Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

ASV valsts sekretārs Ņujorkā uzņēmis bijušo Ziemeļkorejas izlūkdienesta priekšnieku

© Scanpix

Ņujorkā trešdienas vakarā sākās ASV valsts sekretāra Maika Pompeo un bijušā Ziemeļkorejas izlūkdienesta priekšnieka Kima Jončola divu dienu sarunas, kuru mērķis ir izglābt Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna un ASV prezidenta Donalda Trampa samitu 12.jūnijā.

Kims Jončols, kurš ir arī Ziemeļkorejā valdošās Strādnieku partijas centrālkomitejas vicepriekšsēdētājs, trešdien ieradās ASV un trešdienas vakarā tikās ar Pompeo darba vakariņās.

Kims Jončols ieradās Ņujorkā no Pekinas ar lidsabiedrības "Air China" reisu, kļūstot par augstākā ranga Ziemeļkorejas amatpersonu, kas pēdējo 18 gadu laikā apmeklējusi ASV

Pompeo un Kimam Jončolam ceturtdien ir gaidāma "pilna tikšanos diena".

Dienvidkorejas mediji vēstīja, ka Kimam Jončolam esot Kima Čenuna personīga vēstule un viņš varētu doties uz Vašingtonu, lai tiktos ar Trampu.

Scanpix

Kims Jončols ieradās Ņujorkā no Pekinas ar lidsabiedrības "Air China" reisu, kļūstot par augstākā ranga Ziemeļkorejas amatpersonu, kas pēdējo 18 gadu laikā apmeklējusi ASV. 2000.gadā ASV tikās Ziemeļkorejas armijas vicemaršals Džo Mjonroks un toreizējais ASV prezidents Bils Klintons.

Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns bija vienojušies par samita tikšanos 12.jūnijā Singapūrā. Tramps pagājušajā nedēļā tikšanos atcēla, tomēr vēlāk norādīja, ka gatavošanās darbi turpinās.

Arī Ziemeļkoreja norādījusi, ka ir atvērta sarunām, kurās, kā tiek prognozēts, galvenā uzmanība tiks pievērsta Ziemeļkorejas kodolprogrammai.