Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Deputāts rosina nepieļaut, ka Saeimas sēdes ieilgst līdz vēlai naktij

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Saeimas deputāts Ivars Brīvers (LRA) rosina Saeimas Kārtības rullī noteikt, ka parlamenta sēde nevar tikt slēgta vēlāk kā plkst.21.

Kā izņēmumi, kad šo nosacījumu varētu neievērot, būtu gadījumi, kad valstī būtu izsludināta ārkārtēja situācija vai izņēmuma stāvoklis.

Jautājums par Saeimas sēžu noslēguma laiku aktualizējās, kad pērn parlaments par valsts budžeta likumiem sprieda gandrīz līdz rīta ausmai.

Brīvers arī piedāvā mīkstināt "Kaimiņa ierobežošanas" priekšlikumu, kas cita starpā paredz liegt arī deputātiem tiesības fiksēt parlamenta komisiju sēdē notiekošo.

Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

Deputāts rosina noteikt, ka komisijas sēdes gaitu drīkstēs fiksēt jebkurš, kas tajā piedalās, izmantojot jebkāda veida tehniskos līdzekļus, ja tas netraucēs sēdes norisi. Tā rezultātā iegūtie audio vai video ieraksti gan varētu tikt publiskoti tikai nesagrozītā veidā un bez montāžas.

Reizē Latvijas Reģionu apvienības frakcijas pārstāvis aicina noteikt, ka Saeimas telpās, izņemot parlamenta sēžu zāli un komisiju telpas, izdarītie audio un video ieraksti, kas neattiecas uz tajos dzirdamo un redzamo personu tiešo pienākumu pildīšanu, varēs tikt publiskoti tikai ar šo personu piekrišanu.

Brīvera priekšlikumi tāpat paredz komisiju sēžu ierakstus ne vēlāk kā trīs stundas pēc sēdes beigām ievietot Saeimas mājaslapā.

Kā ziņots, Saeima 8.jūnijā konceptuāli atbalstīja grozījumus parlamenta Kārtības rullī, paredzot noteikt, ka Saeimas komisiju sēdes turpmāk varēs ierakstīt tikai ar parlamenta iekārtām, vai arī akreditēti žurnālisti.

Lai arī deputāti iepriekš Saeimas Juridiskās komisijas sēdē, apspriežot šīs izmaiņai, tieši nepieminēja deputātu Artusu Kaimiņu (KPV LV), kurš mēdz filmēt komisiju sēdes un arī montētus materiālus ievietot internetā, noprotams, ka šī norma liegtu viņam filmēt sēdes.

Grozījumi Saeimas Kārtības rullī paredz arī vairākas citas izmaiņas.