ingunas Sudrabas izveidotās partijas No sirds Latvijai ievēlētais Romāns Mežeckis šajās vēlēšanās startēs no Saskaņas partijas un Rīgas vēlēšanu apgabalā viņam dota augstā septītā vieta.

Pēc Saskaņas valdes sēdes arī atklājās, ka savulaik par iespējamo kandidēšanu Saeimas vēlēšanās Rīgas domes deputātus kauninājušais Rīgas mērs Nils Ušakovs Saskaņas vēlēšanu sarakstā Rīgā iekļāvis arī divus galvaspilsētas domes koalīcijas deputātus - Regīnu Ločmeli-Luņovu un Viktoru Paškovu.

Jautāts, kādēļ tā, jo Saskaņas un Gods kalpot Rīgai Rīgas domes deputāti taču solījuši uzticību rīdziniekiem līdz pat sasaukuma pilnvaru termiņa beigām, N. Ušakovs skaidroja, ka šiem abiem deputātiem, ja viņus ievēlēs, būs uzticēta Saeimas, valdības un pašvaldību attiecību koordinācija.

***

Saskaņas sarakstu līderi vēlēšanu apgabalos:

Rīga - bijušais ekonomikas un izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis

Vidzeme - baptistu emeritētais arhibīskaps Pēteris Sproģis

Kurzeme - Saeimas deputāts Anrijs Matīss

Zemgale - Saeimas deputāts Ivars Zariņš

Latgale - Rēzeknes domes deputāts Jānis Krišāns*

* Ņemot vērā, ka pēdējās izmaiņas vēlēšanu sarakstā tiesīga veikt Saskaņas Stratēģiskās plānošanas grupa, kuru veido N. Ušakovs, Saskaņas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, V. Dombrovskis un P. Sproģis, pastāv iespēja, ka šis kandidāts sarakstā tiks nobīdīts uz leju un aizstāts ar kādu valstī un reģionā atpazīstamāku kandidātu.